Ääniä ja tarinoita: James Andean tarkastelee äänen ja kerronnan välistä suhdetta elektroakustisessa musiikissa
Säveltäjä-tutkija James Andeanin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tarkastettava tohtorintutkinto syventyy akusmaattiseen musiikkiin ja sen narratiivisiin piirteisiin.

Akusmaattinen musiikki on elektroakustisen musiikin muoto, joka on sävelletty esitettäväksi kaiuttimien kautta. Se hyödyntää musiikillisena materiaalinaan todellisesta maailmasta tallennettuja ääniä; esimerkiksi askelten ääntä käytetään musiikillisena rytminä tai ohiajavien autojen ääniä musiikillisena fraasina. Andean on kiinnostunut tallennetun äänen kyvystä ilmaista sekä musiikillista että ei-musiikillista tietoa.
”Kun kuuntelija kuulee akusmaattisen sävellyksen musiikkina, hän samalla tunnistaa esimerkiksi siinä materiaalina käytetyt askeleet askeliksi ja ohi ajavan auton äänen, autoksi. Hän alkaa ajatella askeleita ja autoja samalla kun nauttii musiikista. Viittaan näiden äänien luomiin mielikuviin ei-musiikillisena informaationa”, Andean selittää.
”Tämä projekti antoi minulle mahdollisuuden tutkia sitä, miten kuuntelukokemus voidaan muokata eräänlaiseksi tarinankerronnaksi.”
Andeanin tohtorintutkinto sisältää 8 tutkimusartikkelia sekä 9 elektroakustista sävellystä. Projektin tavoitteena on kehittää edistynyt narratiivinen lähestymistapa akusmaattiseen musiikkiin ja havainnollistaa tätä lähestymistapaa sävellysten avulla.
Tutkintoon sisältyvät sävellykset kuultiin soolokonsertissa joulukuussa 2014. Kansainvälisesti tunnettu akusmaattiseen musiikkiin erikoistunut levymerkki empreintes DIGITALes julkaisi niistä seitsemän vuonna 2019. Kukin näistä sävellyksistä toimii ”koetapauksena” akusmaattisen musiikin narratiivisten ominaisuuksien tarkastelussa.
Andean on tutkimuksessaan tunnistanut erilaisia narratiivisia tiloja, joita kuuntelijat hyödyntävät kokiessaan akusmaattisia sävellyksiä. Nämä tilat tarjoavat uusia näkemyksiä siitä, kuinka ääni voi välittää tarinoita syvästi henkilökohtaisella mutta samalla yleismaailmallisella tavalla. Andeanin tohtorintutkinto edistää akateemista ymmärrystä ja rikastuttaa myös elektroakustisen musiikin luovaa kenttää.
Andeanin tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus järjestetään 7. syyskuuta 2024 Helsingin Musiikkitalossa. Tilaisuus on englanninkielinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot (englanniksi):
James Andean
james.andean@dmu.ac.uk
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen vie oopperaa arkeen28.3.2025 15:48:00 EET | Tiedote
Lyytikäinen tarkastelee tohtorintutkinnossaan todellisuuden ja taiteen rajapintoja.
Yrittäjänä vaurastunut teki merkittävän lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterikoulutukselle26.3.2025 10:11:00 EET | Tiedote
Rakkaus musiikkiin sai IT-alan yrittäjänä omaisuuden luoneen Pekka Räisäsen tekemään 300 000 euron lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tukisäätiölle.
Konstuniversitetet inrättar ett magisterprogram i musikteater med stöd av Svenska kulturfonden och stiftelsen Suomen Kulttuurirahasto21.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Det nya magisterprogrammet är unikt i Norden.
Taideyliopisto perustaa musiikkiteatterin maisteriohjelman Svenska kulturfondenin ja Suomen Kulttuurirahaston tuella21.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Uusi maisteriohjelma on ainutlaatuinen Pohjoismaissa.
Tutkimus: Miten säilyttää vireä yöelämä kaupungeissa?17.3.2025 15:11:24 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginosista Punavuori ja Kallio ovat olleet vilkkaita yöelämän keskuksia. Miksi yöelämän keskukset hiljenevät ja millainen olisi resepti elinvoimaiselle elävän musiikin kulttuurille? Taideyliopiston vieraileva tutkija Giacomo Bottà on selvittänyt tutkimuksessaan syitä Helsingin ja muiden kaupunkien yöelämän haavoittuvuudelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme