Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Pohjanmaalla käyttöön suun terveydenhuollon Hyvä käytäntö –suositus

Jaa

Valtakunnallisen Hyvä käytäntö -suosituksen tavoitteena on saada oikeat potilaat hoitoon oikeaan aikaan. Tutkimukseen kutsutaan havaittujen riskien perusteella.

Hammaslääkäri ja hammashoitaja tutkivat naisasiakkaan suuta.
Suun tutkimus- ja hoitoväli voi aikuisella olla 24-48 kuukautta eli jopa 4 vuotta, jos suun sairauksia ja niiden riskitekijöitä ei ole. Pohjanmaan Hyvinvointialue

Suun terveydenhuollossa noudatetaan Käypä hoito -suosituksia, mutta ne eivät yksiselitteisesti määrittele, kuinka usein tulisi käydä hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Lääkäriseura Duodecimin keväällä julkaisema Hyvä käytäntö –suositus ohjaa hammaslääkäreitä tutkimustilanteessa määrittelemään yksilöllisemmin potilaan tutkimus- ja hoitoväliä. Tähän vaikuttavat esimerkiksi elämäntilanne ja -tavat, suun terveys ja pitkäaikaissairaudet.

– On oleellista tunnistaa riskitekijät ja kuka tarvitsee hoitoa. Suun tutkimus- ja hoitoväli terveellä aikuisella on 24-48 kuukautta eli jopa 4 vuotta, jos suun sairauksia ja niiden riskitekijöitä ei ole, kertoo Hanna Kangasmaa, Pohjanmaan hyvinvointialueen johtava hammaslääkäri.

Kangasmaa oli mukana valtakunnallisessa asiantuntijapaneelissa, joka valmisteli Hyvä käytäntö –suositusta.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että väestön suun terveyden ongelmat kasautuvat. Osalla potilaista on esimerkiksi runsaasti kariesvaurioita sekä muita suun ja yleisterveyteen vaikuttavia ongelmia. Hoitoon eivät hakeudu ajoissa ne, joille olisi siitä eniten hyötyä, vaan ahkerimmin tarkastuksissa käyvät ne, joilla on vähiten hoidettavaa.

– Siksi emme voi suositella, että kaikkien tulisi hakeutua tarkastukseen esimerkiksi 12 kuukauden välein. Se aiheuttaisi paljon turhia käyntejä ja kustannuksia myös potilaille.

Tutkimuskäyntejä tarvitsevat tiheämmin potilaat, joilla on havaittu suun sairauksien riskitekijöitä. Aikuisten suun tutkimus- ja hoitoväliä arvioidaan uudelleen, jos potilaan yleinen terveydentila tai elämäntilanne on olennaisesti muuttunut.

– Tärkeintä suun terveydelle on se, mitä jokainen tekee itse kotona joka päivä. Pestään hampaat aamuin illoin, puhdistetaan hammasvälit, vältetään napostelua, juodaan janojuomana vettä ja käytetään xylitol-tuotteita, Kangasmaa muistuttaa.

null
Pohjanmaan hyvinvointialueen johtava hammaslääkäri Hanna Kangasmaa Pohjanmaan hyvinvointialue

Välikäynnit riskiryhmiin kuuluville

Lasten ja nuorten hampaat tarkastetaan Pohjanmaan hyvinvointialueella määräaikaistarkastusmallin mukaisesti joka toinen vuosi. Jos tarkastuksessa todetaan, että riski suun sairauksille on kohonnut, kutsutaan lapsi tai nuori vastaanotolle, jopa 3 kuukauden välein.

Näillä välikäynneillä keskitytään ennaltaehkäisyyn, mikä tarkoittaa esimerkiksi hampaiden fluorausta, sekä kotona tapahtuvan omahoidon tukemista ja neuvontaa.

– Hammashoitaja voi neuvoa nuorelle esimerkiksi hammaslankaimen käyttöä ja yhdessä sovitaan, että nuori lankaa hammasvälit joka päivä. Sitten seuraavalla käynnillä keskustellaan, miten lankaaminen on sujunut ja tarkastetaan, miten se on vaikuttanut suun terveyteen, Kangasmaa kertoo esimerkin.

– Vaikka suun terveydenhuollon kiireettömät hoitojonot ovat aikuisten osalta Pohjanmaan hyvinvointialueella valitettavan pitkät, emme ole kuitenkaan tinkineet lasten ja nuorten määräaikaistarkastuksista.

Lasten ja nuorten määräaikaistarkistukset Pohjanmaalla

Lasten ja nuorten määräaikaistarkistukset perustuvat asetukseen neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta. Käynnit ovat maksuttomia. Pohjanmaalla kutsutaan asetusten määräämien tarkastusten lisäksi myös 3. luokkalaiset sekä 17-vuotiaat opiskelijat määräaikaistarkastukseen.

Neuvolaikäisen määräaikaiset tarkastukset hammashoitajalla tai suuhygienistillä

1-vuotiaana
3-vuotiaana
5-vuotiaana

Koululaisten ja opiskelijoiden määräaikaiset hammaslääkärin tarkastukset

1. lk syksyllä
3. lk keväällä
5. lk syksyllä
8. lk syksyllä
17-vuotiaat ammattikoulussa ja lukiossa opiskelevat

Yhteyshenkilöt

Kommunikationsenheten - Viestintäyksikkö

Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

kommunikation@ovph.fi

Kuvat

Hammaslääkäri ja hammashoitaja tutkivat naisasiakkaan suuta.
Suun tutkimus- ja hoitoväli voi aikuisella olla 24-48 kuukautta eli jopa 4 vuotta, jos suun sairauksia ja niiden riskitekijöitä ei ole.
Pohjanmaan Hyvinvointialue
Lataa
Pohjanmaan hyvinvointialueen johtava hammaslääkäri Hanna Kangasmaa
Pohjanmaan hyvinvointialueen johtava hammaslääkäri Hanna Kangasmaa
Pohjanmaan hyvinvointialue
Lataa

Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.

Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Erfarenhetsexpert inom missbruks- och beroendevården – ny service testas i Österbotten6.5.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Ett pilotprojekt har startat i Österbottens välfärdsområde, i vilket en erfarenhetsexpert arbetar som en del av teamet för rusmedels- och beroendevård. På det psykosociala centret i norra området testas en kamratstödsmottagning, där en erfarenhetsexpert finns tillgänglig en dag i veckan. Syftet är att stöda vården av personer med missbruksproblem och hjälpa deras närstående att förstå deras situation genom en annans erfarenhet.

Kokemusasiantuntija osaksi päihderiippuvuuden hoitoa – uusi palvelumalli kokeilussa Pohjanmaalla6.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan hyvinvointialueella on alkanut kokeilu, jossa kokemusasiantuntija työskentelee osana riippuvuushoitotiimiä. Pohjoisen alueen psykososiaalisessa keskuksessa pilotoidaan vertaisvastaanottoa, jossa kokemusasiantuntija on tavattavissa yhtenä päivänä viikossa. Tarkoituksena on tukea päihderiippuvaisten hoitoa ja tarjota läheisille apua tilanteen ymmärtämiseen toisen kokemuksen kautta.

I höst kan du få vård även på andra social- och hälsocentraler5.5.2025 11:42:17 EEST | Pressmeddelande

Invånarna i Österbotten kan senast från den 1 september 2025 få sin kortvariga vård på vilken skötar- eller läkarmottagning som helst i välfärdsområdet. I och med ändringen kan invånarna få sin vård snabbare i situationer när väntetiden till den egna välfärdsstationen eller den egna social- och hälsocentralen är lång. Ändringen påverkar inte behandlingen av långtidssjukdomar eller mödra- och barnrådgivningstjänster där kontinuiteten i vården är viktig. I fråga om dessa tjänster kommer invånarna i fortsättningen att kunna byta verksamhetsställe med sex månaders mellanrum.

Syksyllä voit saada hoitoa myös muissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa5.5.2025 11:42:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan asukkailla on viimeistään 1.9.2025 alkaen mahdollisuus saada lyhytaikainen hoito miltä tahansa hyvinvointialueen hoitajan tai lääkärin vastaanotolta. Tämä nopeuttaa hoitoon pääsyä, jos jono omalla hyvinvointiasemalla tai sosiaali- ja terveyskeskuksessa on pitkä. Muutos ei koske pitkäaikaissairauksien hoitoa eikä äitiys- ja lastenneuvolaa, joissa jatkuva hoitosuhde on tärkeä. Näissä palveluissa toimipistettä voi jatkossa vaihtaa kuuden kuukauden välein.

Hyrorna för boendeservicen harmoniseras – hyran för en del klienter höjs30.4.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande

På måndagen den 5 maj tar välfärdsområdesstyrelsen vid sitt sammanträde ställning till ett förslag om en ändring av hyrorna och hyresprinciperna för boendeenheterna. Avsikten är att förenhetliga hyrorna och hyresavtalen i välfärdsområdet. För närvarande fastställs klienternas hyror på olika sätt, vilket har lett till att det finns stora variationer i hyrorna mellan de olika boendeenheterna. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye