Kulttuuri on oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen perusta - Kestävää kulttuuria koskevien politiikkasuositusten julkistustilaisuus
Ekologisesti kestävämmän yhteiskunnan ja maailman toteutuminen vaatii ennen kaikkea kulttuurista muutosta. Uudessa vertaisarvioidussa Wisdom Letters -julkaisussa “Kohti kestävää kulttuuria” esitetään päätöksentekijöille ja kansalaisyhteiskunnan käyttöön suosituksia siitä, millä tavoin kulttuuri voi tukea kestävyysmurrosta. Politiikkasuositukset julkistetaan keskiviikkona 11.9.2024 Jyväskylän yliopiston kirjastolla ja etäyhteyksin Yle Areenassa.

Julkaisussa avataan keskustelua ja ruokitaan tutkimuksellisesti perusteltuja näkemyksiä kolmen kestävän kulttuurin alateeman avulla. Kaikki kolme alateemaa, ekososiaalinen sivistys, kulttuuripolitiikka ja yhteisöllisyys, voivat toimia kestävän kulttuurin työkaluina ja niistä on kirjattu julkaisuun päätöksentekijöille konkreettisia toimintasuosituksia, kuten esimerkiksi tavoitteet:
- kasvattaa Kestävän kehityksen toimikunnan roolia ekososiaalisen sivistyksen ja kestävän kulttuurin edistämisessä,
- ottaa kulttuurinen kestävyysmurros ja ekososiaalinen sivistys mukaan kulttuuripolitiikan strategiatyöhön, sekä
- koota tutkimustietoa kestävyysmurroksen toteuttamista hidastavista kulttuurisista konflikteista ja esteistä ja otetaan saatu tieto huomioon päätöksenteossa.
Tilaisuudessa ministeri Sari Multalan videotervehdys
Wisdom Lettersin julkistustilaisuudessa keskustellaan kestävästä kulttuurista ekologisten ja sosiaalisten kriisien ratkaisukeinoina. Tilaisuudessa julkaisusta on puhumassa julkaisun kirjoittajista Jyväskylän yliopiston professori Miikka Pyykkönen. Lisäksi julkaisusta ovat keskustelemassa Cuporen erikoistutkija Sakarias Sokka, Jyväskylän yliopiston soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkönen, Kulttuuritalo Villa Ranan toiminnanjohtaja Vilja Ruokolainen sekä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulun ohjelmajohtaja Samu Forsblom. Keskustelijoita on mahdollista haastatella ennen tai jälkeen tilaisuuden.
Tilaisuudessa kuullaan myös tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan videotervehdyksen koskien julkaisun toimenpidesuosituksia.
Kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan
Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 11.9.2024 klo 12:15–14:00 Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä (Tietoniekka -sali, 1. kerros). Tilaisuus on avoin kaikille ja se on myös seurattavissa suorana myös Yle Areenasta. Keskustelun jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuden lopuksi nautitaan kahvit sekä keskustellaan uusien ja vanhojen tuttujen ja kollegoiden kanssa.
Tapahtuman tarkempi ohjelma on katsottavissa Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta: https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/kulttuuri-on-oikeudenmukaisen-kestavyysmurroksen-perusta-wisdom-letters-julkistamistilaisuus
Julkaisun tiedot: Pyykkönen, M., Kortekallio, K., Kumpulainen, K., Luonila, M., & Sokka, S. (2024). Kohti kestävää kulttuuria. Wisdom Letters, 2024(1). https://doi.org/10.17011/wl/10
Mikä on Wisdom Letters?
Wisdom Letters on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä poikkitieteellinen, vertaisarvioitu ja avoin verkkojulkaisu, jossa julkaistaan korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimukseen perustuvia artikkeleita erilaisissa kestävään kehitykseen, kestävyysmurrokseen ja planetaariseen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Julkaisuissa esitetään toimintasuosituksia, joita voidaan hyödyntää päätöksenteossa ja sivistystyössä. Lisätietoja: https://www.jyu.fi/fi/tutkimus/wisdom/letters
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
JYU.Wisdomin koordinaattori, Viivi Kuusiaho, viivi.m.kuusiaho@jyu.fi, +358 50 473 8502
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme