Itämeri alkaa katukaivosta – kaivo ei ole roskis
Hulevesikaivojen ympärille ilmestyvät ahven- ja haukitarrat muistuttavat, etteivät roskat kuulu kaduille tai katukaivoihin. Maahan heitetyt roskat voivat kulkeutua huleveden mukana lähimpään vesistöön ja lopulta Itämereen, sillä hulevettä ei pääsääntöisesti puhdisteta. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on mukana Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -kampanjassa 19.8.-1.9.2024.
Mahanpuruja muovista on kampanja roskaantumista vastaan. Suuret, värikkäät kalatarrat katukaivojen kansien ympärillä muistuttavat roskien reitistä kaupungista mereen ja jopa kalan suuhun. Valtaosa roskista on peräisin kaupunkilaisten käsistä. Oikea paikka roskille on jäteastia, ja oikein lajiteltuina ne ovat tärkeä osa kiertotaloutta. Maahan ja luontoon päätyessään roskat ovat ympäristöhaitta ja myös hukkaan heitettyä raaka-ainetta.
Hulevesi on sade- ja sulamisvettä, joka virtaa rakennetussa ympäristössä pintoja pitkin. Hulevesi johdetaan yleensä hulevesiviemäreihin tai avo-ojiin, mistä se virtaa puroihin, jokiin, järviin tai mereen.
- Hulevettä ei pääsääntöisesti puhdisteta, vaan se johdetaan useimmiten käsittelemättömänä luontoon. Tämä huleveden melko suora reitti vesistöihin on monelle yllätys, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Marika Visakova.
Vesistöjen tilaan on suuri merkitys sillä, mitä niihin kulkeutuu hulevesien mukana. Huleveden laatuun ja siten myös oman lähivesistön tilaan voi yksinkertaisesti vaikuttaa huolehtimalla roskat roskiin.
- Erityisesti muovit ovat viheliäinen ongelma luonnossa, koska ne eivät häviä ikinä, vaan hajoavat yhä pienemmiksi mikromuoveiksi, Visakova harmittelee.
Ahven- ja haukitarrat hulevesikaivojen ympärillä eri kaupungeissa
Roskaantumisesta muistuttavia kalatarroja voi nähdä hulevesikaivojen ympärillä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Kampanjassa on mukana myös lukuisia muita kaupunkeja ympäri Suomen. Helsingissä tarroja on Vuosaaressa ja keskustan alueella. Espoossa kalatarroja näkee Leppävaarassa, Otaniemessä, Tapiolassa ja Matinkylässä. Vantaalla tarrat ovat Kivistön alueella. Kauniaisissa tarroja on keskustan alueella.
Mahanpuruja muovista -kampanjan taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry. Pääkaupunkiseudulla toteutuksesta vastaa HSY yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa. Kampanja-aika on 19.8.-1.9.2024. Tämän jälkeen tarrat kerätään pois katukuvasta. Tarrat ovat PVC-vapaita ja ne ovat käytön jälkeen kierrätettävissä metallina.
HSY huolehtii alueellaan hulevesiviemäriverkoston ylläpidosta ja rakentamisesta. Verkoston pituus on noin 2500 kilometriä ja matkan varrella on tuhansittain hulevesikaivoja. HSY on mukana Itämerihaasteessa, jossa yhtenä teemana on roskaantumisen hillitseminen. HSY osallistuu myös Helsingin roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelman toteutukseen. Itämeren hyvinvointiin liittyvän tietoisuuden lisääminen on yksi HSY:n strategisista tavoitteista.
Mahanpuruja muovista on osa PlastLIFEhanketta. PlastLIFE-hanke saa EU:n LIFE-ohjelmasta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaalien sisältö edustaa ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista CINEA/Euroopan komissio ei ole vastuussa.
Tarrojen sijainnit kaupungeissa
Helsinki:
- Vuosaari: Aurinkoranta ja Columbuksen ympäristö
- Ateneum, Rautatientori
- Kamppi: Fredrikinkatu ja Salomonkatu
- Oodin ympäristö, Töölönlahti Pikku-Finlandian kohdalla
Espoo:
- Leppävaara: uimahalli, Leppävaaranraitti, Alberganesplanadi
- Otaniemi metroasema
- Tapiola: Tapiontori, Kauppamiehentie ja Kulttuurikeskus
- Matinkylä: Piispanaukio ja uimahalli
Kauniainen:
- Tunnelitie
- Thurmaninaukio
- Varuboden Asematie
Vantaa:
- Kivistö
Yhteyshenkilöt
Visakova MarikaYmpäristöasiantuntijaHSY
Puh:050 308 6014marika.visakova@hsy.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
Vesi- ja jätehuollon hinnat nousevat 2025 - syynä muun muassa välttämättömät investoinnit11.10.2024 10:38:13 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korottaa vesihuollon käyttömaksuja keskimäärin 8 prosenttia ja perusmaksuja 13 prosenttia 1.1.2025 alkaen. Korotukset ovat välttämättömiä ikääntyvän vesihuoltoverkoston saneerauksen vaatimien investointien vuoksi. Jätehuollossa jäteastioiden tyhjennysmaksut kiinteistöillä nousevat sekajätteen osalta 7 prosenttia ja hyötyjakeiden osalta 3–4 prosenttia. Sekä vesi- että jätehuollon hintakorotuksissa näkyy arvonlisäveron sekä yleisen kustannustason nousu. HSY:n hallitus päätti vuoden 2025 hinnat kokouksessaan 11.10.2024.
Kotitalouksien jätemäärä väheni pääkaupunkiseudulla – etenkin sekajätettä syntyi vähemmän11.10.2024 10:30:38 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalouksissa syntyi vähemmän jätettä vuonna 2023 kuin edellisvuonna. HSY:n laskelman mukaan kotitalousjätettä syntyi 243 kiloa asukasta kohden, mikä on 20 kiloa vähemmän kuin vuonna 2022. Erityisesti sekajätteen määrä väheni. Samanaikaisesti myös kierrätysaste laski hieman.
HSY:n hallituksen päätökset 11.10.202411.10.2024 10:30:18 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vesihuollon maksut ja palvelumaksuhinnaston sekä jätehuollon jätetaksan vuodelle 2025. Hallitus päätti myös hyväksyä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 ja esittää suunnitelman edelleen HSY:n yhtymäkokoukselle hyväksyttäväksi. Hallitus päätti lisäksi, että HSY osallistuu Länsiratikat-hankkeen alliansseihin. Hallitus päätti esittää myös seuraavat asiat yhtymäkokoukselle: - vesihuollon investointiohjelman 2025–2044 hyväksyminen - jätehuollon investointiohjelman 2025–2044 hyväksyminen - jätehuollon vuoden 2024 talousarvion muuttaminen - HSY:n poistosuunnitelman päivittäminen. Hallitus päätti hyväksyä hankesuunnitelman ja hankinnat: - Helsingin Kaivokadun, Asema-aukion ja Postikadun vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon raakalietepumppaamojen saneerauksen pääurakoitsijaksi valittiin Skanska Infra Oy - työterveyshuoltopalvelut vuosille 2025–2026 hankinta
Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 11.10.20248.10.2024 15:28:30 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 11.10.2024 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa vesihuollon maksujen ja palvelumaksuhinnaston sekä jätehuollon jätetaksan hyväksymisestä vuodelle 2025. Hallitus päättää myös toiminta- ja taloussuunnitelman hyväksymisestä vuosille 2025–2027 ja suunnitelman edelleen esittämisestä HSY:n yhtymäkokoukselle hyväksyttäväksi. Hallitus päättää lisäksi HSY:n osallistumisesta Länsiratikat-hankkeen alliansseihin. Hallitus päättää, esitetäänkö myös seuraavat asiat yhtymäkokoukselle: - vesihuollon investointiohjelman 2025–2044 hyväksyminen - jätehuollon investointiohjelman 2025–2044 hyväksyminen - jätehuollon vuoden 2024 talousarvion muuttaminen - HSY:n poistosuunnitelman päivittäminen. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Helsingin Kaivokadun, Asema-aukion ja Postikadun vesihuo
Kaikki HSY:n Sortti-asemat auki kolmena lauantaina lokakuussa7.10.2024 06:46:00 EEST | Tiedote
Syksy on täällä ja siivousintoa riittää, kun pihat ja kodit halutaan laittaa talvikuntoon. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY palvelee kierrätysasiakkaita lisäämällä Sortti-asemien aukioloja kolmena lauantaina lokakuussa. Lisäksi Konalan ja Ruskeasannan Sortti-asemat sekä Koivukylän Sortti-pienasema palvelevat viikonloppuisin ympäri vuoden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme