Ilmatieteen laitos

Kesäkuu alkoi ja päättyi helteisiin, sateita tuli vaihtelevasti

Jaa

Kesäkuun alku- ja loppupuolella oli helleputki, suurimmassa osassa maata oli tavanomaista lämpimämpää. Kuukauden sademäärät vaihtelivat paljon alueittain. Kesäkuun salamakeskiarvo ylitettiin jo kuukauden kahtena ensimmäisenä päivänä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1,5–3,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat havaittiin Lapissa, missä esiintyi usealla asemalla havaintohistoriansa suurin kesäkuun keskilämpötila, ja jopa 4 asteen eroja verrattuna 1991–2020 vertailukauden keskilämpötilaan. Myös maan itäosassa oli lämmintä, poikkeamat asemakeskiarvoihin olivat harvinaisia. Maan pohjoisosassa keskilämpötila vaihteli välillä 11–16 °C ja muualla vaihteluväli oli 14,5–18 astetta.

Kuukauden alku oli helteinen koko maassa, eli päivän korkein lämpötila oli monin paikoin vähintään 25,1 astetta. Kuun keskivaiheilla oli pitkä helteetön jakso, poikkeuksena kesäkuun 17. päivä. Kuun loppupuolella oli taas pitkä helleputki.

Yhteensä hellepäiviä oli maassamme 14, kun tyypillisesti hellepäiviä on Suomessa kesäkuussa kahdeksan. Hellepäiviä oli koko maassa tavanomaista enemmän, maan itäosassa jopa harvinaisen paljon. Lämpötila nousi neljänä päivänä yli 30 asteen.

Kesäkuun ylin lämpötila 31,4 astetta mitattiin Kuopion Savilahdessa ja Heinolan Asemantauksessa 28. päivänä. Kuukauden alin lämpötila -0,7 astetta mitattiin Ylivieskan lentokentällä 5. päivänä, mikä on vuoden 1961 jälkeen korkein alin kuukauden lämpötila Suomessa.

Sademäärät vaihtelivat paljon

Kuukauden sademäärät Suomessa vaihtelivat paljon: maan länsi- ja pohjoisosassa esiintyi harvinaisen suuria kuukausisademääriä useammilla havaintoasemilla, etelärannikolla taas sateet ovat olleet tavanomaista vähäisempiä. Sadepäiviä oli maan pohjois- ja länsiosissa tavanomaista enemmän.

Eniten kuukauden aikana satoi Kokemäen Tulkkilan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 135,9 millimetriä. Vähiten satoi Helsingin Kaisaniemessä, jossa kesäkuun sademäärä oli 24,4 millimetriä. Suurin yksittäisen vuorokauden sademäärä oli Kuusamon Teerirannan havaintoasemalla 18. kesäkuuta mitattu 59 millimetriä.

Aurinkoa oli etelässä, salamoita kuun alussa

Auringonpaistetunteja kertyi maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista enemmän. Etelärannikolla aurinko paistoi jopa harvinaisen paljon (370–390 tuntia).

Kesäkuun alussa maasalamoita havaittiin 1.-2. päivä yhteensä yli 35 000, mikä on hieman enemmän kuin jakson 1960–2023 keskiarvo koko kesäkuulle. Yhteensä kuukauden aikana maasalamoita havaittiin 56 290.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Kraftiga åskskurar orsakar lokalt vindskador under de närmaste timmarna i Kajanaland och Kuusamo29.6.2024 14:34:19 EEST | Tiedote

Meteorologiska institutet har lördagen den 29.6 kl 14.00 utfärdat ett myndighetsmeddelande om kraftiga åskskurar i Kajanaland och i Kuusamo. I Kajanaland och i Kuusamo förekommer under de närmaste timmarna kraftiga åskskurar som väntas att orsaka vindskador lokalt. Lösa föremål rekommenderas att skyddas eller tas in. Det uppmanas att hålla sig inomhus under åskan. Utomhus bör man akta sig för fallande träd och till fallna ellinjer. Man ska inte ringa nödnumret 112 på grund av strömavbrott eller fallna träd. Nödnumret bör användas endast i akuta nödsituationer när liv, hälsa, egendom eller miljö är i fara. Mer information: Varningar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye