Apua väkivaltaan saa koko kesän ajan
Lomakausi saattaa kärjistää tilanteita kotona. Apua lähisuhdeväkivaltaan on saatavilla myös kesällä. Ensi- ja turvakotien liiton chatit ja turvakodit ovat avoinna läpi kesän.
Loma-aikana tunnelma kotona voi kiristyä ja turvattomuus lisääntyä.
− Kiristynyt taloustilanne näkyy monen perheen loman vietossa tänä kesänä ja se voi osaltaan lisätä riskiä tilanteiden kärjistymiseen väkivallaksi. Loma-aikaan kulutetaan myös paljon alkoholia, joka valitettavasti usein lisää turvattomuutta kodeissa. Väkivaltaan tulisi hakea apua heti, kun olo on turvaton, oli kyse sitten henkisestä tai fyysisestä väkivallasta. Erityisen tärkeää avun hakeminen on silloin, kun väkivalta on jatkunut kauan tai jos perheessä on lapsia, asiantuntija Niina Remsu sanoo.
Väkivaltaa kokeneet ja väkivaltaisessa kodissa elävät tarvitsevat useimmiten ammattilaisen apua väkivallasta selviytymiseen. Myös väkivaltaa käyttävät tarvitsevat usein ammattiapua, jotta väkivalta loppuisi. Mitä aiemmin apua lähtee hakemaan, sitä parempi se on. Ensi- ja turvakotien liiton chat voi olla ensimmäinen askel ottaa väkivalta puheeksi ammattilaisen kanssa.
− Chatissa apua saa nimettömänä ja matalalla kynnyksellä. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa ympäri vuorokauden. Turvakodit ovat avoinna kaikille sukupuolille. Sekä turvakoti että avopalvelut ovat asiakkaille maksuttomia eikä asiakas tarvitse lähetettä.
Läheisen käyttämää väkivaltaa ei ole aina helppo tunnistaa. Väkivaltaa on lyöntien lisäksi esimeriksi alistaminen, nimittely, haukkuminen tai väkivallalla uhkailu. Pelko on riittävä syy hakea apua.
Vanhempien välinen väkivalta vahingoittaa aina myös lasta
Viranomaisille ilmoitetut väkivaltatapaukset ovat lisääntyneet (Tilastokeskus). Eniten kasvua oli vanhemman lapseen kohdistamassa väkivallassa. Suurin osa väkivaltatapauksista jää piiloon.
− Vanhemman lapseen kohdistama väkivalta on aina erittäin vahingollista. Lapsuudessa koetulla fyysisellä ja henkisellä väkivallalla on myös pitkäkestoisia vaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa ihmiseen läpi elämän. Myös väkivallalle altistuminen on aina lapselle vahingollista. Esimerkiksi vanhempien välinen tai sisaruksiin kohdistuva väkivalta on lapsesta pelottavaa ja ahdistavaa, vaikka hän itse ei ole suoraan väkivallan kohteena. On tärkeää, että vanhemmat hakevat apua perheväkivallan katkaisemiseen ja lapset saavat tukea väkivaltakokemuksista selviytymiseen, Remsu sanoo.
Chatista saa apua väkivaltaan koko kesän
Ensi- ja turvakotien liiton chatissa voit keskustella väkivallasta nimettömästi ja helposti. Chat on auki jokaisena arkipäivänä.
1.7.-2.8. chat palvelee arkisin klo 12–15, 5.8. alkaen klo 12–18. Chat palvelee kaikkia väkivallan osapuolia, lapsia ja aikuisia. Myös väkivaltaa käyttänyt saa apua chatista. Kahdenkeskisessä keskustelussa auttamassa ovat väkivaltatyön ammattilaiset.
Ensi- ja turvakotien liiton yhdistykset ylläpitävät 19 turvakotia eri puolilla Suomea. Turvakodit ja väkivallan avopalvelut, mukaan lukien chatit, auttavat vuosittain yli 10 000 ihmistä. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa ympäri vuorokauden. Turvakoti on asiakkaille maksuton.
Yhteyshenkilöt
Senni Puustinenviestinnän asiantuntijaEnsi- ja turvakotien liitto
Puh:050 5568516senni.puustinen@etkl.fiTietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Lapsiin kohdistunut lähisuhdeväkivalta kotona on lisääntynyt23.6.2025 10:58:59 EEST | Tiedote
Lasten kokema fyysinen ja henkinen väkivalta vanhempien taholta on lisääntynyt. Viranomaisten tietoon tulleista lähisuhdeväkivallan uhreista useampi kuin joka viides on oman vanhemman pahoinpitelemä alaikäinen lapsi. Ensi- ja turvakotien liiton paneelissa SuomiAreenassa etsitään ratkaisuja tilanteeseen.
Pakolaisnuoria yli 30 vuotta kotouttaneen perheryhmäkodin toiminta loppuu11.6.2025 10:57:02 EEST | Tiedote
Turun ensi- ja turvakoti ry:n perheryhmäkodissa on 33 vuoden aikana tuettu suomalaiseen yhteiskuntaan noin 200 ilman huoltajaa Suomeen saapunutta alaikäistä pakolaisnuorta. Toiminta päättyy heinäkuussa 2025, kun Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kilpailutuksessa ei tullut jatkoa.
Miina Sillanpään perustamat ensikodit auttavat vauvaperheitä edelleen3.6.2025 10:21:28 EEST | Tiedote
Keskiviikkona 4. kesäkuuta vietetään kansalaisvaikuttaja Miina Sillanpään syntymäpäivää. Sillanpää perusti ensimmäiset ensikodit yksihuoltajaäitien tueksi yli 80 vuotta sitten Helsinkiin, Ouluun, Turkuun ja Tampereelle. Nämä kaikki ja kuusi muuta Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ensikotia voivat edelleen hyvin ja auttavat vuosittain yli 500 vauvaperhettä uuteen alkuun.
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme