Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Kyselytutkimus: Nuoret huolissaan rahojen riittävyydestä – maaseudun ja kaupunkien välille revennyt railo

Jaa

Nuorten kokemus taloudellisesta hyvinvoinnista on laskenut viimeisen kahden vuoden aikana. Erityisesti laskua on tapahtunut maaseudulla asuvien nuorten kohdalla. Tämä käy ilmi NYT Nuorten tulevaisuusraportista, johon vastasi noin 5 000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa eri puolilta Suomea.

Tyttö kahvilatyössä
Tyttö kahvilatyössä Stocksy

NYT Nuorten tulevaisuusraportin tulosten mukaan nuorten kokemus taloudellisesta hyvinvoinnista on heikentynyt kahdessa vuodessa. Vuoden 2022 raportissa reilu puolet kaikista vastaajista (53 %) koki, että rahaa on kaikkeen mitä tarvitsee, mutta uusimman kyselyn mukaan näin koki alle puolet (49 %). Vastaavasti nuorista 63 % koki vuonna 2022, että heillä on tarpeeksi rahaa nauttia elämästä. Tämän vuoden kysely osoittaa myös tässä selvää laskua ja näin koki enää vähän päälle puolet (57 %).

Nuorten NYT teetti kyselyn yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Kyselyn toteutti Taloustutkimus keväällä 2024. 

"Tulokset kertovat, että nuoret ovat tietoisia haastavasta taloustilanteesta. Tämä näkyy paitsi heidän kokemuksissaan omasta taloudellisesta tilanteestaan myös kuluttamiseen liittyvissä valinnoissa. Vahvistamalla työelämä- ja talousosaamista voimme tasata tuloksista nähtäviä kotitaustasta johtuvia eroja sekä vahvistaa nuorten luottamusta tulevaisuuteen”, summaa Nuorten NYTin talousosaamisen asiantuntija Mari Hannola-Antikainen.

Nuorten kokemus taloudellisesta hyvinvoinnista on heikentynyt selvästi voimakkaammin maaseudulla asuvien nuorten keskuudessa, kun taas kaupunkialueilla tilanne on pysynyt ennallaan. Harvaan asutulla maaseudulla nuorten tyytyväisyys omaan taloudelliseen tilanteeseensa on laskenut jopa 15 prosenttiyksikköä (64 % vuonna 2022, 49 % vuonna 2024). Kaupunkialueilla laskua on kertynyt enintään prosenttiyksikkö. Muutos näkyy erityisesti kokemuksessa rahan riittävyydestä.

”Hintojen nousu ja talouden alakulo on iskenyt rajusti nuoriin, ja moni kertookin taloudellisen tilanteen heikentäneen jaksamista ja hyvinvointia. Tilanne on erityisen vaikea maaseudulla, jossa ostovoima on kehittynyt viime vuosina muuta maata heikommin. Joillain alueilla myös Venäjän matkailun tyrehtyminen vaikuttanee talouden näkymiin. Maaseudulle tarvitaan lisää kasvun edellytyksiä, mutta myös positiivista puhetta ja uskoa tulevaan. Sen luomisessa on meillä kaikilla tärkeä rooli”, sanoo LähiTapiola Henkiyhtiön toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Kotitausta ja opiskelumenestys vaikuttavat taloudellisen hyvinvoinnin kokemuksiin

Kokemukseen taloudellisesta hyvinvoinnista vaikuttavat monenlaiset tekijät. NYT tulevaisuusraportista käy ilmi, että nuorten taloudellinen hyvinvointi on vahvasti yhteydessä kotitaustaan, erityisesti vanhempien koulutustasoon ja työllisyyteen. Nuoret, joiden vanhemmat ovat tyytyväisiä työhönsä ja joilla on korkeampi koulutustaso, kokevat taloudellista hyvinvointia enemmän kuin muut vastaajat.

Parhaimmaksi taloudellisen tilanteensa kokivat myös ne nuoret, joiden molemmat vanhemmat olivat työelämässä. Verrattuna aiempaan myös näiden nuorten kohdalla positiivisten vastausten osuus oli laskenut (2024: 56 %, 2022: 59 %). Tyytyväisimpiä olivat ne nuoret, joiden vanhemmilla on yliopistokoulutus.

Vanhempien tilanteen lisäksi vastauksiin vaikuttivat myös nuorten ilmoittama koulumenestys. Nuoret, joilla lukuaineiden keskiarvo oli yhdeksän tai enemmän, kertoivat olevansa tyytyväisimpiä taloudelliseen tilanteeseensa.

Puhtaat vaatteet ja kotimainen ruoka kuuluvat kaikille

Nuorilta kysyttiin, minkälaisiin asioihin olisi tärkeää riittää rahaa ja mitkä asiat ovat osa ihmisarvoista elämää. Vastausten perusteella nuorille tärkeää ovat mm. puhtaat vaatteet, kotimainen ruoka, älypuhelin ja mahdollisuus matkustaa läheisten luo.

Matkailuun ja rahan käyttöön liittyvät vastaukset heijastelevat osallisuuden ja lähimmäisten tärkeää merkitystä. Kun nuorilta kysyttiin, mihin kohteeseen jokaisella tulisi olla mahdollisuus matkailla 3–4 kertaa vuodessa, valtaosa (93 %) piti tärkeänä mahdollisuutta vierailla lähellä asuvien sukulaisten ja ystävien luona. Vain 35 % koki, että ihmisarvoisen elämän tulee merkitä mahdollisuutta lomailla ulkomailla 3-4 kertaa vuodessa.

Kysyttäessä pienelektroniikan ja viestintävälineiden merkitystä elämässä, suurin osa vastaajista koki tärkeäksi älypuhelimen (76 % vastaajista). Maksulliset lehdet olivat sen sijaan hännän huippuna, mutta tulokseen voi vaikuttaa se, että nuoret harvemmin itse maksavat lehtien tilauksia ja kyseinen vastausvaihtoehto koettiin vieraammaksi. Älypuhelimen merkittävyys korostui erityisesti tyttöjen kohdalla (83 %).

Nuorilta kysyttiin myös, millaisiin ruokailutottumuksiin tulisi olla varaa osana ihmisarvoista elämää. Suurin osa koki tärkeäksi kotimaisen ruuan sekä mahdollisuuden syödä kalaa. Vaatteiden osalta enemmistö koki tärkeäksi mahdollisuuden pukeutua puhtaisiin vaatteisiin ja vuodenaikaan sopiviin vaatteisiin. Ihmisarvoisen elämän kannalta vähäpätöisimmäksi asiaksi nuoret kokivat muodinmukaiset vaatteet.

NYT Nuorten tulevaisuusraportin kyselyyn vastasi 4 970 nuorta yläkoulusta ja toiselta asteelta. Vastaajista 72 % oli yläkoulusta, 19 % lukiosta ja 9 % ammatillisesta oppilaitoksesta.

Lisätietoja: 

Mari Hannola-Antikainen
Asiantuntija, nuorten talousosaaminen
mari.hannola-antikainen@nuortennyt.fi
050 4725 265

Lauri Vaara
Erityisasiantuntija, tutkimus
lauri.vaara@nuortennyt.fi
044 0772 373

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edistää lasten ja nuorten työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja. Tarjoamme erilaisia oppimiskokonaisuuksia alakoulusta 2.asteelle. Yrityskyliä meillä on yhteensä 14 paikkakunnalla. Opettajille ja opinto-ohjaajille järjestämme koulutuksia. Olemme myös osa kansainvälistä Junior Achievement -verkostoa, jolla on toimintaa yli 100 maassa. Nuorten NYT -järjestömme perustettiin kesäkuussa 2023, kun Nuori Yrittäjyys ry sekä Talous ja nuoret TAT yhdistivät toimintansa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Jättesuccé för Finland i ungas företagsamhetstävling i Aten – tre pallplaceringar till de finländska teamen4.7.2025 16:53:47 EEST | Pressmeddelande

Finland representerade framgångsrikt i den internationella Gen-E-tävlingen. BioAnglers NYT, ett företag grundat av två gymnasiestuderande, vann FedEx Access Award och placerade sig på tredje plats i sin innovationskategori. TarjousMatch NYT utsågs till näst bästa företaget på högskolenivå. Finland tog därmed hem fler pallplaceringar än något annat land i tävlingen. Under evenemanget delades också utmärkelsen ut till Europas bästa skolor inom entreprenörskapsutbildning – bland dessa fanns Tampereen seudun ammattiopisto Tredu.

Suomelle jättimenestys nuorten yrittäjyyskilpailussa Ateenassa, edustajatiimit nappasivat kolme palkintosijaa4.7.2025 16:53:47 EEST | Tiedote

Suomi edusti voitokkaasti kansainvälisessä Gen-E-kilpailussa. Kahden lukiolaisnuoren BioAnglers NYT voitti Fedex Access Award -palkinnon ja oli omassa innovaatiosarjassaan kolmas. TarjousMatch NYT palkittiin puolestaan toiseksi parhaana korkeakoulutason yrityksenä. Suomi saavutti kilpailussa näin ollen enemmän palkintosijoja kuin yksikään toinen maa. Tapahtumassa jaettiin myös tunnustukset Euroopan parhaille yrittäjyyskasvatuksen kouluille, joiden joukossa oli Tampereen seudun ammattiopisto Tredu.

Unga är mer optimistiska än tidigare när det gäller arbetslivet – betydelsen av lycka och fred betonas också i förväntningarna på framtiden21.5.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Får publiceras 21.5.2025 klo 01.00: Det har skett en positiv förändring i ungas tankar om arbetslivet. NYT Ungas framtidsrapport 2025 visar att ungas tro på deras egen förmåga och deras hopp om ett bättre arbetsliv har blivit starkare sedan i fjol. I fråga om framtidsförhoppningarna ser många unga fred, vänner och lycka som viktiga grundpelare i sina liv.

Nuoret suhtautuvat työelämään aiempaa toiveikkaammin – tulevaisuuden odotuksissa korostuvat myös onnellisuuden ja rauhan merkitys21.5.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Julkaisuvapaa 21.5.2025 klo 01:00: Nuorten ajatukset työelämästä ovat kokeneet myönteisen suunnanmuutoksen. NYT Nuorten tulevaisuusraportti 2025 osoittaa, että nuorten usko omiin kykyihin ja toive paremmasta työelämästä on vahvistunut viime vuodesta. Tulevaisuuden toiveissa moni kokee rauhan, ystävät ja onnellisuuden elämän tärkeiksi peruspilareiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye