Uudentyyppinen aivorappeumasairaus on iäkkäillä erittäin yleinen – vaikuttaa dementian taustalla
Helsingin yliopiston tutkimuksessa joka toiselta yli 85-vuotiaalta löytyi dementiaa aiheuttavan, uudenlaisen aivorappeumasairauden tautimuutoksia aivoista.
Uudentyyppinen aivorappeumasairaus, limbinen TDP-43 enkefalopatia (LATE), on tunnistettu vasta noin kymmenen vuotta sitten. Sairaus tunnetaan edelleen huonosti. Taudissa TDP-43-proteiinia kertyy erityisesti aivojen limbisille alueille – samoille kuin Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa. Taudin oireet ovatkin samankaltaisia kuin varhaisessa Alzheimerin taudissa, mutta etenevät tyypillisesti hitaammin ja ovat lievempiä.
Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät ensimmäistä kertaa LATE:n yleisyyttä väestöpohjaisessa kotimaisessa ruumiinavausaineistossa, joka koostui 300:sta yli 85-vuotiaasta suomalaisesta.
Tutkijat saivat selville, että LATE-aivorappeumatauti on erittäin yleinen suomalaisilla yli 85-vuotiailla.
Tautimuutoksia löytyi vähintään joka toiselta yli 85-vuotiaalta.
– Suurimmalla osalla tapauksia todettiin myös muita samanaikaisia aivorappeumasairauksien aivomuutoksia, tavallisimmin Alzheimerin tautimuutoksia, sanoo apulaisprofessori Liisa Myllykangas Helsingin yliopistosta.
Taudilla vahva yhteys dementiaan
Tutkimuksessa LATE-taudin yhteys dementiaan oli vahva.
– Tulosten mukaan LATE olikin Alzheimerin taudin ohella yksi vahvimmista dementiaa selittävistä tekijöistä, Myllykangas sanoo.
LATE-taudin yhteys dementiaan oli riippumaton muista tautimuutoksista, joita tutkittavilta löytyi.
Dementiapotilaiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä
Aiemmissa tutkimuksissa LATE:n on todettu olevan yleinen erityisesti yli 80-vuotiailla. Suomessa on arvioitu olevan jo lähes 65 000 dementiaa sairastavaa yli 85-vuotiasta.
– Todennäköisesti LATE koskettaa Suomessa kymmeniä tuhansia ihmisiä, Myllykangas sanoo.
Hyvin iäkkäiden osuus väestössämme kasvaa kaikkein voimakkaimmin. Myllykangas arvioikin, että LATE-potilaiden määrä kasvaa tulevaisuudessa.
– Sairaudella on kansanterveydellistä merkitystä, hän tiivistää.
Tutkimus on julkaistu Brain-tiedelehdessä.
Fakta: Aivorappeumasairaus LATE heikentää muistin toimintaa
- LATE-aivorappeumataudin oireet painottuvat muistivaikeuksiin, usein erityisesti tapahtumamuistin ongelmiin. Oireet muistuttavat Alzheimerin taudin varhaisia oireita, mutta etenevät tavallisesti hitaammin ja ovat lievempiä kuin Alzheimerin taudissa.
- Muun tyyppiset kognitiiviset ongelmat, kuten kielelliset haasteet tai vaikeudet visuaalisessa hahmottamisessa, ovat harvinaisempia kuin Alzheimerin taudissa.
- Toistaiseksi LATE voidaan todeta vain ruumiinavauksessa. Iäkkäisiin keskittyviä väestöpohjaisia ruumiinavausaineistoja on maailmalla vain muutamia, minkä vuoksi sairautta on tutkittu vain vähän tähän asti. Tutkimusta on vaikeuttanut myös se, että iäkkäillä potilailla esiintyy LATE:n lisäksi usein myös muita samanaikaisia aivorappeumasairauksien aivomuutoksia.
- Jos potilaalla on samanaikaisesti LATE ja Alzheimerin tauti, kognitiiviset oireet etenevät nopeammin kuin henkilöillä, joilla on pelkästään Alzheimerin tauti tai LATE.
- Tautiin suunnattuja lääkehoitoja ei ole vielä olemassa.
Alkuperäinen tutkimus: Mikhailenko E., Colangelo K., Tuimala J., Kero M., Savola S., Raunio A., Kok E. H., Tanskanen M., Mäkelä M., Puttonen H., Mäyränpää M. I., Kumar D., Kaivola K., Paetau A., Tienari P. J., Polvikoski T., Myllykangas L. Limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy in the oldest old: a population-based study. Brain, 2024. DOI: 10.1093/brain/awae212
Lisätietoja:
Liisa Myllykangas, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
P. 050 448 2805
liisa.myllykangas@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme