HUS on varautunut m-rokkotartuntoihin
HUSissa on varauduttu tutkimaan ja hoitamaan m-rokkoon eli apinarokkoon sairastuneita potilaita. HUSin laboratoriolla on tarvittaessa valmius tutkia m-rokkonäytteitä koko maasta.
Uudenmaan alueen m-rokkonäytteet tutkitaan HUSin laboratoriossa, joissa oli jo aiemmin kehitetty menettelytavat m-rokon II-kehityslinjan näytteiden analysointiin. Nyt leviävän aiempaa virustyyppiä vakavamman I-kehityslinjan viruksen tutkimiseen on myös HUSin laboratoriossa valmius.
HUSin laboratoriolla on tarvittaessa valmius tutkia m-rokkonäytteitä myös muualta Suomesta. Tilanteen kehittymistä seurataan HUSin laboratoriossa aktiivisesti.
Laboratoriotutkimuksiin hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Näytteitä tutkitaan arkipäivisin. Yksittäisen näytteen analysointi kestää yhden päivän.
Uudellamaalla asuvan henkilön, joka epäilee saaneensa m-rokkotartunnan, tulee olla aina ennen näytteenottoon ja hoitoon hakeutumista yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse soittamalla virka-aikana oman hyvinvointialueensa terveysasemalle tai ympäri vuorokauden Päivystysapuun numeroon 116 117. Jos epäilee, että tartunta on saatu sukupuoliyhteydessä, on myös mahdollista olla puhelimitse yhteydessä HUSin sukupuolitautien poliklinikalle.
M-rokko (ent. apinarokko) on apinarokkoviruksen (MPXV) aiheuttama infektiotauti. Se ei tartu herkästi ihmisestä toiseen. Rokon itämisaika on noin 6–13 vuorokautta. Sen ensioireita voivat olla kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, selkäkipu, lihaskivut ja väsymys. Tartunnan saaneelle voi kehittyä punoittavaa näppyläistä tai rakkulamaista ihomuutosta erityisesti kasvoille ja raajoihin sekä sukuelinten alueelle. M-rokko paranee yleensä itsestään. Se voi aiheuttaa vakavan taudin erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt. M-rokkoa vastaan on olemassa rokote. Suomessa rokote annetaan m-rokolle altistuneille ja riskiryhmiin kuuluville. Uudellamaalla rokotuksista vastaavat Helsingin kaupunki ja hyvinvointialueet.
Lue lisää m-rokosta ja tartunnan riskiä lisäävistä tilanteista THL:n verkkosivulta. M-rokko (ent. apinarokko) - THL
Lisätietoja:
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva Ruotsalaineninfektiosairauksien apulaisylilääkäri
Puh:050 427 9117eeva.ruotsalainen@hus.fiSatu Kurkelavs. ylilääkäri, kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja
Puh:050 428 4183satu.kurkela@hus.fiTietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Förebyggande av RS-virusinfektioner hos småbarn är under uppstart17.9.2024 09:07:30 EEST | Tiedote
I Finland kommer man i oktober–november att börja ge en ny slags antikropp, det vill säga nirsevimab som utvecklats mot RS-virus, till spädbarn under tre månader och barn under ett år som hör till en riskgrupp för allvarlig RS-virusinfektion. Målet med den är att förebygga största delen av fallen med allvarlig sjukdom hos och sjukhusvård av spädbarn till följd av RS-virus.
Pienten lasten RS-virusinfektioiden ehkäisy on alkamassa17.9.2024 09:07:30 EEST | Tiedote
Suomessa on loka-marraskuussa alkamassa RS-virusta vastaan kehitetyn uudenlaisen vasta-aineen eli nirsevimabin antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Sen tavoitteena on ehkäistä suurin osa RS-viruksen aiheuttamista imeväisikäisten vakavista sairastumisista ja sairaalahoidoista.
Antalet korrigerande operationer av näthinneavlossning ökar6.9.2024 09:08:15 EEST | Tiedote
Antalet akuta korrigerande operationer av näthinneavlossning vid HUS under veckoslut har ökat med över 60 procent under de senaste tio åren. Ökningen är ett resultat av den åldrande befolkningen, ett ökat antal starroperationer samt de allt vanligare linsoperationerna på grund av ålderssynthet.
Verkkokalvon irtauman korjausleikkaukset kasvussa6.9.2024 09:08:15 EEST | Tiedote
HUSissa viikonloppuisin tehtävien kiireellisten verkkokalvoirtauman korjausleikkausten määrä on kasvanut yli 60 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kasvuun vaikuttavat väestön ikääntyminen, lisääntyneet kaihileikkaukset sekä yleistyneet ikänäön vuoksi tehtävät linssileikkaukset.
Förberedelser av överföringen av Lojo sjukhus förlossningsverksamhet till HUS andra sjukhus inleds2.9.2024 14:45:42 EEST | Tiedote
Förberedelser av den permanenta överföringen av Lojo sjukhus förlossningsverksamhet till HUS andra sjukhus inleds. Målet är att överföringen ska göras den 1 december 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme