Ulkolaudoituksen päivitetty korjauskortti julkaistu – näin säilytät rakennuksen alkuperäisen ilmeen
Museovirasto on päivittänyt ulkolaudoituksen korjauskortin. Kortti opastaa ulkolaudoituksen korjaamiseen säilyttävällä tavalla ja on hyödyllinen ohje niin suunnittelijalle, urakoitsijalle kuin omatoimiselle korjaajallekin.

”Päivityksessä lisättiin ohjeita erityisesti kuntoarvion tekemiseen ja laudoituksen uusimiseen”, kertoo päivitystyön tehnyt Jan-Philip Schauman, joka toimii restaurointimestarina Seurasaaren ulkomuseossa. ”Sen lisäksi kuvitus uudistettiin lähes täysin.”
Ulkolaudoitus on yksi yleisimpiä julkisivumateriaaleja vanhoissa rakennuksissa. Sen historia juontaa 1600-luvulle asti, jolloin lautaverhoilua alettiin käyttää hirsipinnan suojana ja vaurauden merkkinä. 1800-luvulla ulkolaudoituksen yleistyttyä laudoitus mahdollisti hirsitalon julkisivun räätälöinnin kulloinkin vallalla olevan tyylisuunnan mukaiseksi. Myös toisen maailmansodan jälkeinen jälleenrakennus ja rintamamiestalot vuorattiin ulkolaudoituksella.
”Ulkolaudoitus on se, mitä talosta näkyy”, Schauman sanoo. ”Sen vuoksi on tärkeää, että korjaamisessa säilytetään sekä rakennuksen alkuperäinen ilme että koristeet, yksityiskohdat ja materiaali. Se toteutuu parhaiten, kun vältetään turhaa uusimista.”
Mielenkiintoinen yksityiskohta ulkolaudoituksessa on tuuletusrako, johon uusi kortti antaa perusteellista tietoa.
”Vanhoissa taloissa sitä ei ole lainkaan, eikä vielä rintamamiestaloissakaan”, Schauman kertoo. ”Kun talo maalataan hengittävällä maalilla, kuten pellavaöljymaalilla, tuuletusrakoa ei tarvita. Sen teki välttämättömäksi vasta kosteutta läpäisemättömien muovimaalien yleistyminen.”
Tietoa ja käytännön ohjeita
Ulkolaudoituksen korjauskortti on osa Museoviraston korjauskorttien sarjaa. Korjauskortit ovat maksutta kaikkien saatavilla korjaustaito.fi-sivustolla. Museoviraston korjauskortit tarjoavat tietoa ja käytännön ohjeita rakennusta säilyttävään korjaamiseen rakennuksen omistajalle ja korjaajalle.
Museovirasto on keskeinen kulttuuriympäristön asiantuntijaviranomainen valtionhallinnossa. Se tuottaa tietoa ja näkökulmia kulttuuriperinnön arvoista, käytöstä, hoidosta ja mahdollisuuksista osana kestävää yhteiskuntaa. Korjauskorttien aiheina on Suomessa vakiintuneita, kestäväksi ja korjattaviksi osoittautuneita rakenteita ja rakennustapoja. Ohjeet opastavat hoitamaan, kunnostamaan ja korjaamaan vanhaa rakennusta kestävästi ja taloudellisesti, sen arvoja vaalien. Olemassa olevan rakennetun ympäristön arvostus, kunnossapito ja korjaaminen on välttämätön avain ekologiseen, taloudelliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jan-Philip Schauman, restaurointimestari, jan-philip.schauman@museovirasto.fi, 0295 33 6292
Robin Landsdorff, yliarkkitehti, robin.landsdorff@museovirasto.fi, 0295 33 6419
Kuvat

Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme