Kokemusasiantuntija osaksi päihderiippuvuuden hoitoa – uusi palvelumalli kokeilussa Pohjanmaalla
Pohjanmaan hyvinvointialueella on alkanut kokeilu, jossa kokemusasiantuntija työskentelee osana riippuvuushoitotiimiä. Pohjoisen alueen psykososiaalisessa keskuksessa pilotoidaan vertaisvastaanottoa, jossa kokemusasiantuntija on tavattavissa yhtenä päivänä viikossa. Tarkoituksena on tukea päihderiippuvaisten hoitoa ja tarjota läheisille apua tilanteen ymmärtämiseen toisen kokemuksen kautta.

Kokemusasiantuntijan vertaisvastaanotolle voi tulla joko omien riippuvuusongelmien vuoksi tai päihderiippuvaisen läheisenä. Mikäli kyseessä on riippuvuushoitoa tarvitseva asiakas, ammattilainen ensin arvioi, sopivatko keskustelut kokemusasiantuntijan kanssa tukemaan hänen hoitopolkuaan. Riippuvaisten läheiset voidaan ohjata kokemusasiantuntijan vastaanotolle suoraan.
Kahdenkeskiset keskustelut käydään psykososiaalisen keskuksen tiloissa Koulukadulla, Pietarsaaressa. Käytettävissä on aina myös ammattilaisia, jotka voivat tarvittaessa olla kokemusasiantuntijan tukena. Yhteistyö toimii myös toiseen suuntaan: ammattilaiset voivat konsultoida kokemusasiantuntijaa ja saada asiakasnäkökulmaa omaan työhönsä.
"Vain toinen saman kokenut voi täysin ymmärtää, miltä tuntuu"
Pilottiin osallistuva Carina Hautala on koulutukseltaan lähihoitaja ja Mielle ry:n koulutuksen käynyt kokemusasiantuntija. Hän on itse ollut päihteetön nyt viisi vuotta, ja hänellä on oma kokemus sekä riippuvuudesta että riippuvaisen läheisen asemasta.
– Oma elämänmuutokseni antoi vahvan uskon siihen, että päihteistä on mahdollista päästä irti. Olisin itsekin aikanaan kaivannut keskustelua jonkun saman jo kokeneen kanssa. Nyt haluan olla se ihminen toiselle, Carina kertoo.
Vastaanotosta on saatu jo myönteistä palautetta – uusia aikoja on varattu innokkaasti ja luottamuksellisia keskusteluja on selvästi odotettu. Carinan mukaan kahdenkeskiset keskustelut ovat monelle helpompi vaihtoehto kuin esimerkiksi vertaistukiryhmään osallistuminen, etenkin pienellä paikkakunnalla. Riippuvaisten läheisille kokemusasiantuntijan vastaanotto on tuonut kaivatun lisän palvelutarjontaan.
Keskusteluista kokemusasiantuntijan kanssa ei tehdä merkintöjä asiakas- tai potilastietojärjestelmiin. Kokemusasiantuntijalla ei myöskään ole pääsyä vastaanotolle tulevien mahdollisiin potilastietoihin, vaan asiakas kertoo itse omasta tilanteestaan sen verran kuin haluaa.
– Tärkeintä on kohtaaminen, tasavertainen keskustelu ja toivo. Vain toinen saman kokenut voi täysin ymmärtää miltä tuntuu, toteaa Carina.
Kokemusasiantuntijaa sitoo vaitiolovelvollisuus, ja keskustelut käydään luottamuksellisesti. Käynneistä tilastoidaan vain kävijämäärät ja asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset.
Asiakas tapaa kokemusasiantuntijaa yleensä 1–3 kertaa, ja keskustelut kestävät vajaan tunnin. Aikoja on tällä hetkellä tarjolla pohjoisen alueen riippuvuushoitotiimin asiakkaille ja riippuvaisten läheisille. Ajanvarauksen hoitaa pohjoisen alueen psykososiaalisen keskuksen asiakasohjaus.
Kokemusasiantuntijan vastaanottomallia kehitetään laajennettavaksi myös muihin palveluihin
Kokeilu pohjoisen alueen psykososiaalisessa keskuksessa kestää ainakin puoli vuotta, ja sen tavoitteena on luoda kokemusasiantuntijan vastaanottomalli, jota voidaan hyödyntää myös muissa palveluissa. Ammattilaiset ovat ottaneet kokemusasiantuntijan ilolla vastaan.
– Kokemusasiantuntijasta on tullut osa moniammatillista tiimiämme. Yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin ja ammattilaiset kokevat, että voivat kysyä Carinalta näkemystä mihin vain, mikä askarruttaa, kertoo riippuvuustiimin vetäjä Tina Silvennoinen.
Kokeilua on valmisteltu hyvinvointialueen EU-rahoitetussa Prima Botnia -hankkeessa, joka keskittyy erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon ja palveluihin pääsyn parantamiseen. Kehitystyö hankkeessa jatkuu vielä vuoden loppuun, joten pilottia voidaan tarvittaessa pidentää ja laajentaa.
– Toivomme, että voimme osoittaa palvelun vaikuttavuuden ja vakinaistaa kokemusasiantuntijan vertaisvastaanoton osaksi hyvinvointialueen palvelutarjontaa, sanoo projektipäällikkö Sonja Kotala.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tina Silvennoinenpalveluvastaava
Puh:040 805 1555tina.silvennoinen@ovph.fiSonja Kotalaprojektipäällikkö
Puh:040 568 6376sonja.kotala@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Kuvat

Linkit
Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.
Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
I höst kan du få vård även på andra social- och hälsocentraler5.5.2025 11:42:17 EEST | Pressmeddelande
Invånarna i Österbotten kan senast från den 1 september 2025 få sin kortvariga vård på vilken skötar- eller läkarmottagning som helst i välfärdsområdet. I och med ändringen kan invånarna få sin vård snabbare i situationer när väntetiden till den egna välfärdsstationen eller den egna social- och hälsocentralen är lång. Ändringen påverkar inte behandlingen av långtidssjukdomar eller mödra- och barnrådgivningstjänster där kontinuiteten i vården är viktig. I fråga om dessa tjänster kommer invånarna i fortsättningen att kunna byta verksamhetsställe med sex månaders mellanrum.
Syksyllä voit saada hoitoa myös muissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa5.5.2025 11:42:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaan asukkailla on viimeistään 1.9.2025 alkaen mahdollisuus saada lyhytaikainen hoito miltä tahansa hyvinvointialueen hoitajan tai lääkärin vastaanotolta. Tämä nopeuttaa hoitoon pääsyä, jos jono omalla hyvinvointiasemalla tai sosiaali- ja terveyskeskuksessa on pitkä. Muutos ei koske pitkäaikaissairauksien hoitoa eikä äitiys- ja lastenneuvolaa, joissa jatkuva hoitosuhde on tärkeä. Näissä palveluissa toimipistettä voi jatkossa vaihtaa kuuden kuukauden välein.
Hyrorna för boendeservicen harmoniseras – hyran för en del klienter höjs30.4.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande
På måndagen den 5 maj tar välfärdsområdesstyrelsen vid sitt sammanträde ställning till ett förslag om en ändring av hyrorna och hyresprinciperna för boendeenheterna. Avsikten är att förenhetliga hyrorna och hyresavtalen i välfärdsområdet. För närvarande fastställs klienternas hyror på olika sätt, vilket har lett till att det finns stora variationer i hyrorna mellan de olika boendeenheterna. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti.
Asumispalveluiden vuokria harmonisoidaan – osan asiakkaista vuokraan korotus30.4.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Aluehallitus käsittelee maanantaina 5.5. kokouksessaan Pohjanmaan hyvinvointialueen asumisyksiköiden vuokrien ja vuokrausperusteiden muutoksia. Esityksen taustalla on yhtenäistää vuokrat ja vuokrasopimukset. Tällä hetkellä asiakkaiden vuokrat ovat määräytyneet eri tavoin ja vuokrien suuruudessa on ollut suuriakin eroja asumisyksiköiden välillä. Muutokset astuisivat voimaan 1.8.
Nya chattjänster gör det lättare att ta kontakt29.4.2025 10:13:13 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdet har öppnat chattkanaler för växeln, rehabiliteringen och socialvården. Chattarna är öppna för hela områdets befolkning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme