Oppilaan kouluun kiinnittyminen, osallisuus sekä kodin ja koulun vuoropuhelu tukevat oppilaan hyvinvointia
Uusi lukuvuosi on käynnistynyt Varsinais-Suomen kouluissa viime viikolla. Kouluarkeen paluu on hyvä hetki kiinnittää huomiota oppilaiden läsnäoloon koulussa sekä toimivaan yhteistyöhön koulun ja kodin välillä.
Suomessa on kansallisesti kiinnitetty viime vuosina huomiota koulupoissaoloihin ja luotu toimintamalleja koulupoissaolojen vähentämiseksi. Kaikissa Suomen kunnissa tulee olla käytössä malli, miten kouluun kiinnittymistä vahvistetaan ja kuinka oppilaiden poissaoloja ehkäistään, seurataan ja miten niihin puututaan.
– Keskeinen tulokulma on se, että vahvistamalla oppilaan kouluun kiinnittymistä ja osallisuutta voidaan ennaltaehkäistä poissaoloja. Kouluun kiinnittymistä ja osallisuuden kokemuksia tuetaan laadukkaalla arjen vuorovaikutuksella ja pedagogiikalla. Tunne siitä, että tulee kuulluksi ja nähdyksi, on merkityksellinen – jokaisena koulupäivänä. Laadukas arjen kohtaaminen ei vaadi mahdottomia eikä maksa mitään, toteaa opetushenkilöstön täydennyskoulutuksesta ja alueellisesta sitouttavan kouluyhteisötyön kehitystyön koordinaatiosta vastannut Teea Laiho.
Suomessa käytössä olevat toimintamallit pohjautuvat valtakunnalliseen perusopetuksen opetussuunnitelmaan, ja toiminta on monin paikoin alueellisesti yhtenäistettyä, kuten Varsinais-Suomessakin. Alueen kunnissa seurataan poissaoloja suunnitelmallisesti, ja automaattiset poissaolokoosteet 50 poissaolotunnin täyttymisestä ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa monissa kunnissa.
– Keskustelu kääntyy helposti tuntirajoihin ja puuttumiseen, vaikka kyseessä on oppimisen ja hyvinvoinnin kokonaisvaltainen seuranta ja huoltajayhteistyössä tehtävät tilannearviot. Ei opettaja soita syyllistääkseen, hämmästelläkseen tai ollakseen kenkku. Tarkoituksena on yhdessä keskustellen tehdä arvio siitä, miltä oppiaan koulunkäynti kodin silmin näyttää, Laiho sanoo.
– Usein opettajan yhteydenotto on lyhyt, eikä mitään huolta ole. Esimeriksi pitkittyvissä sairastelukierteissä taas on hyvä varmistaa, että oppilaan oppiminen edistyy kuten ennenkin ja kartoittaa tarvetta vaikkapa tukiopetukselle. Vastaavasti joillekin oppilaille kertyy harrastamiseen liittyviä poissaoloja, jolloin keskeistä on ennakoiva keskustelu oppilaan ja huoltajien kanssa siitä, miten tuetaan oppilaan vertaissuhteita ja oppimista siten, että tavoitteellinen harrastaminenkin onnistuu.
– Varhainen yhteydenotto mieltä mietityttävissä asioissa on aina parempi vaihtoehto kuin olla kysymättä tai tehdä yksipuolisia oletuksia tai päätelmiä, puolin ja toisin. Vuoropuhelu kodin ja koulun välillä on erittäin tärkeää.
Laiho kiittelee, että Varsinais-Suomessa työ on edennyt oikeaan suuntaan hyvässä yhteistyössä. Joissakin kunnissa on jo saatu viitteitä siitä, että poissaolojen keskiarvot ovat kääntyneet laskuun.
– Yhteisöllisyys ja koulujen tavoitteellinen yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö ovat poissaoloja ennaltaehkäisevän toimintakulttuurin perusta. Yhteiseen työhön tarvitsemme paitsi ammattilaisia, myös oppilaiden ja huoltajien näkemyksiä. Toimintakulttuuri rakentuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Siihen tarvitaan pysähtymistä ja aitoa kohtaamista – kuunteleminen ja arvostus ovat kaikessa vuorovaikutuksessa avaintekijöitä. Ei toimintakulttuuria voi kirjasta arkeen istuttaa.
– Nyt tarvitaan tahtoa jatkaa hyvin alkanutta työtä sekä avointa ja luottamusta rakentavaa vuorovaikutusta. Yhdessä pärjätään kyllä, Laiho toteaa.
Naantali, Kaarina, Masku, Mynämäki, Nousiainen ja Paimio kehittivät vuosina 2021–2023 Opetusministeriön rahoittamassa kansallisessa Sitouttavan kouluyhteisötyön hankkeessa perusopetukseen toimintamalleja oppilaiden myönteisen kouluun kiinnittymisen tukemiseksi ja koulupoissaolojen ennaltaehkäisemiseksi. Naantalin kaupunki on toiminut hankkeessa hallinnoivana organisaationa.
Lukuvuotena 2023–2024 myönteistä kiinnittymistä ja poissaoloja ennalta ehkäisevän toimintakulttuurin vahvistamista on ohjattu Opetushallituksen rahoittamalla täydennyskoulutuksella. Koulutuksella on tuettu rehtoreita läsnäoloa vahvistavan toimintakulttuurin johtamisessa ja käytänteissä. Opetushenkilöstöä on koulutettu poissaoloista ilmiönä: kouluun kiinnittymistä tuetaan jokapäiväisen kohtaamisen ja pedagogiikan keinoin.
Opetushallituksen rahoituksen päättyessä kuluvana syksynä toimintakulttuurin kehittäminen ja toimintamallin noudattaminen jatkuvat koulujen omassa yhteisöllisessä toiminnassa.
Naantalin kaupungin hallinnoimassa täydennyskoulutuksessa mukana ovat olleet Turku, Raisio, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Paimio, Aura, Marttila, Koski Tl, Loimaa, Sauvo, Rusko ja Parainen sekä Turun normaalikoulu. Hyvinvointialueyhteistyön kautta toiminta tavoittaa myös koulujen monialaiset toimijat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teea Laiho
Puh:040 686 4170teea.laiho@naantali.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki
Naantali on avannut tarjouskilpailun Perhetalo II -alueen tonteista3.10.2024 11:20:09 EEST | Tiedote
Naantalin kaupunki on avannut 3.10.2024 tarjouskilpailun yhteensä 14 erillispientalotontista ja 3 asuinpientalotontista Perhetalo II-alueelta Luonnonmaalta.
Kuparivuoren tunneli Naantalissa suljetaan huoltotyön ajaksi 9.–10.10. välisenä yönä2.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Maantien 189 Kuparivuoren tunneli Naantalissa suljetaan lokakuussa 2024 yhden yön ajaksi liikenteeltä. Tunnelissa tehdään huoltotöitä sekä maastokatselmuksia ja -mittauksia. Liikenne ohjataan huoltotyön ajaksi kiertoreitille.
Naantalin Luonnonmaalle suunnitellaan lasten sijaishuollon yksikköä ja opetusyksikköä19.9.2024 12:02:22 EEST | Tiedote
Sievi Hyvinvointitilat Oy:n ja Sospro Oy:n suunnitelmissa on toteuttaa uudet tilat pienelle lastensuojelun sijaishuollon yksikölle sekä siihen liittyvälle opetusyksikölle Naantalin Luonnonmaalle. Naantalin kaupunginhallitus käsittelee asiaa 23.9.
Naantalin Kultaranta Resortiin rakennetaan uusi kansainvälinen hotelli5.9.2024 12:05:00 EEST | Tiedote
Kultaranta Resort Oy ja kansainvälinen rakennusjätti Vinci SA toteuttavat yhteistyössä uuden kansainvälisen hotellihankkeen Naantalin Luonnonmaalle. Tavoitteena on, että hotelli on valmis vuonna 2028.
Itämeripäivää 29.8. vietetään Naantalissa kirjailijavierailun ja uutuuselokuvanäytöksen merkeissä22.8.2024 09:15:20 EEST | Tiedote
Itämeripäivänä 29.8. Naantalissa juhlitaan yhteistä merta saaristoaiheisen kirjailijavierailun sekä uuden dokumenttielokuvanäytöksen merkeissä. John Nurmisen Säätiön käynnistämän ja koordinoiman Itämeripäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Naantalin tapahtumiin on vapaa pääsy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme