Korkein oikeus / Högsta domstolen

HD: En arbetsgivare diskriminerade arbetstagare på grund av fackföreningsverksamhet

Dela

Högsta domstolen ansåg i sitt prejudikat att en arbetsgivare hade gett en extra ekonomisk förmån åt de av sina arbetstagare som hade gått med på att utföra övertidsarbete under ett av fackförbundet utlyst övertidsförbud. Arbetsgivaren hade genom sitt förfarande diskriminerat sina övriga arbetstagare på grund av deras fackföreningsverksamhet.

Arbetsgivaren hade medan ett av fackförbundet utlyst övertidsförbud gällde erbjudit en del av sina arbetstagare möjlighet att under veckoslutet utföra övertidsarbete på entreprenad. I ersättningen för entreprenaden hade utöver en beräknad timlön och övertidsersättning ingått söndagsersättning och ersättning för veckovila, fastän övertidsarbete inte hade utförts på söndagen. Högsta domstolen ansåg att arbetsgivaren genom sitt förfarande hade diskriminerat sina övriga arbetstagare på grund av deras fackföreningsverksamhet. Diskrimineringen hade riktat sig mot de arbetstagare som skulle ha kunnat utföra det arbetet som utfördes som övertidsarbete utan särskild introduktion.

Högsta domstolen upphävde hovrättens och tingsrättens domar. Arbetsgivaren ålades att betala gottgörelse enligt diskrimineringslagen åt de arbetstagare som hade diskriminerats. Arbetstagarnas skadeståndskrav förkastades.

Ärendets diarienummer i HD: S2023/195

Kontakter

Ytterligare upplysningar: Föredragande Mikaela Lind, tfn 029 56 40068, mikaela.lind(at)oikeus.fi

Handlingsbeställningar: högsta domstolens kommunikation, viestinta.kko(at)oikeus.fi, tfn 02956 40052 och 02956 40078.

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.

Andra språk

Följ Korkein oikeus / Högsta domstolen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korkein oikeus / Högsta domstolen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye