Vihreiden Sofia Virta: “Perustuslain noudattaminen on Suomen turvallisuuspolitiikan suoja”

Jaa

Sofia Virta jätti vastalauseen hallintovaliokunnan mietintöön niin kutsutusta käännytyslaista yhdessä vasemmistoliiton Laura Meriluodon kanssa. Virran mukaan hallituksen esitys on edelleen syvästi ongelmallinen suomalaisen oikeusvaltion kannalta, eikä sen toimivuudesta Venäjän tuottamaa uhkaa vastaan ole takeita.

Kansanedustaja, Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta
Kansanedustaja, Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta

Hallintovaliokunta antoi tänään mietintönsä niin kutsutusta käännytyslaista. Vain Virta ja Meriluoto äänestivät mietinnön hyväksymistä vastaan. Perustuslakivaliokunta antoi viime perjantaina asiasta toisen lausunnon, johon Vihreiden Fatim Diarra sekä vasemmistoliiton Anna Kontula jättivät eriävän mielipiteensä. 

Käännytyslailla pyritään vastaamaan välineellistetyn maahanmuuton aiheuttamaan uhkaan. Virran mukaan viranomaisten uhka-arviot aiheeseen liittyen on otettava vakavasti. Suomella on oikeus ja velvollisuus valvoa rajojaan ja kansallista turvallisuutta. 

Samaan aikaan perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen, luja oikeusvaltio ja tukeutuminen kansainväliseen sääntöpohjaiseen järjestelmään ovat itsessään turvallisuuskysymyksiä. Virta muistuttaa, että nämä ovat keskeisessä asemassa myös hallituksen antamassa tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Perustuslaki on Virran mukaan myös johdonmukaisen turvallisuuspolitiikan perusta.

– Välineellistetyn maahantulon tarkoituksena on nimenomaan horjuttaa suomalaista oikeusvaltiota ja meidän periaatteitamme. Tämän paineen alla emme saa murtua, meidän on pidettävä tiukasti kiinni perus- ja ihmisoikeuksista sekä kansainvälisistä sitoumuksista kansallista turvallisuutta suojatessamme, Virta toteaa.

Virta huomauttaa, että tällaisenaan esitys on ilmeisessä ristiriidassa ainakin ehdottoman palautuskiellon, oikeuden elämään, kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kiellon, joukkokarkotusten kiellon, oikeusturvan ja oikeuden tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin sekä turvapaikkaoikeuden kanssa. Näitä oikeuksia turvataan sekä Suomen perustuslaissa että kansainvälisissä sitoumuksissa, joista Suomi ei yksipuolisesti voi poiketa.

Vihreät ovat Virran mukaan huolissaan myös esitetyn lain toimivuudesta. Ei ole varmaa, että lailla pystyttäisiin vastaamaan välineellistetyn maahanmuuton aiheuttamaan uhkaan.

– Pääministeri Orpo kertoi hallituksen tavoitteen lain valmistelussa olevan se, että laki olisi samanaikaisesti sekä toimiva että hyväksyttävä. Valiokunnissa tehtyjen muutosten jälkeenkään tämä laki ei ole kumpaakaan, Virta kuvailee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna MoringPuoluesihteeriVihreät De Gröna

Puh:050 3750832

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Fatim Diarra ja Anna Kontula jättivät eriävän mielipiteen perustuslakivaliokunnan käännytyslakilausuntoon5.7.2024 17:34:28 EEST | Tiedote

Diarran ja Kontulan mukaan hallintovaliokunnan lakiesitykseen tekemät muutokset eivät ole riittäviä. Kansanedustajien mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto perustuu kestämättömään tulkintaan ihmisoikeussopimusten, EU-oikeuden ja kansallisen lainsäädännön keskinäisestä suhteesta. Lakiesitys on ilmeisessä ristiriidassa ainakin ehdottoman palautuskiellon, oikeuden elämään, kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kiellon, joukkokarkoitusten kiellon sekä muiden perus- ja ihmisoikeuksien kanssa.

Vihreiden kansanedustajat Inka Hopsu ja Tiina Elo esittävät muutoksia tuloverolakiin — Hallituksen kansalaisjärjestöille aiheuttamaa ahdinkoa on helpotettava yhteisöjen verovähennysoikeutta laajentamalla3.7.2024 15:45:00 EEST | Tiedote

Hopsu ja Elo ovat jättäneet lakialoitteet, joissa esittävät yhteisöjen verovähennysoikeuden laajentamista koskemaan ilmastokriisin torjumisen, ympäristön-, luonnon- ja eläinsuojelun sekä sosiaali- ja terveysalan, kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun, rauhantyön, kansainvälisen yhteistyön ja globaalikasvatuksen hyväksi toimiville kansalaisjärjestöille tehtyjä lahjoituksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye