Versowoodin Ville Kopra: Sahateollisuus odottaa Japanin jenin vahvistumista ja viennin piristymistä

Japani ollut Suomen suurimmalle yksityiselle sahatavarantuottajalle Versowoodille euromääräisesti viime vuosien suurin vientimarkkina. – Nyt odotamme Japanin jenin kurssin vahvistumista, mikä piristäisi vientiä. Kolmanneksella heikentynyt jeni on vähentänyt Japanin vientiä ja lisännyt maan omaa sahatavaran käyttöä. Uskon että jenin vahvistuessa sahatavaran ja puutuotteiden vienti normalisoituu, sanoo Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra.
–Olemme tehneet Japanin kauppaa aktiivisesti 25 vuotta. Nykyään Heinolan ja Hartolan japanilaiset standardit täyttävät liimapuutehtaat ovat keskittyneet kokonaan tai osittain Japanin tuotantoon. 120 tuhannen kuutiometrin liimapuun vuosittaisesta tuotannostamme Japaniin viedään 80 tuhatta kuutiometriä. Yhtiön koko Japanin viennistä liimapuun osuus on noin 80 prosenttia eli se on suurin Japanin viennin artikkeli lopun ollessa sahatavaraa, sanoo Kopra.
Euroopasta viedään vuosittain Japaniin yli 2 miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa, josta Suomen osuus on noin kolmasosa. Japanin viennistä liimapuu on isoin artikkeli, jota viedään Euroopasta yli 800 tuhatta kuutiometriä, josta Suomesta noin 350 tuhatta kuutiometriä.
– Japani tulee jatkossakin olemaan merkittävä vientimaa sahatavaratuotteille, kun maassa arvostetaan puun ominaisuuksia rakentamisessa kuten sen kauneutta, visuaalista näyttävyyttä, elastisuutta ja kestävyyttä, muistuttaa Kopra.

Japanissa arvostetaan tuontipuun laatua ja asiakastapaamisia
Tanskalaissyntyinen Per Hansen on toiminut sahatavaratuotteita Japaniin tuovien ulkomaisten yritysten agenttina vuodesta 1995 lukien. – Autan sahayrityksiä tuotteiden markkinoinnissa ja yhteyksien luomisessa paikallisiin yrityksiin. Vaikka Japani on monella tavalla tietoteknisesti edistynyt maa, tällä alalla ei kauppaa tehdä sähköposteilla eikä puhelimella, vaan tapaamalla yritysten edustajia paikan päällä.
–Minun viestini Japanin markkinoille pyrkiville suomalaisille yrityksille on se, että keskittykää laatuun, mitä Japanissa arvostetaan. Kannattaa tavata asiakkaita ja kuunnella heidän toiveitaan tuotteiden kehittämisessä ja mahdollisten muutostoiveiden huomioimisessa. Japanissa arvostetaan henkilökohtaista tapaamista, joka mahdollistaa näyttää asiakkaille todellisen tahdon tavaratoimituksiin. Pohjoismaihin verrattuna täällä toimitaan edelleen samoin kuin 1980 luvulla.
Hansen toimii Japaniin etupäässä sahatavaraa rakentamisen tarpeisiin tuovien tuontiyritysten kuten Versowoodin toimeksiantojen pohjalta. – Teen yhteistyötä ensi sijassa rakennusten teolliseen esivalmistukseen erikoistuneiden yhtiöiden kanssa, en niinkään rakennusliikkeiden kanssa. Yritys kerää ja valmistelee määrämittaisen rakennusmateriaalin, joka kasataan rakennuspaikalla, kuten Ikean huonekalut.
–Toimitan materiaaleja lähinnä yksi- tai kaksikerroksisten omakotitalojen rakentamiseen. Käytämme puurakentamisessa monia eri puulajeja rakentamisen eri kohteissa. Esimerkiksi paikallista kovaa setripuuta käytämme rakennuksen pohjarakenteissa, koska se torjuu puuta syöviä valkoisia muurahaisia ja kosteutta. Sen päälle tulee useimmiten kuusipuuta ja sitten esimerkiksi Suomesta tuotua männystä valmistettua tai paikallista CLT-liimapuuta.
Puolet rakentamisen puutavarasta tuodaan ulkomailta
Vaikka omakotitalojen rakentaminen tulee Japanissa hiipumaan väestön vanhenemisen takia, Hansen uskoo, että pari kolme vuosikymmentä eteenpäin nuori sukupolvi haluaa oman talon. – Ongelmana on lainan saannin vaikeus, kun rakentamisen kustannukset ovat nousseet enemmän kuin palkat.
–Joinakin vuosina ennen pandemiaa täällä rakennettiin 800 000 omakotitaloa, mutta nyt se on ennätysalhaalla noin 450 tuhannen talon tasolla vuodessa. Kun yhden talon puutavaran tarve on noin 20 kuutiometriä, rakentamisen tarpeisiin menevän puutavaran määrä on suuri ja puolet siitä katetaan tuontipuulla.
Hansenin mukaan omakotirakentamisen päämateriaali on ilman muuta puu. – Uskon, että puun käytössä rakentamisessa Japani nousee samalle tasolle kuten Euroopan maista esimerkiksi Itävalta on nyt. Puurakentamisen kasvu näkyy myös julkisessa kuten kirjastojen, palvelu- ja opiskelijatalojen rakentamisessa.
Japanissa on suuret Suomeen rinnastettavissa olevat metsävarat, mutta puun käytön omavaraisuusaste on noussut noin 30 prosentin tasosta noin 50 prosenttiin. – Tuontipuuta siis tarvitaan, vaikka kotimaista tuotantoa on lisätty esimerkiksi liimapuun valmistuksessa ja kilpailua on vuosien varrella syntynyt paljon lisää. Kun jeni on ollut heikko, he ovat saaneet vallattua markkinaosuuksia tuontipuulta lisää.
– Vaikka kotimaista kilpailua on nyt paljon enemmän, meillä puutavaran tuontiyrityksillä on ollut hyviä vuosia. Kun täällä on rakentamisen haasteena taifuunit ja maanjäristykset, rakentamisen rakenteissa käytettävien materiaalien on oltava laadukasta lujaa puuta.
Japanin hallituksen tavoitteena lisätä omien metsien käyttöä
Japanin hallitus haluaa Hansenin mukaan lisätä nopeasti sodan jälkeen istutettujen metsien hakkuita. – Siksi hallitus tukee hakkuita, sahateollisuutta ja puun käyttöä energiatuotantoon. Jos Euroopassa yritetään rajoittaa metsien käyttöä ilmastomuutoksen torjunnassa, täällä on päinvastoin.
–Täällä ilmastomuutos ei näyttele metsäpolitiikassa mitään roolia. Kun olin Helsingissä eräässä seminaarissa, siellä puhuttiin vain ilmastomuutoksesta ja metsien nieluista. Minusta tuntuu, että Euroopassa tämä aihe nousee enemmän politiikan kuin metsien tarpeista. Täälläkin on yrityksiä, jotka markkinoivat puuta ekologisena vaihtoehtona, vaikka viime kädessä hinta ratkaisee.
Artikkelisarja Japanista
Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee kesän aikana artikkelisarjan Japanista. Sarjassa käsitellään Japanin metsätalouden trendejä, metsäbiotaloutta ja puurakentamista. Sarjassa esitellään myös Japanin kauppaa tekeviä puualan suomalaisyrityksiä.
Markku Laukkanen markku.laukkanen@audiomedia.fi
Yhteyshenkilöt
Ville Kopra, ville.kopra@versowood.fi
Per Hansen, hansen@abexint.com
Kuvat
Lisätietoja julkaisijasta
Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy
Paltamon Pasi Ahoniemi: Puurakentamisesta ratkaisu kuntien ilmastotalkoisiin1.4.2025 11:23:38 EEST | Artikkeli
Paltamon kunnantalon rakentaminen massiivihirrestä on esimerkki tietoisesta panostuksesta puurakentamiseen. – Kunnan päättäjät valitsivat massiivipuurakenteen osana elinkaariajattelua, jossa kestävyys, energiatehokkuus ja paikallistalouden tukeminen olivat avainasemassa. Rakennusmateriaalina käytettiin pohjoisen puuta, ja suurin osa rakennusprosessista työllisti kainuulaisia yrittäjiä ja ammattilaisia, kuvailee hanketta Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi. –Vaikka omien ilmastotavoitteiden asettaminen on kunnille vapaaehtoista, meille puurakentaminen on yksi työkalu ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Hirsinen kunnantalo kestää 200 vuotta ja sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan. Paltamon kunnassa metsätaloudella on Ahoniemen mukaan keskeinen rooli paikallistaloudessa ja elinkeinoelämässä. – Kunta on panostanut voimakkaasti puurakentamiseen, biotalouteen ja uusiutuvan energian hankkeisiin, jotka tukevat sekä alueen työllistämistä että ekologisesti kestäviä ratkaisuja. − Me lupaamme kunt
Metsäjohtaja Juha Jumppanen: Hakkuurajoitukset johtaisivat miljardimenetyksiin kansantaloudessa25.3.2025 11:26:58 EET | Artikkeli
Hakkuiden rajoittaminen merkitsisi Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppasen mukaan merkittäviä taloudellisia menetyksiä EU:ssa ja Suomessa. – Jos hakkuita vähennettäisiin Suomessa 10-15 miljoonan kuutiometrin verran vuositasolla, se merkitsisi kahden-kolmen miljardin arvonlisäyksen menetystä ja metsäalan arvoketjussa 11-17 tuhannen työpaikan menetystä erityisesti maakunnissa. Minun mielestäni meillä ei kansakuntana ole siihen varaa. –Kun suomalaisen puun arvonlisä on 200 euroa per kiintokuutiometri, päästöoikeuden hinta on EU:n laskelmissa ollut 50 euroa per hiilidioksidiekvivalentitonni (CO2-ekv). Kansantalouden kannalta on selvää, kumpi kannattaa valita ja kannattaako ajaa metsäsektoria alas. Teknologisten hiilinielujen kustannukseksi on Ilmastopaneeli arvioinut alimmillaan 120-150 euroa per CO2-ekv, eli sekin on halvempi ratkaisu kuin hakkuiden vähentäminen. Jos hakkuita Suomessa rajoitettaisiin, kaksi kolmasosaa niistä siirtyisi EU maiden ulkopuolelle professori Maarit Kallion alu
Työ- ja elinkeinoministeriön Riku Huttunen: Ilmastotavoitteet eivät toteudu vain nielujen kasvattamisella17.3.2025 10:56:43 EET | Artikkeli
Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen ei voi nojautua Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttusen mukaan pelkästään metsien hiilinielujen kasvattamiseen. – Tutkimustieto on muuttunut, ja maankäytön hiilinielujen laskenta on epävarmaa. EU:n maankäyttösektorin velvoitteiden täyttäminen on vaikeaa kaikille metsäisille EU-maille ja ilmaston lämpeneminen pahentaa ongelmaa, kun maaperä päästää enemmän hiilidioksidia. Jo lain valmistelussa tiedettiin, että maankäytön päästöjen ja hiilinielujen laskenta on kaikkein epävarmin kohta tavoitteiden saavuttamisessa. Huttusen mukaan Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii kustannustehokkaita keinoja päästöjen vähentämiseen metsien hiilinielujen kasvattamisen lisäksi kaikilla sektoreilla. – EU:n asettamat velvoitteet, erityisesti LULUCF-maankäyttösektorille, ovat haasteellisia kaikille metsäisille EU-maille, ja ilmastonmuutos vaikeuttaa niiden saavuttamista entisestään. Kansalliset tavoitteet ovat Suomen omia p
MTK: n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola: Ilmastotavoitteita arvioitava uudelleen7.3.2025 09:49:04 EET | Artikkeli
Ilmastolain mukaan hallituksen on hyväksyttävä pitkän välin ilmastosuunnitelma tänä vuonna ja tarkasteltava hiilineutraalisuus- ja päästövähennystavoitteiden toteutumista uuden tieteellisen tiedon pohjalta. –Hallitus pystyy tarkastelemaan ilmastolakia ilman, että kenenkään tarvitsee peruuttaa mistään aikaisemmista päätöksistä, sanoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola. Mäki-Hakolan mukaan nyt pelotellaan sillä, että Suomi joutuu ostamaan nieluoikeuksia muilta mailta. – En usko, että mitään laskuja on Suomelle tulossa, koska millään maalla ei ole myytävää. Metsämaan päästöjen kasvu ja metsien nielujen aleneminen koskee suurinta osaa, ellei kaikkia maita Euroopassa. On turha pelotella miljardilaskuilla, kun EU joutuu arvioimaan eri maiden laskentamenetelmien yhdenmukaisuutta ja metsille asetettuja tavoitteita uudelleen. –Ilmastolain välitarkastelussa on huomioitava myös muiden maiden päästötavoitteiden toteutuminen ja toimenpiteiden kustannustehokkuus. Mäki-Hakola muistuttaa, että kaiki
Professori Maarit Kallio: Hakkuurajoitukset johtaisivat merkittävään metsien hakkuuvuotoon ja tulonsiirtoon Euroopasta25.2.2025 10:44:57 EET | Artikkeli
EU:n maankäytölle ja metsätaloudelle asettamien nielutavoitteiden toteutuminen ja biodiversiteettistrategia aiheuttaisi massiivisen hakkuuvuodon EU:sta ulos muihin maihin. – Se merkitsisi valtavaa tulonsiirto EU-maista muualle, mutta lähes olematonta ilmastohyötyä kustannuksiin verrattuna, sanoo metsäekonomian ja -politiikan professori Maarit Kallio Norjan ympäristö- ja biotieteiden NMBU yliopistosta. Kallion mukaan EU:n LULUCF sektorin ilmasto- ja monimuotoisuuslinjauksilla on erittäin suuri vaikutus Euroopan metsätalouteen. – Asetettujen tavoitteiden globaalien seurannaisvaikutusten tarkastelu osoittaa kuitenkin EU:n politiikkakeinojen tehottomuuden käytännössä. –Hakkuuvuotoa EU:sta tapahtuisi maihin, joissa metsäkato on ollut keskimäärin suurempaa, Eurooppaan verrattuna pienempi osa metsistä on sertifioinnin piirissä ja metsähallinto heikompaa. Näissä maissa on Eurooppaan verrattuna suojelualueita keskimäärin vähemmän, uhanalaisten lajien osuus maan lajeista suurempi ja tärkeiden el
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme