Caruna rakentaa Pohjanmaalle satoja kilometrejä toimitusvarmaa sähköverkkoa – hankkeissa puretaan 7 000 sähköpylvästä ja 149 muuntamoa
Caruna rakentaa Pohjanmaalle yhteensä 400 kilometriä toimitusvarmaa sähköverkkoa Kurikan, Alavuden ja Peräseinäjoen haja-asutusalueilla. Samalla se tukee aurinkovoiman pientuotannon liittämistä verkkoon ja auttaa varautumaan kasvavaan sähkönkulutukseen.

Haja-asutusalueille Kurikkaan, Alavudelle ja Peräseinäjoelle rakennetaan maakaapelia vuonna 2022 alkaneilla hankkeilla, jotka valmistuvat tämän vuoden aikana. Lisäksi Carunan jakelualueen taajamia kaapeloidaan vuonna 2021 alkaneella lähikaapelihankkeella.
Hankkeissa kaivetaan reittiä yhteensä 260 kilometriä, rakennetaan maakaapelia noin 400 kilometriä ja puretaan 250 kilometriä ilmajohtoa.
”Esimerkiksi Kristiinankaupungin projektissa jätimme kallioisella mökkialueella osan reitistä kaapeloimatta, koska emme halunneet turmella maisemaa louhintatöillä. Kaapeloinnin sijaan vaihdoimme vain uudet sähköpylväät vanhojen tilalle”, Carunan rakennuttajapäällikkö Janne Aro-Koivisto sanoo.
Puistomuuntamot ovat paremmin suojattuja
Kaapeloinnin yhteydessä puretaan yhteensä noin 7 000 sähköpylvästä ja 149 muuntamoa. Lisäksi haja-asutusalueilla saneerataan ilmajohtoverkkoa vaihtamalla 1 800 sähköpylvästä uusiin.
”Korvaamme vanhoja pylväsmuuntamoita puistomuuntamoilla. Niissä on keskijänniteverkon erottimia, joilla pystytään erottamaan vikaantunut keskijännitekaapeli irti verkosta, minkä ansiosta sähköt saadaan palautettua nopeammin ehjälle verkon osalle”, Aro-Koivisto sanoo.
”Pienjänniteverkon sulakesuojaus on myös toteutettu puistomuuntamoissa paremmin kuin pylväsmuuntamoissa. Puistomuuntamoissa on myös öljykaukalot. Jos muuntajakone särkyy esimerkiksi salamaniskusta, sen öljyt eivät pääse valumaan maaperään.”
Uusia puistomuuntamoita rakennetaan Pohjanmaalle noin 90 kappaletta.
Kaapelit maahan kaivamalla tai auraamalla
Maakaapelit asennetaan maahan joko kaivamalla tai auraamalla. Kaivantoon asentaminen on perinteisempi tapa. Samaan kaivantoon voidaan asentaa useita kaapeleita rinnakkain.
”Auraaminen on nopeampi menetelmä, eikä se aiheuta niin paljon ennallistamistöitä kuin perinteinen kaapelinkaivuu, koska siinä aurataan vain noin 10 senttimetriä leveä kanava kaapelille”, Aro-Koivisto sanoo.
”Auraaminen soveltuu vain pidemmille osuuksille hyvässä maaperässä, esimerkiksi savimaassa, joka ei sisällä kiviä, salaojia tai muuta maanalaista infraa. Rajoitteena on myös, että aurattuun kaapelikanavaan mahtuu vähemmän kaapeleita kuin kaivantoon.”
Ympäristöasiat huomioitiin jo suunnitteluvaiheessa
Suunnitteluvaiheessa selvitetään muun muassa mahdolliset tulva- ja luonnonsuojelualueet sekä museoviraston suojelemat kohteet. Suojelukohteista ja vesistön alituksista pyydetään aina lausunto asianomaiselta taholta. Lausunnon perusteella valitaan reitti ja kohteeseen soveltuvat työtavat.
”Esimerkiksi Kristiinankaupungin lähikaapeliprojektissa kaivoimme vanhan hautausmaan liepeillä. Tällä osuudella oli museoviraston edustaja valvomassa kaivuutöitä.”
Uusi sähköverkko sijoitetaan aikaisemmin rakennetulle alueelle aina kun se on mahdollista.
”Kaapelireitit pyritään sijoittamaan teiden varsille ja tonttien tai peltojen reunoille sen sijaan, että kaivaisimme keskeltä peltoja tai metsiä suorinta reittiä”, Aro-Koivisto sanoo.
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat

Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme