Ympäristöystävälliset käytännöt voivat edistää yritysten tehokkuutta ja energiatehokkuus lisää myös tuottavuutta
Viimeaikaisessa suomalaisessa tutkimuksessa on havaittu positiivinen yhteys hiilituottavuuden ja työn tuottavuuden välillä, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Ympäristöystävälliset käytännöt voivatkin edistää sekä kestävää kehitystä että tehokkuutta energiaintensiivisillä aloilla. Suomen työn tuottavuus oli vuonna 2022 vain 68 prosenttia Yhdysvalloista. Tuottavuuden heikko kasvu on omiaan heikentämään kustannuskilpailukykyä. Siirtyminen kohti vihreää taloutta voi tarjota potentiaalisen keinon kaventaa tätä tuottavuuseroa, toteavat tutkijat.

Tuottavuuden kasvu kehittyneissä maissa on hidastunut vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, ja Suomessa tuottavuuskasvu on ollut erityisen heikkoa. Työn tuottavuus on johtanut tuottavuuskuilun syvenemiseen Suomen ja muiden johtavien teollisuusmaiden välillä.
Tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa Productivity and Green Transition in Finland (Etla Raportti 151) tarkastellaan vakiintuneiden tuottavuusmittareiden puutteita. Vakiintuneet mittarit eivät nykyisellään ota tarpeeksi huomioon yritysten pyrkimyksiä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.
"Yritysten tuottavuutta voidaan arvioida kattavammin kestävän kehityksen kontekstissa", korostaa tutkimuksesta vastannut Etlan tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen.
Viimeaikaisessa suomalaisessa tutkimuksessa on havaittu positiivinen yhteys hiilituottavuuden ja työn tuottavuuden välillä, mikä osoittaa, että ympäristöystävälliset käytännöt voivat edistää sekä kestävää kehitystä että tehokkuutta energiaintensiivisillä aloilla. Myös energiatehokkuus lisää työn tuottavuutta.
Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan Suomen tuottavuus vuonna 2022 oli vain noin 68 prosenttia Yhdysvalloista. Tuottavuuden kasvua ovat heikentäneet paitsi Suomen elektroniikkateollisuuden negatiivinen tuottavuussokki, myös resurssien huono hajauttaminen. Heikko tuottavuuskehitys on omiaan heikentämään kustannuskilpailukykyä.
Suomen tuottavuuden nykyinen heikko kasvu ei kuitenkaan johdu rakenteellisista ongelmista, sanoo Etlan Natalia Kuosmanen.
"Siirtyminen kohti vihreää taloutta voisi tarjota mahdollisen keinon kaventaa Suomen tuottavuuseroa verrattuna muihin teollisuusmaihin. Tuottavuusmittauksia tulisikin hyödyntää yhä enemmän kestävän kehityksen kontekstissa, kun arvioidaan kattavammin tuottavuuden kasvua."
Raportissa tarkastellaan myös tarkemmin haasteita, jotka liittyvät teknologiariippuvuuden poistamiseen. Riippuvuutta voidaan vähentää lisäämällä julkista rahoitusta puhtaan teknologian T&K-toiminnalle sekä hyödyntämällä paremmin EU-tason vihreitä investointiohjelmia. Vuonna 2021 käynnistetty InvestEU-ohjelma, joka on osa NextGenerationEU-elvytyssuunnitelmaa, saattaakin osoittautua Kuosmasen mukaan hyödyllisemmäksi pienemmille EU-maille, kuten Suomelle.
Etlan ja Laboren yhteistyössä laatima raportti on tehty Suomen tuottavuuslautakunnalle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilkka KiematutkimusohjaajaLabore / Makrotalous ja ennustetoiminta
Puh:040 940 2287ilkka.kiema@labore.fiLabore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.
Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Mika Maliranta toi taloustieteen äänen Suomi Areenan keskusteluihin30.6.2025 10:05:40 EEST | Tiedote
Laboren johtaja Mika Maliranta osallistui kesäkuussa 2025 useisiin ajankohtaisiin keskusteluihin Porin SuomiAreenassa. Hän toi tilaisuuksiin taloustieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa asiantuntemusta muun muassa tekoälyn vaikutuksista työelämään, koulutustason nostamisen välttämättömyydestä ja Suomen talouskasvun edellytyksistä.
Talous & Yhteiskunta 2/2025 | Työmarkkinat13.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset työmarkkinat ovat olleet viime vuosina murroksessa, joka on johtunut osin hallituksen politiikasta, osin laajemmista ja pitkäkestoisemmista prosesseista. Miten työmarkkinat ovat muuttuneet, miten niitä on muutettu ja mitä kehityksestä seuraa?
Ennustearvio: Heikko kotimainen kysyntä hidastaa kasvua11.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Labore ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,4 % ja ensi vuonna 1,9 %. Huhtikuussa julkaistuun kevätennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta erityisesti kauppasodan vuoksi. Ensi vuoden näkymät säilyvät uskottavina, mikäli kotimainen kysyntä vahvistuu loppuvuoden aikana. Ennustearvio perustuu tuoreisiin kansantalouden neljännesvuositietoihin ja on päivitys aiempaan ennusteeseen.
Pienet, nuoret yritykset uudistavat Suomen innovaatiokenttää28.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Laboren analyysi osoittaa, että pienten, nuorten yritysten rooli Suomen yrityssektorin innovaatiotoiminnassa on vahvistunut merkittävästi vuoden 2010 jälkeen. Nämä yritykset panostavat tutkimus- ja kehitystoimintaan suhteellisesti enemmän kuin muut yritykset ja tuovat markkinoille merkittävästi uusia tuotteita ja prosesseja. Suurten yritysten innovaatiopanostukset ovat viime vuosina vähentyneet, mikä korostaa nuorten yritysten merkitystä teknologisen kehityksen vetureina. Julkisen TKI-rahoituksen rooli on erityisen tärkeä pienille ja nuorille yrityksille. Tulokset korostavat tarvetta tukea nuorten yritysten syntymistä, innovointia ja kasvua edistävää toimintaympäristöä.
Uusi konsortio pohtii nuorten turvaverkon tulevaisuutta28.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Millainen turvaverkko tulevaisuuden nuorille tarvitaan? Millainen on nuorten palvelujärjestelmä Suomessa vuonna 2050? Tätä pohtii yksitoista asiantuntijaorganisaatiota uudessa, valtakunnallisessa konsortiossa. Konsortion tavoitteena on tutkia ja kehittää nuoreksi itsensä mieltävien, haavoittuvassa asemassa olevien palvelujärjestelmän tulevaisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme