OAJ: Talous saadaan elpymään koulutuksella ja tutkimuksella
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ peräänkuuluttaa hallituksen budjettiriiheltä koulutus- ja tutkimusmyönteisiä päätöksiä. Korkeakoulujen rahoitusta on vahvistettava ja ammatillisen koulutuksen leikkaukset peruttava. Koulutuksen erityissuojeluksen on koskettava kaikkia koulutusasteita.
Suomen talous voi elpyä vain uusilla innovaatioilla, joita syntyy koulutuksen ja tutkimuksen avulla.
– Tarvitsemme panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä riittävän määrän osaajia työmarkkinoille. Siksi korkeakoulujen perusrahoitusta on budjettiriihessä vahvistettava. Koulutuksen erityissuojeluksesta on puolestaan pidettävä kiinni kaikilla koulutusasteilla, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto korostaa.
Korkeakoulujen tutkintokohtainen rahoitus on ollut vuosikausia alimitoitettua.
– Vuodesta 2011 lähtien rahoitus on tippunut ammattikorkeakouluissa lähes puolella ja yliopistoissa kolmanneksen. Rahoitusvaje näkyy OAJ:n tuoreessa työolobarometrissäkin: ammattikorkeakouluissa opetushenkilöstö paiskii 46 tunnin työviikkoa ja yliopistoissa vastaava luku oli yli 43 tuntia, OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Niina Jurva toteaa.
Samaan aikaan Suomi haluaa kasvattaa korkeakoulutettujen osuutta ikäluokasta puoleen.
– Jotta tavoitteeseen päästään, tarvitaan lisää opiskelupaikkoja, jotka tulee rahoittaa täysmääräisesti. Riittävällä opetushenkilöstön määrällä varmistetaan, että koulutus on laadukasta ja opetustyötä tekevät eivät pala loppuun, Jurva toteaa.
Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta on keskeistä talouden kestävän kasvun kannalta.
– TK-rahoitusta on kohdennettava korkeakouluille, ja erityisesti niiden perusrahoitukseen. Perusrahoituksella varmistetaan se, että aika käytetään hankerumban sijaan pitkäjänteiseen tutkimukseen ja koulutukseen, Jurva sanoo.
Suomessa on OECD-maista suurin pula korkeakoulutetuista työntekijöistä.
– Hallituksen tähän asti kohdentama rahoitus ja muut toimet eivät vielä riitä korjaamaan tilannetta. Yrittäjägallupin mukaan osaajapula on yli neljänneksellä yrityksistä kasvun esteenä. Koulutustason kasvattamiselle on laadittava pitkän aikavälin suunnitelma, Jurva jatkaa.
Koulutuksen erityissuojeluksen on koskettava kaikkia koulutusasteita
Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata ammatillisen toisen asteen koulutuksesta sata miljoonaa euroa ja halusi kohdistaa leikkauksen ammatillisen perustutkinnon tai korkeamman koulutusasteen tutkinnon suorittaneihin.
– Nyt budjettiriihessä on uhkana, että leikkaussumma kasvaa vielä suuremmaksi. Vaikutus olisi tuhoisa. Tulevaisuuden työvoimatarvetta ei saada täytettyä ilman ammatillista koulutusta. Ammatilliseen koulutukseen ei ole syytä tehdä enää yhden yhtä lisäleikkausta ja jo päätetyt leikkaukset on peruttava, Murto painottaa.
Koulutuspolitiikka ja koulutuksen rahoitus on liian tempoilevaa ja hallituskausiin sidottua.
– Tarvitsemme Suomeen pitkän aikavälin koulutuksen rahoitussuunnitelman. Kun rahoitus turvataan kaikilla koulutusasteilla, voivat oppimistulokset kääntyä taas kohti maailman kärkeä, Murto päättää.
Yhteyshenkilöt
Katarina MurtoPuheenjohtajaOAJ
Puh:+358 50 568 9188katarina.murto@oaj.fiNiinaKoulutuspolitiikan päällikköOAJ
Puh:+358 20 748 9638niina.jurva@oaj.fiOpetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
”Olemme pettyneitä ja suivaantuneita” – miksi hallitus haluaa ajaa lakiesityksellään opettajat palkkakuoppaan?3.10.2024 14:08:33 EEST | Tiedote
Hallitus antoi tänään esityksensä eduskunnalle OAJ:n vastustamasta vientimallilaista. Lakimuutoksen tavoitteena on, että vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Koska hallitus haluaa puuttua palkkaneuvotteluihin, poliitikkojen on jatkossa otettava kantaa, mikä on oikea palkankorotustaso esimerkiksi opettajille, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Muistutuskutsu: Miksi koulutus on kuntavaalien pääasia?2.10.2024 10:23:13 EEST | Kutsu
Mitkä tulevat olemaan kuntavaalien keskeiset kysymykset? Missä puolueet eroavat toisistaan ja mitä kysymyksiä vaalikoneisiin kannattaa sisällyttää? Mitkä aiheet liikuttavat opetusalan ammattilaisia tai lasten ja nuorten vanhempia? OAJ kutsuu median edustajat OAJ:n kuntia koskevien ratkaisujen julkistustilaisuuteen 7.10. klo 12.00–13.30.
Opetusalan eettinen neuvottelukunta otti kantaa tekoälyyn – ”yksi ongelmista on plagiointi”1.10.2024 14:57:55 EEST | Tiedote
Opetusalan eettisen neuvottelukunnan mielestä tekoäly voi olla arvokas apuväline opiskelussa. Tekoälysovellukset tuovat kouluarkeen kuitenkin myös ongelmia, kuten plagioimisen. Siksi arvosanat eivät koskaan saisi perustua pelkästään itsenäisiin suorituksiin, neuvottelukunta linjaa tuoreessa kannanotossaan.
Mediakutsu: Miten koulutuksen erityissuojelus toteutuu – vai toteutuuko laisinkaan? OAJ:n, JUKO:n ja TJS:n seminaari 2.10.26.9.2024 09:35:39 EEST | Kutsu
Petteri Orpon hallitus on päässyt yli yhden vuoden ikään. Nyt on aika tarkastella, miltä tähän mennessä kasvatusta ja koulutusta koskevat päätökset ovat näyttäneet.
Mediakutsu: Miksi koulutus on kuntavaalien pääasia?24.9.2024 12:57:52 EEST | Kutsu
Mitkä tulevat olemaan kuntavaalien keskeiset kysymykset? Missä puolueet eroavat toisistaan ja mitä kysymyksiä vaalikoneisiin kannattaa sisällyttää? Mitkä aiheet liikuttavat opetusalan ammattilaisia tai lasten ja nuorten vanhempia? OAJ kutsuu median edustajat OAJ:n kuntia koskevien ratkaisujen julkistustilaisuuteen 7.10. klo 12.00–13.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme