Ptolemaios-kartat avaavat ikkunan menneisyyteen: kurkista digitointityön kulisseihin
Suomalaissyntyisen tutkija ja tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöldin harvinaisten kirjojen ja -karttojen kokoelma on koko maailman yhteistä kulttuuriperintöä. Video kertoo tästä ainutlaatuisesta karttakokoelmasta ja sen monivaiheisesta digitointiprosessista.

Kokoelma sisältää poikkeuksellisen eheän kokonaisuuden Ptolemaios-atlaksia. Tätä digitoitua kokonaisuutta on nyt mahdollista kenen tahansa päästä tutkimaan paikasta riippumatta.
Ptolemaios-atlaksen eri versiot ovat kiehtovia dokumentteja siitä, miten maantieteellisen tiedon lisääntyminen ja kuvaukset kaukaisista maista ja kansoista muokkasivat eurooppalaisten maailmankuvia ja millaisia uskomuksia ne synnyttivät ihmisten mielikuvituksissa. Karttoja vertailemalla voi havaita, kuinka uusia alueita ilmestyy kartalle ja kuvaukset ovat yhä tarkempia. Ne ovat myös täynnä vangitsevia visuaalisia elementtejä, niin ajan tutkimusmatkoilla käytettyjä laivoja kuin eurooppalaisille vieraita kansoja ja eläinlajejakin.
Nordenskiöldin kokoelma on nostettu osaksi UNESCOn kansainvälistä Maailman muisti –kokonaisuutta jo vuonna 1997. Kokoelma sisältää suuren määrän 1400–1700-luvuilla julkaistuja matkakuvauksia ja karttoja, jotka kuvaavat eurooppalaisille aiemmin tuntemattomia maanosia ja kertovat eurooppalaisten tavoista hahmottaa maailmaa löytöretkien ja kolonialismin aikakautena. Nordenskiöldin kokoelma on ikkuna länsimaisen maantieteellisen tiedon äärelle: kuinka tietämys on kasvanut ja millaiseksi ymmärrys maailmasta on kehittynyt vuosisatojen aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna VuolantotietoasiantuntijaKansalliskirjasto
Puh:+358294122730anna.vuolanto@helsinki.fiJohanna LiljaPalvelujohtajaKansalliskirjasto
Puh:+358294122705johanna.e.lilja@helsinki.fiLinkit
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
J. V. Snellman -palkinto ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolalle26.3.2025 17:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellman -palkinnon professori Maijaliisa Erkkolalle tunnustuksena ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Erkkola on puolustanut ja popularisoinut ravitsemukseen liittyvää tutkimustietoa rohkeasti ja pitkäjänteisesti.
Helsingin yliopisto oli jälleen hakijoiden ykköstoive yhteishaussa26.3.2025 11:09:31 EET | Tiedote
Hakijoita kandi- ja maisteriohjelmiin oli yli 35 000. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto sekä ensisijaisten hakijoiden määrän että hakijoiden kokonaismäärän perusteella. Tutut alat – oikeustiede, lääketiede ja psykologia – olivat jälleen Helsingin yliopiston suosituimpia hakukohteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme