Aluehallintovirastot: Ympärivuorokautisen palveluasumisen vähimmäishenkilöstömitoituksen alentaminen voi vaarantaa iäkkäiden henkilöiden oikeuden laadukkaisiin palveluihin
Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle. Esitys koskee ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annettua lakia (vanhuspalvelulaki). Aluehallintovirastot ovat laatineet esityksestä yhteisen lausunnon. Aluehallintovirastojen näkemyksen mukaan vähimmäishenkilöstömitoituksen alentaminen 0,6 työntekijään asiakasta kohden tulee valvontahavaintojen perusteella mitä todennäköisemmin aiheuttamaan puutteita asiakkaiden oikeudessa saada hyvää sosiaalihuoltoa ja laadukasta palvelua, minkä lisäksi vähimmäishenkilöstömitoituksen alentaminen voi vaarantaa asiakasturvallisuuden toteutumisen.
Hallitus päätti julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2025–2028 lisätoimista, jotka vahvistavat julkista taloutta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vanhuspalvelulakia siten, että mitoituksen tulisi olla pysyvästi vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden 1.1.2025 lähtien aiemmin lakiin kirjatun 0,7 sijaan. Vähimmäismitoituksesta (0,7) säätäminen nähtiin välttämättömäksi hoidon laatua heikentävien ja asiakasturvallisuutta vaarantavien puutteiden vuoksi.
Aluehallintovirastot eivät pidä esitettyä muutosta kannatettavana
Aluehallintovirastojen arvioinnin mukaan vähimmäishenkilöstömitoituksen alentaminen esitetyllä tavalla voi vaarantaa iäkkäiden henkilöiden riittävät ja laadukkaat palvelut sekä sisällöllisesti mielekkään elämän. Esitetty vähimmäismitoitus ei valvontahavaintojen perusteella usein riitä vastaamaan asiakkaiden toimintakyvyn edellyttämää palvelujen tarvetta. Monet hyvinvointialueet lisäävät yhteisöllistä asumista vastatakseen lisääntyneeseen hoidontarpeeseen. Yhteisöllisen asumisen lisääntymisen ja sen myötä ympärivuorokautiseen palveluasumiseen pääsyn kriteereiden tiukentumisen vuoksi, ympärivuorokautiseen asumispalveluun siirtyvät asiakkaat ovat entistä vaativamman hoidon ja huolenpidon tarpeessa.
Hallituksen esitysluonnoksessa todetaan, että esitetty vähimmäishenkilöstömitoitus 0,6 työntekijää asiakasta kohden on riittävä, jos asiakkailla ei ole vaikeita muistisairauksia tai vaativaa somaattista hoitoa. Käytännössä ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaat ovat kuitenkin joko vaikeasti muistisairaita tai tarvitsevat muutoin vaativaa hoitoa, joten aluehallintovirastojen näkemyksen mukaan mitoitustarve on pääsääntöisesti vähintään 0,65 työntekijää asiakasta kohden.
Valvontahavaintojen mukaan palveluntuottajat suunnittelevat henkilöstömitoituksen pääsääntöisesti vähimmäisvaatimuksen mukaisesti, jolloin asiakkaiden yksilölliset ja vähimmäismitoitusta korkeampaa mitoitusta edellyttävät tarpeet, kuten saattohoidon asianmukainen toteuttaminen sekä elämän laatua ja toimintakykyä ylläpitävät palvelut, jäävät huomiotta. Asiakkaiden itsemääräämisoikeuden rajoittaminen liittyy myös huolestuttavan usein liian vähäiseen henkilökuntamäärään.
Valvontahavaintojen perusteella yksiköissä, joissa on korkeampi henkilöstömitoitus ja riittävä määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä, on myös parempi henkilöstön saatavuus ja pysyvyys. Aluehallintovirastojen näkemyksen mukaan riittävä vähimmäishenkilöstömitoitus on keskeinen tekijä vanhustenhuollossa työskentelevien pitovoiman turvaamisen sekä palvelun asianmukaisen laadun kannalta. Mitoituksen laskeminen voi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä hyvinvointialueille kustannuksia, jotka voivat heikentää hyvinvointialueen taloutta mm. henkilöstön uupumisen vuoksi.
Mikäli eduskunta päättää laskea mitoitusta aluehallintovirastojen näkemyksestä huolimatta, tulee varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden määrää ei vähennetä, vaan vähennys kohdistuu muihin henkilöstöryhmiin, kuten hoiva-avustajiin. Aluehallintovirastot korostavat myös, että valtakunnalliset kriteerit ympärivuorokautiseen palveluasumiseen pääsemiseksi ovat tarpeen asiakkaiden yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja antaa valtakunnallisesti:
ylitarkastaja Päivi Ahvenus, puh. 0295 018 575
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme