Blogi: Motivoivatko moitteet?
Hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen kirjottaa blogissaan valtion ohjauksen ongelmista.
Keskustelin tällä viikolla lastensuojelun tilanteesta toimialan johdon kanssa. Budjetti oli ylittynyt, koska lastensuojeluun oli onnistuttu rekrytoimaan mitoituksen mukainen määrä päteviä sosiaalityöntekijöitä palvelukseemme.
Tilanne ei ole kovin tyypillinen Suomessa. Kuntapohjaisessa järjestelmässä rekrytointeja ei saatu tehtyä ja näin ollen rahaakaan ei oltu aiemmin käytetty. Täytettävät virkapohjat siirtyivät sote-uudistuksen mukana hyvinvointialueelle, mutta rahaa ei siirtynyt, koska rekrytoinneissa ei aiemmin onnistuttu.
Jäin pohtimaan, tulisiko minun nyt moittia itseäni siitä, etten jo keväällä huomannut puuttua budjettiylitykseen? Vai pitäisikö moittia johtoa palvelun saattamisesta ensi kerran maakunnan historiassa lainmukaiseen tilaan? Vai moittisinko kenties kuntia asian laiminlyömisestä? Valtiovarainministeriötä siitä, ettei rahoitusmalli huomioi tällaista tilannetta? Vai sosiaali- ja terveysministeriötä mitoituksen säätämisestä ilman rahoitusta? Ja mikä näistä moitteista mahtaisi auttaa niitä kantahämäläisiä lapsia eniten?
Valtiolla on kolme keinoa ohjata hyvinvointialueita. Normiohjaus, jossa sosiaali- ja terveysministeriö tai sisäministeriö (pelastustoimen osalta) kirjoittelevat lakeja, asetuksia ja muita ohjeita, joiden noudattamista aluehallintovirasto ja Valvira valvovat. Sitten on resurssiohjaus, jossa valtiovarainministeriö antaa rahoitusta, sen mukaan, mihin eduskunnan enemmistön mielestä kansantaloudellamme on varaa ja valvoo rahan käyttöä.
Kolmantena välineenä on informaatio-ohjaus. Se on tarkoitettu vuorovaikutukseen ohjaavien ministeriöiden ja hyvinvointialueiden välillä. Informaatio-ohjaus toimisi varmasti erinomaisesti, jos normiohjaus ja resurssiohjaus olisivat edes teoriassa sovitettu yhteen. Kun lain vaatimukset ja myönnetty rahoitus eivät kohtaa, muuttuu informaatio-ohjaus moiteohjaukseksi, jossa normiohjausta ja resurssiohjausta edustavat tahot pyrkivät kokouksissa, ja nyttemmin myös julkisuudessa, patistelemaan alueita oman intressinsä suuntaan.
Lopputuloksena on loputon moitepuhe. Joko normien rikkomisesta tai budjetin ylityksestä. Kun se jatkuu riittävän pitkään, siitä vaan lakkaa välittämästä.
Joko olisi aika myös sille, että iloittaisiin edes hetki onnistumisista? Niitäkin on.
Olli Naukkarinen, hyvinvointialuejohtaja, Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Yhteyshenkilöt
Minna-Liisa Lönnqvistviestintäjohtaja
Puh:050 361 7316minna-liisa.lonnqvist@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Puhelinnumerovaihdoksia Oma Hämeen palveluissa syksyn 2024 aikana13.9.2024 12:50:52 EEST | Tiedote
Oma Hämeen alueella on lähdetty kehittämään puhelinpalveluita asiakasystävällisemmiksi vähentämällä paikkakuntakohtaisia puhelinnumeroita ja korvaamalla niitä keskitetyillä puhelinnumeroilla.
Oima-palvelu tuo helpotusta henkilökohtaisen avun sekä perhe- ja omaishoidon hallintaan13.9.2024 09:36:49 EEST | Tiedote
Uusi palvelu helpottaa tuntikirjausten, kulukorvausten ja muiden dokumenttien hallintaa.
Oma Häme tehostaa käyttötalouden tasapainottamista12.9.2024 13:27:30 EEST | Tiedote
Oma Häme on päättänyt tehostaa käyttötalouden tasapainottamista uusin toimin jäädyttämällä uudet rekrytoinnit ja tehostamalla hankintojen tarvearviointia. Toimenpiteet astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa vuoden loppuun asti 31.12.2024.
Huoli asunnottomuudesta ja yömajojen tarve Kanta-Hämeessä nousi esiin sosiaalisen raportoinnin kautta12.9.2024 09:57:23 EEST | Tiedote
Sosiaalinen raportointi on keino kerätä tietoa hyvinvointialueella ilmenevistä sosiaalisista ilmiöistä ja asioista.
Oma Häme nopeuttaa talouden tasapainotuksen toimeenpanoa ja suunnittelee uusia toimia10.9.2024 16:50:07 EEST | Tiedote
Valtion rahoituksen riittämättömyys ja epävakaa toimintaympäristö haastavat edelleen Oma Hämeen taloutta. Talouden tasapainottamisohjelmien toimeenpano on yhä käynnissä ja se jatkuu suunnitelman mukaisesti koko strategiakauden. Keväällä päätetyt palveluverkkomuutokset toteutetaan myöhemmin, eivätkä kahden tasapainottamisohjelman säästötkään näy vielä taloudessa täysimääräisinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme