Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarvikeala esittäytyy nuorille maailman suurimmassa etäTETissä

Jaa

Elintarviketeollisuusliitto ja sen jäsenyritykset Atria, Fazer, Olvi, Saarioinen ja Valio ovat mukana 4.–8.11.2024 järjestettävässä etäTETissä. Virtuaalinen etäTET tarjoaa ruoka- ja juoma-alalle uudenlaisen tavan kertoa alan erilaisista töistä ja alalla tarvittavasta osaamisesta yläkouluikäisille nuorille, jotka pohtivat opintovalintojaan ja oman työelämänsä suuntaa.

EtäTET tarjoaa nuorille tietoa ruoka-alasta mukaansatempaavilla esityksillä, tehtävillä ja visailuilla.
EtäTET tarjoaa nuorille tietoa ruoka-alasta mukaansatempaavilla esityksillä, tehtävillä ja visailuilla. Mostphotos

Ruokien ja juomien valmistus sisältää monia vaiheita ja vaatii monenlaista osaamista. Elintarviketyöntekijä, laborantti, tuotekehityspäällikkö, päämaistaja, kunnossapitopäällikkö ja automaatioasentaja – siinä muutamia esimerkkejä alan työtehtävistä. Elintarvikealalle voi myös työllistyä erilaisia opintopolkuja pitkin ja yritykset tarvitsevat osaajia eri koulutusasteilta. 

Monet työelämää ja siihen liittyviä opintoja pohtivat peruskouluikäiset nuoret eivät kuitenkaan tunne ruoka-alaa, saati reittejä alan töihin. Yhteiskunnalle elintärkeä ruoka-ala tarvitsee tulevaisuudessa uusia osaajia, joten alan ja sen työmahdollisuuksien esittely nuorille on tärkeää. Siihen etäTET tarjoaa oivan tilaisuuden. 

– Se, mitä kaikkea elintarvikealan yrityksissä tehdään, on monelle nuorelle vierasta. Tämä on mielenkiintoinen ala, joka tarjoaa töitä moneen makuun ja EtäTETissä pääsemme tekemään niitä tutuksi nuorille, Elintarviketeollisuusliiton johtava asiantuntija Maiju Korhonen iloitsee.  

Mukana olevat yritykset Atria, Fazer, Olvi, Saarioinen ja Valio valmistelevat elintarvikealan etäTET-päivää innolla. Päivän aikana ala tavoittaa tuhansia nuoria eri puolilta Suomea. Sellainen ei ole tunnetuillekaan yrityksille arkipäivää.  

– Tämä on meille erinomainen tilaisuus tehdä elintarvikealan monia eri mahdollisuuksia tutuksi isolle joukolle nuoria ja kertoa, miltä työt Saarioisilla maistuvat. Herkullisen ruuan tekeminen vaatii osaamista ja ammattitaitoa ja etäTETin kautta voimme toivottavasti innostaa tulevaisuuden tekijöitä alan mielenkiintoisille ja monipuolisille urapoluille, Saarioisten kehityspäällikkö Laura Vettenranta sanoo.

Virtuaalisessa etäTETissä nuoret tutustuvat päivän ajan ruoka-ja juoma-alan töihin mielenkiintoisella tavalla. Vartin mittaisissa jaksoissa yritykset kertovat nuorille muun muassa, millaisia opintoja alan tehtäviin tarvitaan, millaista alalla on työskennellä ja miltä tulevaisuuden työtehtävät näyttävät sekä millaista osaamista yritykset tarvitsevat. 

– Tämä on uudenlaista ja hieman tavanomaisesta poikkeavaa oppilaitosyhteistyötä. On mahtavaa olla mukana maailman suurimmassa etäTETissä. Uskon, että päivästä tulee todella hauska ja mukaansatempaava, Vettenranta visioi.

– Luvassa on käytännönläheisiä esityksiä, nuoria osallistavia tehtäviä ja visailua, Maiju Korhonen lupaa.

EtäTETin järjestää Nuorten yrittäjyys ja talous NYT 4.–8.11.2024. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa mukana oleva elintarvikeala esittäytyy nuorille perjantaina 8.11. 

Elintarvikealan lukujärjestys etäTET-viikolla

Aikataulu Elintarvikeala 8.11.
9:00-9:15 NYT aamun avaus
9:15-9:30 Toimiala esille/ Elintarviketeollisuusliitto
9:30-9:45 Muuttuva työelämä/ Fazer
9.45-10:00 Tauko / tehtäviä
10:00-10:15 Tauko
10:15-10:30 Avaimet työelämään/ Fazer
10:30-10:45 Vastuullinen työelämä/ Olvi
10:45-11:00 Muuttuva työelämä/ Olvi
11:00-11:15 Työ tutuksi/ Saarioinen
11:15-11:30 Avaimet työelämään/ Saarioinen
11:30-12:10 Lounas
12:10-12:30 Toimiala/ videot
12:30-12:45 Työ tutuksi/ Atria
12:45-13:00 Vastuullinen työelämä/ Atria
13:00-13:15

Työelämän totuudet/Atria

13:15-13:30 Tauko / tehtäviä
13:30-13:45 Tauko
13:45-14:00 Työ tutuksi/Valio
14:00-14:15 Muuttuva työelämä/ Valio
14:15-14:30 Työn tulevaisuus/ Valio
14:30-14:45 Elintarviketietäjä-visailu
14:45-15:00 NYT lopetus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

EtäTET tarjoaa nuorille tietoa ruoka-alasta mukaansatempaavilla esityksillä, tehtävillä ja visailuilla.
EtäTET tarjoaa nuorille tietoa ruoka-alasta mukaansatempaavilla esityksillä, tehtävillä ja visailuilla.
Mostphotos
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.

Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen

Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen

Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu

Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye