Pilotförsök om livsstilshandledning och motionsrådgivning för personer i arbetsför ålder inleds i samarbete mellan Varha och fyra kommuner
Ett pilotförsök om livsstilshandledning och motionsrådgivning kommer att inledas i september i Egentliga Finland. Modellen som Varha och kommunerna tagit fram tillsammans riktar sig till prediabetiker i åldern 18–65 år. Syftet är att förebygga diabetes genom ändrade levnadsvanor.
Verksamheten kommer att inledas på fyra följande områden under hösten 2024: Salo, Aura, Reso och Åbo.
– Under hösten kommer 150 av Varhas kunder att delta i pilotprojektet. Fler kommuner kommer att medverka från början av 2025. Målet är att tillhandahålla livsstilshandledning och motionsrådgivning i hela Egentliga Finland i början av 2026 genom samarbete mellan Varha och kommunerna, säger Merja Männikkö, sakkunnig inom främjande av välfärd och hälsa i Egentliga Finlands välfärdsområde.
Olika verksamhetsmodeller används enligt kundens egen motivation
Varhas kunder i prediabetesskedet erbjuds livsstilshandledning och motionsrådgivning för att de ska ändra sina levnadsvanor. Kunden hänvisas till pilotförsöket via en läkar- eller skötarmottagning. Flera olika verksamhetsmodeller används.
Om kundens motivation för att ändra sina levnadsvanor är hög, hänvisas hen till den digitala vårdvägen. Där får kunden handledning och rådgivning som stöd för sina levnadsvanor. Om kunden inte har några egentliga hälsoproblem, men behöver råd om ökad rörlighet, hänvisas kunden från Varha till motionsrådgivningen i sin boendekommun. Om kunden har hälsoproblem som försvårar upprätthållandet av goda levnadsvanor, hänvisas kunden till en hälsovårdarmottagning inom Varha för att få livsstilshandledning. På hälsovårdarens mottagning görs en inledande kartläggning samt nödvändiga inledande mätningar, varefter man utreder om levnadsvanorna kan förbättras i fråga om motion eller näringsintag. Vid behov besöker kunden också en fysioterapeut.
En stor del av kunderna har nytta av enbart ökad motion
Undersökningar visar att mer än hälften av finländarnas sjukdomar är livsstilsrelaterade. En stor del av kunderna får betydande hälsofördelar enbart genom att öka motionen.
En motsvarande verksamhetsmodell mellan hälso - och sjukvården och motionsrådgivningen har redan tidigare funnits i Egentliga Finland, men verksamheten har varit splittrad. Alla kommuner i Egentliga Finland erbjuder inte heller motionsrådgivning. Varha stöder kommunerna i inledandet av motionsrådgivningen genom att erbjuda en medarbetare som planerar verksamheten och servicehandledningen.
– Kommunerna har visat stort intresse för att ordna motionsrådgivning. De små kommunerna kommer dessutom att förena sina krafter för att anställa en gemensam motionsrådgivare, tillägger Männikkö.
Livsstilshandledningen ingår i ett mer omfattande utvecklingsarbete inom Varha för att främja välfärd och hälsa, som genom förebyggande arbete siktar på att minska behovet av social - och hälsovårdstjänster. Stora ekonomiska inbesparingar kan uppnås uttryckligen genom förebyggande arbete. Enligt välfärdsområdets bedömning har enbart verksamhetsmodellen för livsstilshandledning potential att uppnå en inbesparing på ca 0,8–1,8 miljoner euro på årsnivå i direkta vårdkostnader, om insjuknande i diabetes kan undvikas hos kunder som styrs till servicen. Pilotförsöket genomförs med hjälp av finansiering från Europeiska unionen som en del av Egentliga Finlands program för hållbar tillväxt.
Nyckelord
Kontakter
Merja MännikköVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:050 305 2019merja.mannikko@varha.fiSatu RevonsuoProjektkoordinatorVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:050 342 7039satu.revonsuo@varha.fiEgentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Spermabanken fyller 50 år – söker nya donatorer10.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Spermabanken inrättades för forskningsändamål vid Åbo universitet 1974 och fyller i år 50 år. Den överfördes till Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) år 2007. Förra året utfördes knappt 200 behandlingar med donerade celler vid ÅUCS.
Spermapankki täyttää 50 vuotta – kaipaa uusia luovuttajia10.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Spermapankki perustettiin Turun yliopistolle tutkimustarkoitukseen vuonna 1974 ja se täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Turun yliopistolliseen keskussairaalaan (Tyks) se siirtyi vuonna 2007. Viime vuonna tehtiin vajaa 200 hoitoja luovutetuilla soluilla Tyksissä.
Den första mobila operationsenheten testades i Egentliga Finland9.9.2024 10:16:01 EEST | Tiedote
Finlands första mobila operationsenhet testades i praktiken i Egentliga Finlands välfärdsområde i början av september. Enheten är avsedd för krissituationer där det behövs livräddande kirurgi utanför sjukhuset. Den är ett nationellt koncept som en del av den offentliga hälso- och sjukvårdens specialiserade kapacitet.
Ensimmäistä mobiilikirurgian yksikköä testattiin Varsinais-Suomessa9.9.2024 10:16:01 EEST | Tiedote
Suomen ensimmäistä mobiilikirurgian yksikköä testattiin käytännössä Länsi-Suomessa, Varsinais-Suomen hyvinvointialueella syyskuun alussa. Yksikkö on tarkoitettu kriisitilanteisiin, joissa tarvitaan henkeä pelastavaa kirurgiaa sairaalan ulkopuolella. Kyseessä on kansallinen konsepti osana julkisen terveydenhuollon erityiskyvykkyyksiä.
Coronavaccination av personer i åldern 75–79 inleds på hälsostationerna i Varha vecka 36–374.9.2024 12:16:40 EEST | Tiedote
Coronavaccinationerna pågår för närvarande i Egentliga Finland och nu vaccineras personer över 80 år och personer med kraftig immunbrist. Under vecka 36 och 37 vaccineras personer i åldern 75–79.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum