Rakkaat eläimet, joita syömme -tietokirja paljastaa eläintuotannon piilotetut ongelmakohdat ja väärinkäytökset
Kirjailijat Benjamin Pitkänen (VTM) ja Pavel Tahkovuori (KTK) tuovat esille suomalaisen eläintuotannon vakavimpia ongelmakohtia esikoistietokirjassaan Rakkaat eläimet, joita syömme (Into). Teoksen ensimmäinen painos on jo myyty loppuun ennen kirjan ilmestymistä.

Kirjassa ääneen pääsevät Suomen johtavat asiantuntijat sekä alan työntekijät, joita on yritetty hiljentää jo vuosia. Eläinlääkärit ja maatalousalan työntekijät kertovat laajamittaisesta eläimiin kohdistuvasta väkivallasta, jota he ovat todistaneet työuriensa aikana eläintiloilla ja teurastamoissa.
”Huomasin kotimaisesta ruoantuotannosta käytävän keskustelun jumiutuneen. Vaikka ruokajärjestelmät aiheuttavat Suomen hiilidioksidipäästöistä 29%, niin ilmastokeskustelussa se mainitaan korkeintaan sivulauseessa”, tiivistää Pitkänen.
Tahkovuori lähestyy asiaa enemmän yksilöiden kokemusten kautta. “Alan työntekijät ovat yksi toisensa jälkeen tuoneet esille alaa vaivaavan eläimiin kohdistuvan väkivaltaongelman, jossa myös he itse – niin työntekijät kuin opiskelijat – joutuvat traumojen kautta kärsijöiksi. Tässä ruokajärjestelmässä lihateollisuus on ainoa voittaja, mutta sen kustannuksella kärsivät sekä ympäristö, eläimet että kansanterveys.”
Suomen laajin paljastus eläintuotannon ongelmakohdista
Kirjassa haastatellaan yli kahtakymmentä ruoan alkutuotannossa työskentelevää työntekijää tai tutkijaa. Alan työntekijöiden ja opiskelijoiden kokemukset kattavat useita satoja tiloja, teurastamot mukaan lukien. Mitä kaikkea ”Euroopan onnellisimpien sikojen tilalla” työskentelevä Alisa näki, minkä vuoksi hän itki itsensä uneen iltaisin? Karjanhoitaja Hanna kertoo turtumisesta alaa piinaavaan väkivaltaan eläimiä kohtaan samaan aikaan, kun alan opiskelijoita opetetaan lyömään lehmiä ja sikoja.
”Vähän se eläinrakkaus karisee siinä kohtaa, kun tilalla hakataan paskakolalla tai aurauskepillä tai millä vaan, minkä nyt käteen saat, kun esimerkiksi jännittyneitä nuoria lehmiä ajetaan lypsyrobotille.”
Teoksessa nousevat esille synkät ja piilotetut työntekijöiden tarinat ja eläinten kohtalot: tilallinen, joka tappoi lehmänsä kirveellä, kuihtumaan hylätyt sairaat siat, jatkuvassa nälässä elävät emobroilerit ja hirtetty lehmä. Valion ja Atrian sopimustilojen työntekijät tuovat ilmi toistuvaa julmaa kohtelua, jolta yritykset sulkevat silmänsä.
“Kyseisessä sikalassa possun kiduttaminen oli joku huvin aihe, jolle naureskelivat sitä tehdessään. Sikalalla oli myös todella tarkkaan vartioitua, ettei kännyköitä tuotaisi valvomosta ulos, jotta kukaan ei kuvaisi tai äänittäisi tilalla. Valvomossakaan ei saanut kuvata tai äänittää.”
Asiantuntijat valottavat kotimaisen ruoantuotannon kipukohtia
Tietokirjassa avataan yhdessä eläin- ja ruoantuotantoon perehtyneiden asiantuntijoiden kanssa, miten meitä ohjaavia päätöksiä tehdään kauppaketjujen suljetuissa huoneissa, Euroopan parlamentissa sekä ministeriöiden ja edunvalvojien tapaamisissa. Asiantuntijahaastatteluissa ovat mukana Seppo Knuuttila, Sirpa Pietikäinen, Riikka Suominen sekä lukuisia muita professoreita, tutkijoita ja toimittajia.
Myös ikuinen kysymys vegaanituotteiden korkeista hinnoista saa vihdoin selityksen: kaupat soveltavat kasvipohjaisiin tuotteisiin premium-hintoja, mikä jarruttaa ruokamurrosta. Ruoka-alan markkinointiasiantuntija paljastaa kaupan voittomarginaalin olevan lihatuotteissa 1–9 prosenttia, samaan aikaan, kun lihankorvikkeissa marginaali nousee jopa 50 prosenttiin. Samalla harhaanjohtavat mainokset sekä etujärjestöjen epätieteellisiä väittämiä toistavat uutiset vievät meitä yhä kauemmas kestävästä ruoantuotannosta. Teoksessa pureudutaan tuottajia edustavan MTK:n toimintaan, toimittajien painostamiseen yritysten toimesta sekä Suomen ruoantuotannon tautiriskeihin: kasvatetaanko tiloilla eläinten lisäksi myös zoonooseja?
Benjamin Pitkänen (VTM) on yksi Suomen tunnetuimmista eläinoikeusvaikuttajista ja kysytty puhuja kouluissa, yliopistoissa ja yrityksissä. Hänen rohkeaa työtään tulevaisuuden ruokajärjestelmän edistämiseksi on käsitelty laajasti televisiossa, radiossa ja lehdissä. Pitkänen ja hänen perustamansa eläinoikeusjärjesö Viral Vegans ovat lyhyessä ajassa keränneet yli 50 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa.
Pavel Tahkovuori (KTK) on vastuullisuusasiantuntija, joka on siirtynyt lihan mainonnan parista tutkimaan eläintuotannon piilossa olevia ongelmia. Kauppakorkeakoulun kasvattina Tahkovuori on tiedonjanoinen tilastojen ystävä ja tarinallinen monilahjakkuus, jonka informatiiviset videot ovat keränneet miljoonia katselukertoja. Lapsuuden kesät lehmien ja vuohien kanssa viettäneen esikoiskirjailijan kiinnostuksen kohteena on eläinten, mukaan lukien ihmisten, aito ymmärrys.
Kirja on kirjakaupoissa sekä e- ja äänikirjapalveluissa 21.8.2024. Äänikirjan lukee näyttelijä Otto Rokka.
Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Helsingin Akateemiseen Kirjakauppaan keskiviikkona 21.8. klo 16.30. Haastattelijana entinen ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.
Lehdistökuvat saatavilla täältä.
Kirjailijoiden lisäksi haastateltavissa ovat myös kirjassa esiintyvät alan työntekijät ja asiantuntijat.
Haastattelupyynnöt:
Benjamin Pitkänen, puh. 040 223 0222, benjamin@benjaminpitkanen.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria Rossiviestintäpäällikkö
Puh:0400 846 087maria.rossi@intokustannus.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Into on itsenäinen kustantamo, joka julkaisee uutta avaavaa ja näkökulmia avartavaa laadukasta kirjallisuutta yksin ja yhteistyössä muiden tahojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Into Kustannus
Kansainvälinen bestseller valottaa historiaa kirjansitomon naisten silmin29.4.2025 12:02:07 EEST | Tiedote
Pip Williamsin menestysteos Kirjansitoja kertoo Oxfordin yliopiston kirjansitomossa ensimmäisen maailmansodan aikaan työskennelleistä naisista. Kirja tuo esiin naisten näkymättömäksi jääneen työn ja kamppailun tiedon ja tasa-arvon puolesta.
Kirsi Siren 80 vuotta ja Teatteri Hevosenkenkä 50 vuotta – elämäkerta julkaistaan 2.5.29.4.2025 09:49:56 EEST | Tiedote
Teatterinjohtaja Kirsi Siren täyttää 80 vuotta 14. toukokuuta, ja hänen perustamansa kansainvälisestikin arvostettu Teatteri Hevosenkenkä viettää tänä keväänä 50-vuotisjuhliaan. Tunnetussa kulttuuriperheessä kasvanut Siren avaa elämäkerrassaan niin lapsuuden onnen vuosia, elämän raskaita hetkiä kuin teatterinsa menestystarinaa.
Pohjakosketus-romaanin inspiroima L/Over-sarja palkintoehdokkaana Canneseries-festivaalin pääsarjassa1.4.2025 14:01:25 EEST | Tiedote
Nina Honkasen Pohjakosketus-romaanista inspiraationsa saanut, Gutsy Picturesin tuottama ja Aleksi Salmenperän ohjaama tv-sarja L/Over kilpailee Canneseries-festivaalin pääsarjan voitosta. Sarjaa tähdittävät muun muassa Krista Kosonen, Jani Volanen, Elmo Kerosuo, Oona Airola ja Hannu-Pekka Björkman.
Iloisesti, mutta tosissaan – oivalluksia johtajuudesta26.3.2025 12:29:21 EET | Tiedote
Johtamistehtävissä toimivia askarruttaa alati se, mitä on hyvä johtajuus. Mikä paino on asioiden ja ihmisten johtamisella? Mikä merkitys on arvoilla? Saako olla hauskaa, vai onko parempi pysyä vakavana? Muun muassa näitä asioita pohtivat Ilmo Aronen ja Ritva Toivonen uutuuskirjassaan Oivalluksia johtajuudesta.
KUTSU keskustelutilaisuuteen: Joko menetimme arktisen alueen?19.3.2025 13:01:47 EET | Kutsu
Arktinen alue kiinnostaa nyt enemmän kuin koskaan. Globaalit jännitteet kasvavat, ilmastonmuutos kiihtyy, elonkirjo kapenee. Uutisotsikoiden alle jää kysymys siitä, mitä arktisella alueella itsessään on tapahtumassa. Lapin yliopiston Arktisen keskuksen huippuasiantuntijat keskustelevat aiheesta torstaina 27.3. klo 17 Rosebud Sivullisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme