Carunan verkkoon liitetään tänä vuonna isoja sähkövarastoja
Viime talven energiakriisi ja puhdas siirtymä ovat lisänneet suomalaisten kiinnostusta akkuihin. Isoja akkuliittymiä tilataan nyt kiihtyvällä tahdilla. Hyvä sähköverkko ja luotettava toimintaympäristö ovat houkutelleet myös ulkomaisia yrityksiä investoimaan akkuihin Suomessa.
Jättimäisiltä puhelimen powerbankeilta näyttävät teollisen kokoluokan sähkövarastot yleistyvät Suomessa. Carunan jakeluverkkoon liitetään tänä vuonna kymmeniä akkuja ympäri verkkoalueita. Niiden vaatimat liittymät ovat parhaillaan rakenteilla.
Carunan verkkoon liitettävät akut ovat kapasiteetiltaan yli megawatin kokoisia eli teollisuusluokan akkuja. Myös tätä suurempia akkuhankkeita on suunniteltu liitettäväksi Carunan verkkoon. Suurimmillaan suunniteltujen hankkeiden koot liikkuvat jopa kymmenien megawattien tehoissa.
Sähkövarastoja voidaan käyttää sähköverkossa ja asiakkaiden omissa sähköjärjestelmissä. Niitä voidaan käyttää tulevaisuudessa mahdollisesti myös paikalliseen joustoon, jolloin akku tukee paikallista jakeluverkkoa tasaamalla kulutus- tai tuotantopiikeistä aiheutuvaa kuormaa.
Akut auttavat sähköjärjestelmää joustamaan, mutta vaativat vahvaa sähköverkkoa
Tyypillisesti tällä hetkellä akku on osa kulutusliittymää.
“Esimerkiksi kauppakeskuksessa, jossa on aurinkopaneelit, voi olla myös akku, johon aurinkopaneeleista syötetään energiaa varastoon. Akkujen avulla kiinteistön oma sähköntuotanto saadaan tehokkaammin käyttöön ja akun avulla on mahdollista tasata liittymän kulutushuippuja. Lisäksi akkua on mahdollista ladata edullisilla tunneilla ja käyttää sähköä suoraan akusta kalliilla tunneilla”, myynti- ja asiakaspäällikkö Joni Kokkonen sanoo.
Se, mikä nyt on uutta, on sellaisten akkujen lisääntyminen, joiden tehtävä on ainoastaan toimia sähköverkossa esimerkiksi osana kantaverkon reservimarkkinaa. Kun verkossa tulee tilanne, jossa kulutus on tuotantoa isompaa, akut voivat syöttää sähköä verkkoon ja näin tasata verkon tilannetta. Toisaalta kun tuotantoa on paljon, akut voivat ottaa sähköä verkosta.
“Tässä on taustalla etenkin uusiutuvan energian lisääntyminen. Uusiutuvan energian tuotanto on riippuvaista säästä, jolloin heilahtelu tuotannon ja kulutuksen välillä on suurempaa ja kulutuksen pitää pystyä joustamaan. Tarvitsemme verkkoon joustoa ja varastointimahdollisuuksia esimerkiksi pilvisten ja tuulettomien päivien varalle”, Kokkonen sanoo.
Akut voivat auttaa myös paikallisesti tasaamaan kulutusta ja tuotantoa siellä, missä sähköverkon nykyinen kapasiteetti ei kestä suurimpia kulutus- tai tuotantopiikkejä. Tällaisia voivat olla alueet, joissa sähkönkulutus tai -tuotanto on muutaman vuoden sisällä lisääntynyt hurjasti esimerkiksi sähköistyvän lämmityksen, aurinkovoiman tai tuulivoimaloiden takia.
Suomessa verkko on hyvässä kunnossa ja sähkönjakelu edullista muihin Euroopan maihin verrattuna. Akut saattavat olla pelastus sähköverkon tehopiikeille, mutta vaativat sähköverkolta paljon. Nykyisin akut voivat jopa kasvattaa jakeluverkkojen huippukuormitusta, sillä niiden tämänhetkinen käyttö perustuu koko sähköjärjestelmän lyhytaikaiseen säätötarpeeseen eikä niinkään paikalliseen jakeluverkon kuormitustilanteeseen.
“Investointitarve jakeluverkkoihin on todella iso. Sähköverkkojen pitää olla valmiina vihreään siirtymään, jotta jakeluverkoista ei tule pullonkaulaa Suomeen suunnitteilla oleville investoinneille”, Kokkonen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Carunan alueella tuli täyteen 300 megawattia aurinkovoimaa – tuotantokapasiteetti on nelinkertaistunut kolmessa vuodessa9.9.2024 10:30:00 EEST | Artikkeli
Elokuussa meni rikki 300 megawatin rajapyykki Carunan jakelualueen aurinkovoiman tuotannossa. Carunan jakelualueella aurinkosähkön määrä on nelinkertaistunut kolmessa vuodessa. Eniten aurinkosähköä tuotetaan Espoossa, Salossa ja Lohjalla.
Vielä 10 vuotta sitten sähkökatkot olivat pidempiä - sähköverkkoyhtiön käyttökeskuksessa valvotaan verkkoa vuorokauden ympäri2.9.2024 08:20:30 EEST | Artikkeli
Kun sähköverkkoon tulee vika, se näkyy asiakkaalle välkkyvinä valoina tai sähkökatkona. Maakaapelointien ja sähköverkon kaukokäytettävyyden ansiosta viat eivät ole yhtä laajoja kuin ennen.
Suomi sähköistyy: Uusia keskijänniteliittymä toimitetaan lähes kaksinkertainen määrä28.8.2024 08:30:00 EEST | Artikkeli
Suomi sähköistyy ennen näkemätöntä tahtia. Jakeluyhtiö Carunan data paljastaa Suomen sähköistymisen trendit. Vuonna 2024 jakeluverkkoyhtiöltä on toimitettu elokuuhun mennessä enemmän uusia keskijänniteliittymiä kuin koskaan aiemmin. Viiden vuoden aikana uusien keskijänniteliittymien toimitusmäärät ovat kasvaneet noin 40 prosenttia.
Caruna kampanjoi sähköturvallisuuden puolesta — joka neljäs sähköasentaja ei aina noudata ohjeita työssään27.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakelija Carunan kesällä teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet sähköasentajista oli kohdannut satunnaisesti tai useammin tilanteita, joissa sähköturvallisuutta ei ole otettu riittävän hyvin huomioon. Kyselyyn vastasi yli 150 sähköasentajaa ja maanrakentajaa.
På svenska: Jurvas gamla elstation ska rivas i september21.8.2024 12:15:00 EEST | Tiedote
Rivningen av Jurvas gamla elstation börjar i september. Den gamla elstationen byggdes 1981. Den har nått slutet av sin tekniska livslängd och ska nu rivas. En ny elstation blev klar under sommaren. Den gamla och den nya elstationen har varit i drift samtidigt under byggtiden, men nu går ingen el längre viaden gamla stationen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme