Jyväskylässä ja Petäjävedellä järjestetään Unescon pohjoismainen maailmanperintökonferenssi– Maanmittauslaitos vastaa maapallon mittanauhan säilymisestä Suomessa
Unescon konferenssi tuo Keski-Suomeen jopa 130 pohjoismaista Unescon maailmanperintökohteiden edustajaa, koska maailmanperinnön vaaliminen vaatii jatkuvaa työtä.

Unescon maailmanperinnön säilyttäminen kansainvälisen yhteistyön avulla tuo pohjoismaisia maailmanperintöedustajia Petäjävedelle ja Jyväskylään 2. —5.9.2024. Konferenssissa osallistujat käsittelevät yhteistä haastetta: kuinka viestiä maailmanperintökohteiden merkityksestä ja suojelun tärkeydestä, jotta kohteet säilyvät myös tuleville sukupolville.
Yksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta on Struven kolmiomittausketju. Se on kuin yli 2820 kilometriä pitkä mittanauha, jolla selvitettiin maapallon muoto ja koko 1800-luvulla. Sen lukuisat mittauspisteet sijoittuvat 10 nykyisen valtion alueelle ja kaikkiaan 34 näistä pisteistä on nostettu esimerkkipisteiksi edustamaan kyseistä Unescon maailmanperintökohdetta. Suomi on vastuutettu vaalimaan yhdessä 9 muun valtion kanssa Struven ketjun perintöä ja Suomessa tehtävästä vastaa Maanmittauslaitos. Kymmenen valtion kesken jaettu Struven kolmiomittausketjun hoitokunnan puheenjohtajuus siirtyy syksyllä Suomelle.
Suomenkin läpi kulkeva mittausketju on myös matkailunähtävyys
“Nykyisin monet paikkatietoon liittyvät mittaustiedot saadaan satelliittien avulla, mutta noin 200 vuotta sitten käytettiin kolmiomittausmenetelmää, joka perustuu etäisyyden mittaamiseen kulmahavaintojen avulla. Struven ketju oli aikansa merkittävä tieteellinen edistysaskel. Edelleen kolmiomittaukseen liittyvän astemittauksen avulla oli mahdollista selvittää myös maapallon tarkkaa muotoa ja kokoa ja luoda pohja tarkalle kartoitukselle”, kertoo Struven kolmiomittausketjun maailmanperintökoordinaattori Ulla Mikkanen Maanmittauslaitoksesta.
“Maanmittauslaitoksen työssä hyödynnetään alan uusinta tutkimusta ja teknologiaa. Meille on myös kunniatehtävä olla vaalimassa aikansa merkittävää tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä yhdessä kumppanien kanssa”, hän toteaa.
Ensi viikolla alkavassa pohjoismaisessa Unescon maailmanperintökonferenssissa jaetaan osallistujien kesken hyviä käytäntöjä maailmanperintökohteiden säilyttämisen edistämiseksi. Yksi näistä suojelun työkaluista on Oravivuorella sijaitsevalle mittauspisteelle kaavailtu ulkoilureitti, jossa kulkureitti virallistetaan ja vahvistetaan luontoa turvaavalla tavalla. Kyseessä on mittauspisteelle myöhemmin virallistettava polku, jonka yksityiskohdat ja korvaukset maanomistajalle selviävät syksyllä käynnistyvässä ns. ulkoilureittitoimituksessa.
Pohjoismaissa on yhteensä 44 Unescon maailmanperintökohdetta, joista seitsemän sijaitsee Suomessa. Suomalaisia maailmanperintökohteita ovat Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue, Struven kolmiomittausketju ja Merenkurkun saaristo.
Lisätietoja konferenssista https://nordicworldheritage2024.org/
Lisätiedot
Maailmanperintökoordinaattori Ulla Mikkanen
Maanmittauslaitos
ulla.mikkanen@maanmittauslaitos.fi
040 801 1261
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Nationella program för flygfotografering och laserskanning får fortsättning – exaktare tredimensionell information om Finland än tidigare3.7.2025 15:41:14 EEST | Pressmeddelande
Nya nationella program för flygfotografering och laserskanning inleds 2026, och samtidigt ökar laserskanningarnas exakthet avsevärt. Det nuvarande programmet avslutas under pågående sommar.
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla2.7.2025 07:16:38 EEST | Tiedote
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme