Uusia julkisia taideteoksia valmistunut koululaisten ja päiväkotilasten iloksi
Helsinkiläisiin oppilaitoksiin on valmistunut kolme uutta julkista taideteosta. HAM Helsingin taidemuseo on kuratoinut teokset Pakilan ala-asteen kouluun Inka Belliltä, Käpylän peruskouluun Alma Heikkilältä, sekä Honkasuon päiväkotiin Jan Lütjohannilta.
Kuvataiteilija Inka Bellin teos Ympäri on värin, muodon ja arkkitehtuurin leikki. Pakilan ala-asteen koulun ja päiväkodin Elontien kiinteistön uusi teos on toteutettu ruokalan pylvääseen. Rakennuksen lävistävää pylvästä kiertävät siniset ja ruosteenpunaiset, kolmiomaiset teräselementit. Värien, muotojen ja varjojen rytmittely valpastuttaa näköhavaintoa ja luo mielikuvan liikkeestä pylvään ympäri. Bellin teoksen voi ajatella myös päivittävän nykypäivään antiikin Kreikan ja klassisen arkkitehtuurin kanneluurien eli pylväiden pystyuurteiden muotoa.
Inka Bell (s. 1981) työskentelee paperiveistosten, julkisen taiteen sekä taidegrafiikan laajentuneella kentällä. Hän tutkii työskentelyssään kaksi- ja kolmiulotteisuuden rajapintaa sekä kuvan rakentamisen peruselementtejä kuten muotoa, materiaalia, väriä ja toistoa. Bellin teokset johdattavat sanattomaan havainnointiin ja kokijan omien tuntojen tilaan. Häneltä valmistui Pakilan koulukokonaisuuden Halkosuon kiinteistöön aiempi teos Rotaatio vuonna 2022.
Kuvataiteilija Alma Heikkilän teos kiinnittää huomiota vuorovaikutussuhteisiin, joista olemme kaikin tavoin riippuvaisia. Heikkilä on toteuttanut Käpylän peruskoulun Väinölä-rakennukseen kaksiosaisen teoksen nimeltä (+,+) maannos, huokostila, hyyfit, ilmilimakko, pähkinämittari, soluja ja solurykelmiä. Teos rakentaa yhteyttä ihmisen, toislajisten ja ympäristön välille tekemällä näkyväksi maansisäistä ja mikroskooppista elämää, joka on vain rajallisesti havaittavissa ihmisaistein. Monitoimisalia hallitsevassa monumentaalimaalauksessa bakteerit, mikrobiologisiset kasvustot, sienet, rihmastot ja juuret esiintyvät suurina orgaanisina massoina ja pieninä merkintöinä. Pienikokoisemmassa reliefissä teemat yhdistyvät ihmiskehon mittakaavaan ja muotoon. Heikkilä on halunnut teoksellaan osallistua myös koulujen monumentaalimaalausten ja toisaalta opetustaulujen perinteeseen. Koululaiset pääsevät tutustumaan teokseen syysloman jälkeen, kun rakennuksen peruskorjaus valmistuu.
Musteet ja pigmentit kankaalle sekä kipsi ja epoksivaluhartsi ovat Alma Heikkilän teosten pääasiallisia materiaaleja. Heikkilä osallistui Helsinki Biennaaliin vuonna 2023 tilallisella teoksellaan Vallisaaressa. Hän käsittelee taiteessaan vuorovaikutussuhteita ja mittakaavoja, jotka käyvät yli ihmisen ymmärryksen.
Taiteilija Jan Lütjohann on toteuttanut kaksi puuveistosinstallaatiota Honkasuon uuteen päiväkotiin. Veistokset on tehty kaarevista puiden osista, joita Lütjohann on kerännyt mm. hakkuupaikoilta ja veistänyt toistuviksi pyöreiksi muodoiksi. Lopputuloksena syntyvä ooooooo-muoto viittaa toiston ja määrien käsitteisiin: puiden kasvurenkaisiin, päivien ja vuosien sykleihin, tapahtumien ja erilaisten sukupolvien, kuten puiden, ihmisten ja muiden eliöiden, ketjuihin. Teoksiin saa koskea, ja ne muuttuvat ja patinoituvat ajan kuluessa. Daylight, Traces, Talks -teokseen kuului myös taiteilijan päiväkodin henkilökunnalle vetämät työpajat, joiden tarkoituksena oli tuoda yhteen taiteilijan ja päiväkodin henkilökunnan työn tekemisen tavat ja vahvistaa osallistujien suhdetta teokseen.
Jan Lütjohann (s. 1987) käyttää esiteollisia työkaluja ja perinteisiä teknologioita pohtiakseen käsillä työskentelyn merkitystä nyt ja tulevaisuudessa. Hänen veistoksensa ja installaationsa on useimmiten tehty puusta, ja ne ottavat esimerkiksi työvälineiden, tarvikkeiden ja työskentelytilojen muodon. Taiteilijan vetämissä työpajoissa osallistujat käyttävät kehojaan, käsiään ja työvälineitä oman toimijuuden tutkimiseen niin aineellisessa kuin aineettomassakin ympäristössä.
Teokset on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla: Helsingin kaupungin uudis- tai korjausrakentamiskohteiden budjetista on varattu osuus uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. HAM Helsingin taidemuseo toimii teoshankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi ja kuratoi. Prosenttiperiaatteen avulla toteutettuja teoksia kuuluu HAMin hallinnoimaan kokoelmaan jo yli 200.
Lisätiedot:
- amanuenssi Paula Korte, HAM Helsingin taidemuseo, puh. 040 571 5307, paula.korte@hamhelsinki.fi
- julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola , HAM Helsingin taidemuseo, puh. 050 526 1496, taru.tappola@hamhelsinki.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
HAM Helsingin taidemuseo hoitaa, kartuttaa ja kuratoi helsinkiläisten omasta taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. Vuoden 2023 alusta HAM on toiminut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo
Tori Wrånes för betraktaren till havet och till fantasin – utställningen öppnar på HAM 27.916.9.2024 14:45:00 EEST | Tiedote
Den norska konstnären Tori Wrånes är känd för att bygga upp fantasifulla och surrealistiska världar. Utställningens titelverk, BIG WATER, är en stor, sexkanalig ljud- och videoinstallation där lurviga varelser rör sig i havets rytm, i takt med tidvattnet. Utställningen visas på HAM Helsingfors konstmuseum 27.9.2024–27.4.2025.
Tori Wrånes kuljettaa katsojan meren ja mielikuvituksen äärelle – näyttely avataan HAMissa 27.9.16.9.2024 14:45:00 EEST | Tiedote
Norjalainen taiteilija Tori Wrånes tunnetaan mielikuvituksellisten ja surrealististen maailmojen rakentajana. BIG WATER -näyttelyn nimikkoteos on suuri kuusikanavainen ääni- ja videoinstallaatio, jossa karvapeitteiset olennot liikkuvat valtameren rytmissä vuorovesien tahtiin. Näyttely on esillä HAM Helsingin taidemuseossa 27.9.2024–27.4.2025.
Tori Wrånes transports viewers to imaginative marine realms – exhibition opening at HAM on September 2716.9.2024 14:45:00 EEST | Press release
The Norwegian artist Tori Wrånes is acclaimed as the creator of surreal, imaginative worlds. The exhibition’s title piece BIG WATER is a large-scale, six-channel sound and video installation featuring fur-covered creatures moving slowly to the rhythm of the ocean and tides. The exhibition will run at HAM Helsinki Art Museum from September 27, 2024 to April 27, 2025.
Kandidaterna till Ars Fennica 2025 har offentliggjorts12.9.2024 12:00:35 EEST | Tiedote
Kandidaterna till Ars Fennica-priset 2025 är Ragna Bley från Norge, Roland Persson från Sverige samt Jani Ruscica och Hanna Vihriälä från Finland. Pristagaren väljs av Mami Kataoka, museichef för Mori Art Museum och direktör för National Center for Art Research (NCAR) i Japan.
Ars Fennica 2025 -ehdokkaat julkistettu12.9.2024 12:00:35 EEST | Tiedote
Ehdokkaat Ars Fennica 2025 -palkinnon saajaksi ovat Ragna Bley Norjasta, Roland Persson Ruotsista sekä Jani Ruscica ja Hanna Vihriälä Suomesta. Palkinnon saajan valitsee Mori Art Museumin johtaja ja National Center for Art Researchin johtaja Tokiossa Mami Kataoka.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme