Ruokiin ja juomiin kohdistuvat haittaverot kumottava
Hallituksen päätökset veronkorotuksista näivettävät ruoka-alan kasvua ja investointeja. Budjettiriihessä päätettiin viedä eteenpäin kehysriihessä linjattuja ruokiin ja juomiin kohdistuvia veronkorotuksia, vaikka Suomi on jo nyt ruuan ja juoman himoverottaja.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on erittäin pettynyt siihen, että hallitus on nostamassa makeisten ja juomien verotusta ensi vuonna. Päätökset iskevät kotimaiseen teollisuuteen heikentäen sen kilpailukykyä ja alan työllistämismahdollisuuksia. Ne myös avaavat ovea edullisemmille tuontituotteille.
– Ennakoitava toimintaympäristö ja tasapuolinen verotus ovat paras kannustin kasvuun ja investointeihin, joita maan hallitus peräänkuuluttaa yrityksiltä. Hallituksen suunnitelmat luovat vain investointien haittaveron eivätkä pelasta suomalaisten terveyttä tai valtiontaloutta, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.
Suunnitelmat makeisten ja suklaan arvonlisäveron korottamisesta ovat jo jäädyttäneet Fazerin ja Halvan makeistehdasinvestoinnit. ETL:n jäsenkyselystä kävi ilmi, että elintarvikeyritysten investoinnit Suomeen kärsivät hallituksen veropolitiikasta johtuvasta poliittisen riskin kasvusta. Yritykset pelkäävät suunnitelmien laajenevan muihinkin elintarvikeryhmiin.
– Maan hallitus toimii omien tavoitteidensa vastaisesti, kun se vie jääräpäisesti eteenpäin ruoka-alan kasvua, investointeja ja vientiä haittaavia, valikoivia veroja. Viisautta olisi uskaltaa muuttaa päätöksiään, kun tulee uutta tietoa tai olosuhteet muuttuvat, Käkelä sanoo.
Suomi on jo nyt ruuan ja juoman himoverottaja
Hallitus yrittää antaa lusikalla ruoka-alalle kasvun eväitä samaan aikaan, kun se vie kauhalla pohjan pois ennakoitavalta toimintaympäristöltä. TKI-tuet tai vientihankkeet eivät auta, jos muut toimet heikentävät elintarvikeyritysten kykyä kasvaa.
– Elintarviketeollisuuden keskeinen toive on saada vain tasapuoliset mahdollisuudet menestyä. Hallituksen kasvupolitiikka tuntuu sivuuttavan ruoka-alan. Ala ei halua olla pelkästään verottajan lypsylehmä, Käkelä sanoo.
Suomen virvoitusjuomaverotasot ovat jo Euroopan kärkeä säännöllisesti toistuvien veronkorotusten jälkeen. Mikäli virvoitusjuomaveron korottamissuunnitelmat toteutuvat, Suomen asema virvoitusjuomien himoverottajana vahvistuu entisestään.
– Suomen hallitus kulkee päinvastaiseen suuntaan kuin muissa Pohjoismaissa, joissa ruoka-alan kasvua tuetaan paremmalla sääntelyllä ja kansalaisten terveyttä edistetään yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa ravitsemussitoumusten kautta, Käkelä muistuttaa.
Elintarvikkeiden verotus on Suomessa Euroopan kärkeä, ja suunta on ollut ylöspäin viime vuosina. Ruuan arvonlisäveromme on korkeimmasta päästä Euroopassa. Verottaja saa ruuan kuluttajahinnasta yli 40 prosenttia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiBate IsmailEkonomistiETL
Puh:040 526 0942bate.ismail@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.
Virvoitusjuomaveron kiristys uhkaa kotimaista juomateollisuutta3.6.2025 13:07:32 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) varoittaa, että ehdotetut kiristykset virvoitusjuomaveroon uhkaavat kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentävät alan yritysten työpaikkoja. Hallituksen suunnittelemasta 110 miljoonan euron korotuksesta virvoitusjuomaveroon on luovuttava, ja korotusten asemesta tehtävä ennakoitavaa ja tasapuolista veropolitiikkaa.
Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen
Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen
Merkkejä käänteestä: elintarviketeollisuus odottaa kasvua, kuluttajat säästävät yhä16.5.2025 09:00:38 EEST | Tiedote
Kuluttajien luottamus on vahvistunut ja odotukset talouden kehityksestä ovat hieman aiempaa valoisammat. Ruokaostoksilla kukkaron nyörit pysyvät kuitenkin edelleen tiukalla ja kauppojen hinta-alennukset hyödynnetään tarkasti. Myös elintarviketeollisuudessa on odotusta positiivisesta kehityksestä.
Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme