Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kutsuu työnantajat mukaan rakentamaan kansainvälistä Suomea: ”Yhdistetään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään”

Jaa

Aalto-yliopisto haluaa yhdessä työnantajien kanssa edistää sitä, että Suomen kipeästi tarvitsemat kansainväliset osaajat juurtuvat maahamme. Aalto kutsuu työnantajat esimerkiksi mentoroimaan opiskelijoita, etsimään tekijöitä opinnäyteprojekteille ja antamaan opiskelijoille haasteita ratkottaviksi kurssitöiden muodossa.

Vuosittain järjestettävä Aalto Thesis Day -tapahtuma on suunnattu yrityksille ja työnantajaorganisaatioille, jotka etsivät opinnäytetyöntekijöitä esimerkiksi kehitysprojekteihin ja tutkimushankkeisiin. Tapahtumaan osallistuu Aalto-yliopiston kansainvälisiä maisteriopiskelijoita laajasti eri aloilta ja koulutusohjelmista.
Vuosittain järjestettävä Aalto Thesis Day -tapahtuma on suunnattu yrityksille ja työnantajaorganisaatioille, jotka etsivät opinnäytetyöntekijöitä esimerkiksi kehitysprojekteihin ja tutkimushankkeisiin. Tapahtumaan osallistuu Aalto-yliopiston kansainvälisiä maisteriopiskelijoita laajasti eri aloilta ja koulutusohjelmista. Mikko Raskinen

Suomessa käydään parhaillaan keskustelua kansainvälisten osaajien työmahdollisuuksista ja siitä, pystyvätkö ja haluavatko he jäädä Suomeen. Työmarkkinoilla on juuri nyt tiukkaa, mutta samaan aikaan katse kannattaa suunnata tulevaan. 

Kun väestö vanhenee ja huoltosuhde heikkenee, Suomessa kasvu perustuu lähes yksinomaan työn tuottavuuden paranemiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa uutta teknologiaa, uusia ideoita, innovaatioita ja koulutusta. Esimerkiksi uudet tutkimus- ja kehityspanokset, joihin Suomen nykyinen hallitus on sitoutunut, edellyttävät nykyisten koulutusmäärien lisäksi arviolta 9 000 uutta henkilöä toteuttamaan kasvavaa tutkimus- ja kehitystyötä. 

Suomen tulevaisuus riippuu tutkimuksesta, koulutuksesta ja innovaatioista – sekä kansainvälisten osaajien juurtumisesta.

Aalto on Suomen kansainvälisin yliopisto, jonka opettajista ja tutkijoista 49 prosenttia tulee muualta kuin Suomesta. Aallon opiskelijat ovat kotoisin 135:sta eri maasta. Kun Aallon tutkimuksesta syntyy innovaation kaupallistamiseen tähtääviä hankkeita, 56 prosentissa tiimejä on mukana muualta kuin Suomesta tulevia työntekijöitä.

Autamme jokaista työnantajaa ja opiskelijaa, joka on yhteydessä 

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä avasi yliopiston 15. lukuvuoden tiistaina 3. syyskuuta. Niemelä vetosi avajaispuheessaan jokaiseen suomalaiseen työnantajaan: ”Auta meitä yhdistämään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään.  Meillä Aallossa on siihen monia tapoja, mutta tarvitsemme kumppaneita työelämästä.”  

Kampanjan avulla yliopisto pyrkii merkittävästi laajentamaan kaikkia jo käynnissä olevia toimia opiskelijoiden työelämäyhteyksien rakentamiseksi. Aalto kutsuu työnantajia kampanjasivulle (aalto.fi/talent), jonka kautta voi jättää työpaikkailmoituksen, etsiä opinnäytetyöntekijöitä, ilmoittautua ura- ja rekrytapahtumiin, antaa haaste opiskelijoille ratkottavaksi kurssityön muodossa tai tulla kumppaniksi ryhmämentorointiohjelmaan. 

Esimerkiksi neljä vuotta sitten aloitettuun Aalto International Talent -ryhmämentorointiohjelmaan on tähän mennessä osallistunut yli 700 kansainvälistä maisteriopiskelijaa ja väitöskirjatutkijaa sekä yli 30 yritystä. 

Kampanjassa yliopisto sitoutuu auttamaan työelämäyhteyksien rakentamisessa jokaista työnantajaa ja opiskelijaa, joka ottaa yhteyttä.  

Puolet Aallon kansainvälisistä alumneista on töissä Suomessa, kun valmistumisesta on kulunut vuosi

Kun Aalto-yliopisto perustettiin 15 vuotta sitten, se sai yhdeksi tehtäväkseen edistää Suomen kansainvälistymistä. 

Nykyään puolet Aallosta valmistuneista kansainvälisistä alumneista on työllistynyt Suomeen, kun tutkinnon suorittamisesta on kulunut vuosi. Niistä ulkomaan kansalaisista, jotka ovat valmistuneet Aallosta yliopiston perustamisen jälkeen, kaksi kolmasosaa (64,3 %) asuu tällä hetkellä Suomessa. 

”Olen huomannut, että nämä osuudet yllättävät monet myönteisesti. Olen ylpeä aaltolaisten saavutuksista, mutta samalla haastan yhteiskuntaamme: kansainvälisten osaajien työllistymisen astetta voidaan edelleen nostaa”, rehtori Ilkka Niemelä sanoo.

 ”Työllistyminen omalle alalle vaatii muutakin kuin tutkinnon – on ymmärrettävä suomalaisten työpaikkojen toimintatapoja, muodostettava verkostoja ja kerättävä mielekästä työkokemusta.” 

Lisätietoja:
 
Rehtori Ilkka Niemelä, Aalto-yliopisto 
Haastattelupyynnöt: johdon assistentti Hely Kilpeläinen, puh. 050 452 4690  
 
Yleiset kysymykset kampanjasta: viestintäpäällikkö Riikka Haikarainen, Aalto-yliopisto 
puh. 040 821 5060 
 

Avainsanat

Kuvat

Rehtori Ilkka Niemelä seisoo tuolin vieressä.
”Työllistyminen omalle alalle vaatii muutakin kuin tutkinnon – on ymmärrettävä suomalaisten työpaikkojen toimintatapoja, muodostettava verkostoja ja kerättävä mielekästä työkokemusta", rehtori Ilkka Niemelä korostaa.
Jaakko Kahilaniemi
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Hallitus asetti uudet tulorajat ara-asuntojen asukkaille – tutkijat selvittivät, kuka saa jatkossa asunnon suurissa kaupungeissa10.9.2024 10:15:00 EEST | Tiedote

Valtion tukemien vuokra-asuntojen asukasvalinnassa otetaan käyttöön enimmäistulorajat vuoden 2025 alusta alkaen. Tulorajojen tarkoitus on kohdentaa ara-asunnot ja niistä koituvat hyödyt aiempaa paremmin pienituloisille. Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen uusi tutkimusryhmä AlueAvain selvitti, miten tulorajat muuttavat asukasvalintaa Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye