Suomen Pankki

Ajoneuvolainoja nostettu aiempaan tahtiin

Jaa

Suomalaiset kotitaloudet nostivat vuoden 2024 toisella neljänneksellä uusia ajoneuvolainoja muista rahoituslaitoksista 536 milj. euron edestä, mikä on noin 20 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Luottolaitoksista kotitaloudet nostivat uusia ajoneuvolainoja toisella vuosineljänneksellä 580 milj. euron edestä, mikä on puolestaan noin 20 % enemmän kuin vuosi sitten[1]. Yhteensä uusia ajoneuvolainoja nostettiin muista rahoituslaitoksista ja luottolaitoksista vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä 1,1 mrd. euron edestä, mikä on noin 3 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Luottolaitosten myöntämien ajoneuvolainojen keskikorko on hieman korkeampi kuin muiden rahoituslaitosten. Vuoden 2024 toisella neljänneksellä muista rahoituslaitoksista nostettujen uusien ajoneuvolainojen sovittu vuosikorko oli 5,1 % ja muut kulut huomioiva todellinen vuosikorko 7,8 %. Samana ajankohtana luottolaitoksista nostettujen uusien ajoneuvolainojen sovittu vuosikorko oli 5,4 % ja uusien sopimusten[2] todellinen vuosikorko 8,2 %. Valtaosassa, noin 70 prosentissa muista rahoituslaitoksista ja yli 90 prosentissa luottolaitoksista nostetuissa ajoneuvolainoissa oli kiinteä korko vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Vakuudettomia kulutusluottoja nostettu muista rahoituslaitoksista aikaisempaa vähemmän

Suomalaiset kotitaloudet nostivat vuoden 2024 toisella neljänneksellä vakuudettomia kulutusluottoja yhteensä[3] 48 milj. euron edestä muista rahoituslaitoksista, mikä on 26 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Uusien nostojen keskikorko oli 8,7 % vuoden 2024 toisella neljänneksellä, kun vuosi sitten vastaavana ajankohtana uusien nostojen keskikorko oli 9,3 %. Valtaosa vakuudettomista kulutusluotoista sidotaan euriborkorkoihin.

Vuoden 2024 toisen neljänneksen lopussa suomalaisten kotitalouksien muista rahoituslaitoksista nostettujen vakuudettomien kulutusluottojen kanta oli 467 milj. euroa ja kannan keskikorko oli 14,0 %. Vuosi sitten vastaavana ajankohtana kanta oli 555 milj. euroa ja kannan keskikorko 15,4 %. Muista rahoituslaitoksista nostettujen vakuudettomien kulutusluottojen kannan osuus suomalaisten kotitalouksien yhteenlasketusta vakuudettomien kulutusluottojen kannasta (pl. ajoneuvolainat)[4] oli arviolta 3 % vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen lopussa. Viime vuosina ulkomaiset digipankit ovat kasvattaneet rooliaan kotitalouksien kulutusluotonannossa. Suurimman osan (63 %) kotitalouksien arvioidusta vakuudettomien kulutusluottojen kannasta ovat myöntäneet Suomessa toimivat luottolaitokset.

Tiedonkeruun alaisten toimijoiden joukko on supistunut

Suomen Pankin muiden rahoituslaitosten tilastotiedonkeruun piiriin kuuluvien toimijoiden[5] lukumäärä on supistunut vuoden 2024 aikana. Supistumisen vuoksi lukujen vertailukelpoisuus sellaisenaan aiempien julkaisujen kanssa on heikentynyt merkittävästi, ja talouden ilmiöitä tulisi tarkastella yhdessä muista Suomen Pankin tilastotiedonkeruista saatavien tietojen valossa.

Tiedonkeruun piiriin kuuluvien toimijoiden joukko on elänyt jatkuvasti tiedonkeruun perustamisesta, vuoden 2020 lopusta alkaen. Pieniä toimijoita on vapautettu tiedonkeruusta ja samalla mukaan on otettu uusia toimijoita. Vuoden 2024 toisella neljänneksellä tiedonkeruun piirissä oli yhteensä 46 toimijaa, ja enimmillään tiedonkeruun piirissä on ollut 64 toimijaa. Monet kotitalouksille kulutusluottoja myöntäneet yritykset ovat lopettaneet uusien lainojen myöntämisen tai koko toimintansa vuonna 2019 voimaan tulleen ja vuonna 2023 kiristyneen kuluttajaluottojen korkokaton jälkeen. Yritysrahoituksen puolella osa tiedonkeruuseen kuuluneista toimijoista on saanut pankkitoimiluvan tai sulautunut luottolaitoksen kanssa ja siten poistunut muiden rahoituslaitosten tiedonkeruusta rahalaitosten (luottolaitosten) tiedonkeruun piiriin. Luottolaitosten tiedonkeruu tarjoaakin hyvän vastinparin muiden rahoituslaitosten tiedonkeruulle esimerkiksi suomalaisten kotitalouksien kulutusluottoja tai yrityslainoja tarkasteltaessa.

Muiden rahoituslaitosten luvuista on tehty uusi, neljännesvuosittain päivittyvä dashboard, jonka avulla käyttäjä voi tarkastella laajasti tiedonkeruun tietosisältöä. Dashboard löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta tämän linkin takaa.

Lisätietoja antavat

Pauli Korhonen, puh. 09 183 2280, sähköposti: pauli.korhonen(at)bof.fi,

Markus Aaltonen, puh. 09 183 2395, sähköposti: markus.aaltonen(at)bof.fi.

Seuraava Muut rahoituslaitokset -tiedote julkaistaan keväällä 2025.

[1] Sektorien sisäisiä suuria muutosprosentteja selittää laajalti toimijoiden siirtymä muista rahoituslaitoksista luottolaitossektoriin, katso viimeinen kappale.

[2] Rahalaitosten tiedonkeruussa todellinen vuosikorko kerätään uusista sopimuksista, muiden rahoituslaitosten tiedonkeruussa uusista nostoista.

[3] Pl. tili- ja korttiluotot.

[4] Muiden rahoituslaitosten, Suomessa toimivien luottolaitosten ja arvioitu ulkomaisten digipankkien yhteenlaskettu kanta.

[5] Tiedonkeruun alaista joukkoa voi osittain hahmottaa Finanssivalvonnan valvottavaluettelosta valitsemalla luottomarkkinoilla toimivien yhteisöjen alta "kuluttajaluottojen myöntäjät ja vertaislainavälittäjät."

Linkit

Suomen Pankki

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki

Hushållen har mycket konsumtionskrediter – tillväxttakten har mattats av1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande

I maj 2025 uppgick det utestående beloppet av konsumtionskrediter som banker med verksamhet i Finland beviljat hushåll till 17,6 miljarder euro och utlåningen minskade med −0,7 % från året innan. Minskningen i det utestående beloppet av konsumtionskrediter är en följd av att utnyttjandet av konto- och kortkrediter och utbetalningarna av konsumtionskrediter utan säkerhet har minskat. Konsumtionskrediter beviljade av banker står för 63 % av hushållens totala utestående konsumtionskrediter. I maj 2025 minskade hushållens utestående kortkrediter[1] (3,6 miljarder euro) med −1,0[2] jämfört med ett år tidigare, då de utestående kortkrediterna vid motsvarande tidpunkt året innan ökade med nästan 6 %. Vid utgången av maj var 19 % av kortkrediterna räntefri betaltidskredit och 81 % äkta kortkrediter, dvs. kortkredit med ränta. I januari–maj 2025 utbetalades från bankerna 9 % mindre sedvanliga konsumtionskrediter utan säkerhet[3] jämfört med motsvarande tidpunkt ett år tidigare. Också det utestå

Kotitalouksilla runsaasti kulutusluottoja –kasvuvauhti hidastunut1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Toukokuussa 2025 Suomessa toimivien pankkien kotitalouksille myöntämien kulutusluottojen kanta oli 17,6 mrd. euroa ja se supistui vuodentakaisesta −0,7 %. Kulutusluottokannan supistumiseen vaikuttavat tili- ja korttiluottojen vähentynyt käyttö ja vähäisemmät vakuudettomien kulutusluottojen nostomäärät. Pankkien myöntämät kulutusluotot kattavat 63 % kotitalouksien kokonaiskulutusluottokannasta. Toukokuussa 2025 kotitalouksien korttiluottokanta[1] (3,6 mrd. euroa) supistui −1,0 %[2] vuodentakaiseen verrattuna, kun vuosi sitten vastaavana aikana korttiluottokanta kasvoi lähes 6 prosentin vauhdilla. Toukokuun lopussa korttiluotoista 19 % oli korotonta maksuaikaluottoa ja 81 % pidennettyjä korttiluottoja eli korollista korttiluottoa. Tavanomaisia vakuudettomia kulutusluottoja[3] nostettiin pankeista tammi-toukokuun 2025 aikana 9 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Myös vakuudettomien kulutusluottojen kanta supistui toukokuussa. Suomessa toimivien pankkien myöntämistä kulutusluot

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye