Keskuskauppakamari: Suomen on etsittävä avoimesti uusia mahdollisuuksia kansainvälisiltä markkinoilta

Jaa

Suomi elää viennistä ja maailmankaupasta ja myös EU:n kyky vastata kansainvälisiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin edellyttää siltä aktiivista kauppapoliittista vaikuttamista. Kauppapolitiikka on avainasemassa EU:n kilpailukyvyn, talouskehityksen, geopoliittisen vaikutusvallan ja kansainvälisen yhteistyön kannalta. Geopolitiikan aikakaudella EU:n on jatkettava kauppasuhteidensa tiivistämistä, mutta Suomen on myös itse etsittävä avoimesti uusia mahdollisuuksia kansainvälisiltä markkinoilta.

Keskuskauppakamarin johtaja (kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari). Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin johtaja (kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari). Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

”Kauppasuhteiden vahvistaminen jo olemassa olevien kumppaneiden kanssa sekä aktiivinen kauppapoliittinen vaikuttaminen on tärkeää sekä EU:n että Suomen kannalta.  Pienenä vientimaana meidän on pidettävä huoli siitä, että pysymme itse aktiivisina ja yrityksemme sopeutuvat muutokseen ja etsivät uusia mahdollisuuksia kansainvälisiltä markkinoilta”, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo. 

EU:lla on kauppasopimus yli 70 EU:n ulkopuolisen maan kanssa. Sopimukset edistävät suomalaisten yritysten ulkomaan kauppaa. Kauppakamarit ovat linjanneet siitä, että EU:n tulee panostaa monenkeskiseen yhteistyöhön kansainvälisissä organisaatioissa ja pyrittävä vahvistamaan niiden toimintaan.  Alkavalla viikolla Suomen suurlähettiläät kokoontuvat Helsinkiin arvioimaan geotaloutta ja ennakoimaan EU:n taloustilannetta ja myös Suomen ulkomaankaupan mahdollisuuksia.

”EU:n mahdollisuudet pärjätä globaalissa taloudessa riippuvat sen kyvystä solmia ja ylläpitää vahvoja kauppasuhteita. Kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta on olennaista, että EU jatkaa aktiivista kauppapolitiikkaa ja uusi komissio tiivistää kauppasuhteita Yhdysvaltoihin”, sanoo Pohjanheimo

Talous-, turvallisuus- ja ulkopolitiikka kietoutuvat käynnissä olevan globaalimurroksen ajassa toisiinsa. Suomi ja muut jäsenvaltiot pystyvät vaikuttamaan myös kauppapolitiikan avulla laajempiin kansainvälisiin suuntaviivoihin. "Kauppapolitiikka ei ole vain talouspolitiikkaa vaan se on väline, jonka avulla voimme edistää vihreää siirtymää, turvallisuutta ja yhteisiä arvoja globaalilla tasolla”, toteaa Pohjanheimo.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote

Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.

Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote

Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.

Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote

EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye