Työttömyyden uhka varjostaa kulutushalukkuutta
Kuluttajien luottamusindikaattori säilyi lähes ennallaan heinäkuussa: saldoluku on -7,2, kun se kesäkuussa oli -7,6. Vuosi sitten heinäkuun lukema oli -8,8. Luottamus yleisen työttömyystilanteen kehitykseen on edelleen heikkoa.
Hieman yli puolet vastaajista arvioi työttömyyden lisääntyvän seuraavan 12 kuukauden aikana. Työlliset kuluttajat kokivat omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan edelleen suureksi. Toisaalta 40 % työllisistä koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi tai lomautetuksi.
”Kuluttajien luottamusindikaattorissa ei tapahtunut suuria muutoksia kesäkuuhun verrattaessa. Käytännössä siis keskimääräiset näkemykset oman talouden nykytilasta, odotukset omasta taloudesta ja Suomen taloudesta sekä aikomukset ostaa kestotavaroita pysyivät lähes ennallaan”, selventää Tilastokeskuksen yliaktuaari Tara Junes.
Varovaista optimismia rahankäytön suhteen nähtävissä
Vaikka näkemykset talouden tilasta olivat varsin muuttumattomia, on kuluttajien tulevaisuuden rahankäyttöaikeista mahdollista kuitenkin tehdä joitain havaintoja.
”Kesäkuuhun verrattuna yhä useampi kuluttaja aikoo jatkossa käyttää vähintään saman verran rahaa kestokulutukseen kuin on käyttänyt viimeisen vuoden aikana. Kovin valoisana ei tulevaisuutta vielä kuitenkaan nähdä, sillä yhä edelleen aikomukset ovat tavanomaista tasoa alhaisemmat”, Junes jatkaa.
Paitsi rahankäyttöaikeissa, kuluttajien optimismi vaikuttaa lisääntyneen myös arvioissa kotitalouden mahdollisuuksista säästää rahaa seuraavan vuoden aikana.
”Näkemykset rahansäästömahdollisuuksista seuraavan vuoden aikana ovat jo hyvin lähellä tavanomaista tasoaan, kun noin 74 % kuluttajista arvioi kotitaloutensa pystyvän hyvin tai melko todennäköisesti säästämään”, Junes sanoo.
Heinäkuun luottamusindikaattorin tulosten kohdalla on kuitenkin syytä muistaa kyselyn ajankohta.
”Moni työssäkäyvä vastaaja lienee vastannut tilanteessa, jossa lomarahat näkyvät pankkitilillä. Ehkä myös kesätöissä olevilla opiskelijoilla taloustilanne on vastaushetkellä hieman pääasiallisia opiskelukuukausia parempi. On siis hyvin mahdollista, että heinäkuussa havaitut rahankäytön ja säästämisen muutokset selittyvät osin työssäkäyvien kuluttajien kesäkuukausien palkanmaksuun liittyvillä asioilla. On mielenkiintoista nähdä, miten tilanne elokuussa kehittyy”, Junes pohtii.
Heinäkuun kuluttajien luottamusindikaattorin tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–21. heinäkuuta 1 184 Suomessa asuvaa henkilöä. Vastausten määrä oli kesäloma-ajankohdasta huolimatta sama kuin muina kuukausina.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pertti KangassaloYliaktuaari
Puh:029 551 3598pertti.kangassalo@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Syntyvyys yhä historiallisen matalaa – väestönkasvu keskittyy Uudellemaalle24.7.2025 08:03:44 EEST | Uutinen
Suomessa syntyi tammi-kesäkuussa 22 341 lasta, eli 413 enemmän kuin vuotta aiemmin. Väkiluku kasvoi 8 801 hengellä. Väestönkasvu perustui pitkään jatkuneen trendin mukaisesti muuttovoittoon ulkomailta.
Työttömyyden nousu jatkui edelleen kesäkuussa – etenkin nuorten tilanne vaikea22.7.2025 08:02:29 EEST | Tiedote
15–74-vuotiaita työllisiä oli kesäkuussa 23 000 vähemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä puolestaan 51 000 enemmän. 15–24-vuotiaiden työttömyysaste nousi erityisen paljon, mikä kertoo muun muassa vaisusta kesätyötarjonnasta.
Vapaarahoitteiset vuokrat laskussa pääkaupunkiseudulla – asiantuntija kuvaa tilannetta poikkeukselliseksi17.7.2025 08:02:02 EEST | Tiedote
Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 0,5 % huhti-kesäkuussa 2025 vuodentakaisesta. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteiset vuokrat kuitenkin laskivat 0,3 %, kun muualla maassa nousua nähtiin 0,9 %. Vuokrat nousivat suurista kaupungeista eniten Rovaniemellä (2,0 %) ja laskivat eniten Vantaalla (-0,8 %).
Inflaatio hidastui yhä kesäkuussa – terveyspalveluiden ja lääkkeiden hinnat nousussa14.7.2025 08:02:08 EEST | Tiedote
Inflaatio oli kesäkuussa 0,2 % kuluttajahintaindeksillä mitattuna, kun se toukokuussa oli 0,5 %.Eniten hinnat nousivat edeltävien kuukausien tapaan luokassa terveys, 7,3 %.
Tutkimus: Ansiotulojen verovähennykset pienentävät tuloeroja8.7.2025 08:41:15 EEST | Tiedote
Ansiotulojen verovähennykset tasaavat tulonjakoa ja lisäävät verotuksen progressiivisuutta Suomessa, vaikka esimerkiksi kotitalousvähennyksestä hyötyvätkin eniten suurituloiset. Asiaa tutkittiin ensimmäistä kertaa tarkalla rekisteriaineistolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme