Lintuinfluenssarokotukset kohderyhmiin kuuluville alkavat 8.7.2024
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella tarjotaan lintuinfluenssarokotetta 18 vuotta täyttäneille henkilöille, jotka voivat altistua lintuinfluenssalle. Lintuinfluenssarokotusten kohderyhmiin kuuluvien rokotukset aloitetaan 8.7.2024.
Kenelle ja missä rokotteita annetaan
Rokotuksia annetaan ajanvarauksella henkilöille, joilla on kohonnut riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai tehtävänsä puolesta.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella lintuinfluenssarokotuksia annetaan Loviisan terveysasemalla, Sipoon Nikkilän terveysasemalla, Askolan terveysasemalla sekä Porvoon terveysasemalla.
Ketkä kuuluvat lintuinfluenssarokotteen kohderyhmiin?
Lintuinfluenssarokotusten kohderyhmää ovat
- henkilöt, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla
- siipikarjan parissa työskentelevät henkilöt, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijät)
- henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt
- lintujen rengastajat
- henkilöt, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa
- kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö
- virkaeläinlääkärit
- laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
- epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit
Rokotteilla pyritään torjumaan lintuinfluenssatartuntoja ja vakavia tautimuotoja. Vaikka tartunnat ovat olleet harvinaisia, voivat jotkin lintuinfluenssavirukset aiheuttaa ihmiseen tarttuessaan vakavan taudinkuvan, jonka vuoksi rokotusta suositellaan heille, joilla on kohonnut tartuntariski. Rokotuksella pyritään myös estämään viruksen muuntumista.
Mitä rokotetta annetaan
H5-alatyypin lintuinfluenssaviruksen torjumiseksi kehitetty H5N8-lintuinfluenssarokote sai EU:ssa myyntiluvan huhtikuussa 2024. Suomessa käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotetta. Rokotteiden turvallisuusseurannasta vastaavat Fimea ja THL.
Rokote antaa suojaa influenssa A-viruksen H5-alatyyppejä vastaan. Lintuinfluenssavirustartunta voi aiheuttaa ihmiselle vakavia hengitystieinfektioita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa (ARDS).
Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi olla selvästi pidempikin. Jos asiakas on vakavasti kananmuna-allerginen, mutta kuuluu riskiryhmään, tulee rokottamisen hyödyt ja riski arvioida tarkasti.
Puhelinajanvaraus
Maanantaista perjantaihin klo 8–15
Loviisan sosiaali- ja terveysasema, puh. 019 5600 300
Porvoon sosiaali- ja terveysasema, puh. 019 5600 400
Sipoon Nikkilän sosiaali- ja terveysasema, puh. 019 5600 600
Askolan sosiaali- ja terveysasema, puh. 019 560 0200
Lisätietoa:
https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/lintuinfluenssarokote
https://stm.fi/-/lintuinfluenssarokotetta-tarjotaan-tartuntariskissa-oleville
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestintä / kommunikationItä-Uudenmaan hyvinvointialue / Östra Nylands välfärdsområde
viestinta@itauusimaa.fiItä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde
Socialhandledning på HyVä-digi startar 9.94.9.2024 09:46:19 EEST | Tiedote
På Östra Nylands välfärdsområdes digitala social- och hälsotjänsten HyVä-digi kan man från och med 9.9.2024 vara i kontakt med en socialhandledare. Kontakten sker på chatten eller per video.
Sosiaaliohjaus osaksi HyVä-digin palveluita 9.9. alkaen4.9.2024 09:43:55 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen digitaalisessa sosiaali- ja terveyspalvelussa HyVä-digissä voi 9.9.2024 alkaen asioida myös sosiaaliohjaajan kanssa. Asiointi tapahtuu chatissa tai videoyhteydellä.
Ny digital vårdväg för graviditetsdiabetes erbjuder verktyg för egenvård3.9.2024 15:24:25 EEST | Tiedote
Östra Nylands välfärdsområde har tagit i bruk en ny digital tjänst för behandling av graviditetsdiabetes. Den digitala vårdvägen för graviditetsdiabetes inleds på mödrarådgivningen när graviditetsdiabetes har konstaterats.
Uusi raskausdiabeteksen digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon3.9.2024 15:10:40 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on otettu käyttöön uusi digitaalinen palvelu raskausdiabeteksen hoitoon. Raskausdiabeteksen digihoitopolku aloitetaan neuvolassa, kun raskausdiabetes on todettu.
HyVä-digi fyller 1 år och har kontaktats redan nästan 30 000 gånger30.8.2024 14:28:54 EEST | Tiedote
Alla hälsobesvär kräver inte ett fysiskt besök till hälsostationen. Det kan vara både snabbare och lättare att sköta ett ärende hemma, då det passar en själv och detta kan både vara behagligare för patienten. Detta har varit möjligt sedan 1.9.2023 då HyVä-digi, den digitala hälsostationen påbörjade sin verksamhet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme