Oulun yliopisto

Alle 16-vuotiaiden kuolleisuus puolittunut Suomessa 2000-luvulla

Jaa

Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten kuolleisuus laski 50 prosenttia vuosien 2005 ja 2020 välillä.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Suomessa kuoli vuosina 2005–2020 yhteensä 3 685 alle 16-vuotiasta. Heistä poikia oli hieman enemmän kuin tyttöjä. Selvästi suurin osa kuolleista oli alle 1-vuotiaita.

Alle ja yli 1-vuotiaiden yleisimmät kuolinsyyt erosivat toisistaan. Imeväisikäisten kuolemissa korostuivat keskosuus, synnynnäiset epämuodostumat ja kätkytkuolemat. Yli 1-vuotiailla yleisimmät kuolinsyyt liittyivät ulkoisiin tekijöihin, kuten liikenneonnettomuuksiin ja muihin tapaturmiin, sekä syöpiin.  

Tutkimuksessa hyödynnettiin Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmää ja Tilastokeskuksen kuolemansyytilastoja.  

Lapsikuolleisuus on vähentynyt Suomessa merkittävästi 1900-luvulta lähtien. Vaikka Suomi kuuluu jo entuudestaan hyvin matalan lapsikuolleisuuden maihin, parannusta tapahtuu tutkimuksen mukaan edelleen.

"Lasten ja nuorten kuolleisuutta voidaan pitää terveydenhuollon laadun ja toimivuuden tärkeänä mittarina, ja on rohkaisevaa nähdä, että myönteistä kehitystä tapahtuu yhä”, päätutkijana toiminut Riikka Sallinen Oulun yliopistosta toteaa.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että kliinisen hoidon kehittymisellä, tutkimuksella ja terveyspoliittisilla päätöksillä pystytään edelleenkin vähentämään lasten kuolemia. Lisätietoa tarvitaan silti esimerkiksi kuolleisuuden riskitekijöistä.

Maailmanlaajuisesti lapsikuolleisuus on yhä suuri ongelma, vaikka viime vuosikymmeninä lasten kuolemissa onkin tapahtunut merkittävää laskua. Suuri osa lasten ja nuorten kuolemista olisi ehkäistävissä, tutkijat muistuttavat.

Tutkimus on julkaistu Acta Paediatrica -lehdessä: Sallinen RH, Honkila M, Pokka T, Paalanne N, Halt K, Renko M, et al. A Finnish nationwide register-based study shows a further 50% decline in already low child mortality. Acta Paediatr. 2024; 00: 1–8. https://doi.org/10.1111/apa.17390

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Riikka Sallinen, Oulun yliopisto, 050 463 7221, riikka.sallinen@student.oulu.fi

Lastentautien professori Terhi Ruuska, Oulun yliopisto, 040 705 4677, terhi.ruuska@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kultasakaalin levittäytymisen laajuudesta uutta tietoa – Tutkijat yllättyivät uusista tutkimustuloksista12.9.2024 06:16:00 EEST | Tiedote

Kultasakaali (Canis aureus) on laajentanut levinneisyysaluettaan nopeasti Euroopassa tuhansia kilometrejä. Se on levittäytynyt viime aikoina uusiin ympäristöihin, pohjoisessa jopa napapiirin pohjoispuolelle Suomessa ja Norjassa sekä etelässä Iberian niemimaalle. Oulun yliopiston tutkijat ovat yhdessä puolalaisten, norjalaisten ja espanjalaisten tutkijoiden kanssa selvittäneet levinneisyyden äärialueilta tavatun kolmen kultasakaalin alkuperää ja mahdollisia leviämisreittejä.

”Jos puhumme vain biodiversiteetistä, käsityksemme on lähtökohtaisesti riittämätön” – Geodiversiteetti täydentää luonnon monimuotoisuutta11.9.2024 06:14:00 EEST | Tiedote

Geodiversiteetti viittaa maapallon pintaosien elottoman luonnon monimuotoisuuteen, joka kattaa maaperän, kivilajit, pinnanmuodot, vesistöt ja myös maiseman. Tuore väitöstutkimus korostaa tutkimusmaailmassa yhä enemmän keskustelua herättävän geodiversiteetin merkitystä luonnon monimuotoisuuden ymmärtämisessä ja sen hyödyntämistä luonnonsuojelussa. 6. lokakuuta on Unescon kansainvälinen geodiversiteetin päivä.

Oulu Mining School 10 vuotta – juhlaviikko 16.–20.9. kokoaa kaivannaisalan Ouluun pohtimaan yhteistyön lisäämistä Pohjois- ja Itä-Suomessa – yleisölle luentoja ja avoimet ovet minirikastamoon4.9.2024 09:31:44 EEST | Tiedote

Kaivostoiminnan tutkimuksen ja koulutuksen merkitys on korostunut viime vuosina merkittävästi vihreän siirtymän kasvavien raaka-ainetarpeiden, ja Suomessa meneillään olevan malminetsintäbuumin myötä. Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan kaivannaisalan tutkimusyksikkö järjestää menestyksekkään kymmenvuotisen kaivannaisalan tutkimuksen ja koulutuksen kunniaksi Oulun Mining School -gaalaviikon 16.–20.9.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye