Maahan pudonneet puutarhahedelmät houkuttelevat haittaeläimiä – näin ehkäiset ongelman
Maahan pudonneet puutarhahedelmät voivat tuoda pihoille haittaeläimiä, kuten rottia. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että haittaeläinten riskin vähentämiseksi pilaantuneet omenat ja muu syömäkelpoinen jäte tulee kerätä pois säännöllisesti ja käsitellä asianmukaisesti.

Omenasato on ollut tänä vuonna erityisen runsas, ja puutarhoissa hedelmiä on kertynyt rutkasti. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että pihoilla maahan pudonneet omenat ja muut puutarhahedelmät houkuttelevat haittaeläimiä, erityisesti rottia.
– Haittaeläinten torjumiseksi maahan pudonneet hedelmät kannattaa kerätä säännöllisesti pois. Samalla on tärkeää varmistaa, ettei pihalle jää muuta syötäväksi kelpaavaa jätettä tai esimerkiksi lemmikkien ruokaa, joka voisi houkutella pihalle ei-toivottuja vieraita. Huolellinen jätteiden käsittely auttaa pitämään pihan siistinä ja vähentämään haittaeläinten riskiä, muistuttaa HSY:n erityisasiantuntija Minna Partti.
Myöskään puistoihin ja viheralueille ei saa viedä puutarhajätettä eikä omenoita tai jättää muuta syömäkelpoista jätettä. Julkisille viheralueille kipatut omenat tarjoavat rotille helppoa ravintoa, mikä voi pahentaa ongelmaa koko ympäristössä.
Vie pilaantuneet omenat Sortti-asemalle tai kompostoi ne elintarvikejätteelle tarkoitetussa kompostorissa
Jos huonoksi menneitä hedelmiä ja muuta puutarhajätettä on kertynyt runsaasti, ne voi toimittaa HSY:n Sortti-asemille Konalaan, Kivikkoon, Ruskeasantaan, Jorvakseen ja Ämmässuolle. Ainoastaan Vantaan Koivukylän Sortti-pienasema ei pienten tilojensa vuoksi vastaanota puutarhajätettä. Konalan Sortti-asema on kiinni remontin vuoksi parin kuukauden ajan, mutta sinne on avattu tilapäinen risupiha, jonne puutarhajätteitä ja omenoita voi viedä. Asemien tarkemmat sijainnit ja aukioloajat ovat nähtävissä HSY:n verkkosivuilla. Puutarhajätteen vastaanoton hinta on 5,06 euroa enintään 5 m³ suuruista kuormaa kohden, ja samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan haravointijätettä erikseen lajiteltuna. Lisätietoa puutarhajätteen vastaanottomaksuista löytyy HSY:n jätehuollon hinnastosta.
Monet ovat aloittaneet kompostoinnin jätelain uudistuksen myötä, ja hedelmien kompostointi yhdessä muun biojätteen kanssa onkin erinomainen tapa hyödyntää huonoksi mennyttä ylijäämäsatoa. Hedelmiä voi laittaa elintarvikejätteelle tarkoitettuun, jyrsijäsuojattuun kompostoriin, jossa niistä tekeytyy ravinteikasta kompostia puutarhurin käyttöön. Hedelmien pilkkominen nopeuttaa kompostoitumista, ja lisäksi hyvin toimivassa kompostorissa lämpö tappaa muumiotaudin, jota hedelmissä saattaa esiintyä. On tärkeää käyttää jyrsijäsuojattua kompostoria, sillä avokompostit tai pelkästään puutarhajätteelle tarkoitetut kompostorit eivät riitä pitämään haittaeläimiä loitolla.
Puutarhahedelmiä voi myös laittaa pienissä erissä tyhjennettävään jäteastiaan, kunhan astia ei täyty liikaa eikä siitä tule liian painava.
Yhteyshenkilöt
Partti MinnaErityisasiantuntijaHSY
Puh:040 593 6348minna.partti@hsy.fiTietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme