SuPerin Inberg: Nimikesuojatut lähihoitajat tulee lisätä laillistettuihin terveydenhuollon ammattinimikkeisiin
Lähihoitajat ovat nimikesuojattuja ammattihenkilöitä ja ammatissa toimiminen perustuu selkeästi määriteltävään sekä viranomaisten hyväksymään tutkintoon johtavaan koulutukseen. Nimikesuojattuina ammattihenkilönä lähihoitajat ovat kuitenkin eriarvoisessa asemassa laillistettuihin ammattihenkilöihin nähden valvonnan ja työntekijöiden oikeusturvan kannalta. – Epäkohta tulisi korjata ammattilainsäädännön uudistuksen yhteydessä, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kertoo. Inberg puhui STM:n sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistusta koskevassa seminaarissa 4. syyskuuta

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneet lähihoitajat ovat lainsäädännöllisesti eriarvoisessa asemassa laillistettuihin ammattihenkilöihin nähden. Esimerkiksi valvontatoimenpiteenä lähihoitajalta voidaan poistaa kokonaan oikeus käyttää ammattinimikettä, kun taas laillistetun ammattihenkilön kohdalla ammatinharjoittamisoikeuden rajoittaminen on vaihtoehto ehdottomalle poissululle.
SuPer esittää ratkaisuksi nimikesuojattujen lähihoitajien kuulumista laillistettuihin terveydenhuollon ammattinimikkeisiin. Lisäksi valvonnan piiriin tulisi kuulua kaikki sosiaali- ja terveysalalla asiakas- ja potilastyössä toimivat työntekijät, eli toisin sanoen laillistettujen ja nimikesuojattujen ammattihenkilöiden lisäksi valvonta tulee ulottaa myös esimerkiksi hoiva-avustajiin ja henkilökohtaisiin avustajiin.
Työvoiman tarkoituksenmukaisen käytön varmistaminen sekä henkilöstövajeen ratkaiseminen ovat ammattihenkilölain keskeisiä tavoitteita. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten mahdollisuus keskittyä osaamistaan vastaaviin ammattitehtäviin vaatii riittävää resurssointia tukipalvelutoimien järjestämiseen hoitotyön ulkopuolelle ja koulutettujen sote-ammattilaisten osaamisen kokonaisvaltaista hyödyntämistä.
SuPer kannattaa raja-aitojen poistamista laillistettujen ja nimikesuojattujen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden välillä silloin, kun se on perusteltua työjärjestelyjen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen kannalta. Nimikesuojattujen lähihoitajien työtehtäviä ei ole laajennettu lain mahdollistamalla tavalla, vaikka se olisi potilaiden ja asiakkaiden hoidon kannalta järkevää.
SuPer on antanut vuonna 2022 sote-henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden työryhmälle mittavan ratkaisulistan hoitajapulan korjaamiseksi. Nämä ratkaisukeinot eivät ole vanhentuneet. Työoloja, palkkausta ja johtamista on parannettava, jotta lähihoitajat jatkavat suurimpana ammattiryhmänä alalla eivätkä halua sieltä pois.
– Jos henkilöstöpulan juurisyitä ei korjata, henkilöstöpula ei ratkea, Inberg muistuttaa.
Lisätiedot: SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, p. 040 705 9115
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPer: Lähihoitajan lääkehoidon osaaminen on otettava käyttöön erikoissairaanhoidossa26.5.2025 12:40:19 EEST | Tiedote
Erikoissairaanhoidossa on otettava nykyistä laajemmin käyttöön lähihoitajan lääkehoidon osaaminen, SuPerin erikoissairaanhoidon työryhmän puheenjohtaja Jaana Dalén sanoo. Lääkehoito kuuluu lähihoitajan koulutukseen, osaamiseen ja työnkuvaan osana kokonaisvaltaista työtä. Lääkehoidon osaaminen varmistetaan työnantajan järjestämällä lääkehoidon tentillä ja näytöillä.
SuPerin Inberg: Lähihoitajien rokotusoikeutta tulee hyödyntää hyvinvointialueilla13.5.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
SuPerin puheenjohtajan Päivi Inbergin mukaan lähihoitajien ammattitaitoa kannattaa hyödyntää rokottamisessa nykyistä useammin. Inberg toivoo, että hyvinvointialueet tarttuvat asiaan pikaisesti ja parantavat siten kansalaisten mahdollisuuksia saada tarvittavat rokotukset oikea-aikaisesti. Myös mahdollisia kriisitilanteita varten kannattaa varautua hyvissä ajoin. Rokotusoikeutta laajennettiin asetuksella noin vuosi sitten, mutta rokotusoikeuden laajeneminen työpaikoilla on edennyt hitaasti.
SuPer on hyväksynyt neuvottelutuloksen kuntien ja hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimuksiin – Palkkatasa-arvon edistämistä jatketaan hoitoalalla ja kasvatus- ja ohjausaloilla5.5.2025 23:30:21 EEST | Tiedote
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin liittohallitus hyväksyi tänään 5. toukokuuta SOTE-sopimuksesta, HYVTESistä, KVTES:stä ja KT:n yritysjaoston sopimuksista saavutetun neuvottelutuloksen. Palkkaratkaisu koostuu vientialojen mukaisesta palkkaratkaisusta ja sen lisäksi tulevasta palkkaohjelmasta.
SuPerin edustajisto: Superilaisten palkkakehitys ja kestävä työelämä on turvattava nyt. Kyse on koko hyvinvointiyhteiskunnan selkärangasta.24.4.2025 11:33:06 EEST | Tiedote
SuPer tavoittelee käynnissä olevissa työehtosopimusneuvotteluissa ratkaisuja, jotka tukevat superilaisten jaksamista, parantavat hoitoalan sekä varhaiskasvatuksen veto- ja pitovoimaa sekä turvaavat palvelujen jatkuvuuden.
SuPerin Inberg: ammattiliitto on työntekijän tuki ja turva23.4.2025 22:41:30 EEST | Tiedote
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Päivi Inbergin mielestä pääministeri Orpon hallituksen esittämien verohelpotusten rahoitus hyvinvointipalveluista säästämällä on ongelmien siirtämistä tulevaisuuteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme