Väitös: Itsemurhaa yrittäneet etsivät palveluista apua jatkaakseen elämää (Gaily-Luoma)
PsM Selma Gaily-Luoman väitöskirja tarkastelee itsemurhaa yrittäneiden aikuisten kokemuksia terveys- ja kriisipalveluista. Tulokset haastavat palvelujärjestelmää huomioimaan paremmin palvelunkäyttäjien omat tavoitteet, suhteisiin kohdennetun tuen saatavuuden ja palvelupolun jatkuvuuden.

Itsemurhaa yrittäneille suunnatuilla terveys- ja kriisipalveluilla on tärkeä rooli itsetuhoisten tekojen ehkäisyssä. Haastattelututkimus selvitti palvelunkäyttäjien kokemuksia itsemurhayrityksen yhteydessä tarjotusta avusta.
”Kohtaamiset ammattilaisten kanssa koettiin merkityksellisiksi, kun ammattilaiset ilmaisivat halunsa auttaa ja asettuivat tukemaan osallistujien omia toipumiseen liittyviä ponnisteluja. Silloin syntyi toivoa ja toimintamahdollisuuksia”, väitöstutkija Selma Gaily-Luoma kuvaa.
Tutkimus teki näkyväksi, miten monenlaisin tavoin itsemurhaa yrittäneet pyrkivät turvaamaan itselleen toipumisen edellytykset palvelujärjestelmässä suunnistaessaan.
”Apua etsiessään he havainnoivat valppaasti sitä, miten tulivat omassa asiassaan kuulluiksi. Jos osallistujat kokivat ammattilaisten interventioiden olevan ristiriidassa omien toipumista koskevien tarpeidensa kanssa, he vastasivat haastamalla tai vetäytymällä vuorovaikutuksesta”, Gaily-Luoma kertoo.
Palveluihin tarvitaan lisää jatkuvuutta ja vähemmän yksilökeskeisyyttä
Kaikki osallistujat kokivat saaneensa palveluista ainakin jonkin verran apua. Moni heille keskeinen tavoite oli kuitenkin jäänyt myös ilman tukea.
Heikoimmin palveluiden koettiin vastanneen toipumisen sosiaalisia ulottuvuuksia koskeviin tarpeisiin. Tutkimuksessa kuvautui ristiriita osallistujien ihmissuhteilleen antaman painoarvon ja palvelujärjestelmän yksilökeskeisyyden välillä.
”Osallistujat näkivät kriisin sekä liittyvän ihmissuhteisiinsa että vaikuttavan niihin. Palveluissa he kokivat kuitenkin jääneensä suhteiden vahvistamiseen liittyvien tavoitteiden kanssa yksin”, Gaily-Luoma kertoo.
Hoidon koettua vaikuttavuutta heikensi myös palveluiden ennakoitavuuden ja jatkuvuuden puute. Kriisipalveluiden tarjoaman lyhytintervention koettiin tuoneen paljon hyötyjä, mutta tuen tarve ei päättynyt siihen.
”Osalle palvelupolku jatkui riittävän ennakoitavana, jotta syntynyt muutos ja toivo pääsivät vahvistumaan. Liian moni koki kuitenkin putoavansa ainakin hetkellisesti tyhjän päälle”, Gaily-Luoma toteaa.
Jokainen palvelukohtaaminen on mahdollisuus
Palveluista saadulla avulla oli monen osallistujan kokemuksen mukaan ollut ratkaiseva merkitys sille, että elämä alkoi tuntua uudelleen elämisen arvoiselta. Pienetkin hyvät kohtaamiset olivat voineet pysäyttää itsetuhoiset aikeet ja mahdollistaa askeleita toipumista kohti. Jopa aulahenkilökunnan ystävällinen tervehdys saattoi olla rakentamassa itsemurhaa yrittäneen kokemusta itsestään avun arvoisena.
”Itsemurhayrityksen jälkeinen aika on haurasta ja epävarmaa, mutta myös täynnä toivoa. Osallistujien tarinoissa tuli näkyväksi, miten jokainen kohtaaminen voi olla toipumiselle merkityksellinen”, Gaily-Luoma toteaa.
PsM Selma Gaily-Luoman psykologian väitöskirja "Co-constructing recovery in suicidal crises: Service users’ perspectives on healthcare and crisis services after a suicide attempt" tarkastetaan 14.9.2024 klo 12 alkaen Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212). Vastaväittäjänä toimii professori Eugenie Georgaca (Aristotle University of Thessaloniki) ja kustoksena professori Juha Holma (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Selma Gaily-Luoma, selma.gaily@gmail.com
Tupu RiikonenViestinnän asiantuntija
Puh:+358504766736tuulia.a.riikonen@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme