Jyväskylän yliopisto

Syksyn Tiedettä kaikille -tapahtumat tarjoavat tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille

Jaa

Herätä uteliaisuutesi – tervetuloa saamaan uusia oivalluksia tutkitun tiedon äärelle! Osallistu yleisötapahtumiin, heittäydy keskusteluihin, kartuta taitojasi työpajoissa tai uppoudu kiehtoviin todellisuuksiin ajankohtaisissa näyttelyissä – niiden jälkeen näet maailman uusin silmin. Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -toiminta on kaikille avointa.

Tämän syksyn ohjelmassa pohditaan muun muassa, tekevätkö digilaitteet meistä sivistyneempiä ja viisaampia, vai käykö päinvastoin? Paneelikeskustelu järjestetään 10.10.  Mitä ratkaisuja tutkimus ja tekoäly tuovat oman ja läheistesi terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi? Tästä puhutaan 12.12.

Tätä ennen kannattaa piipahtaa kampuksella jo syyskuun lopussa. Tutkijoiden yö valaisee Jyväskylän syksyisen illan yhdessä Valon kaupungin kanssa 27.9.2024. Luvassa on jälleen monitieteellistä ohjelmaa koko perheelle.

Kirjasto Lähteessä järjestettävät Tiedeillat tarjoavat kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja ja tilaisuuden keskustella aiheesta. Lokakuussa puhutaan perhe-elämän paineista ja joulukuussa Nobel-illassa esitellään tieteen tuoreimmat huippusaavutukset. Tietokirjaillassa 12.9. toimittaja Johanna Aatsalo kertoo tarinasta doping-uutisen taustalla. Marraskuussa Tietokirjailta rantautuu Jyväskylän kirjamessuille.

JYUniorien syyslomaleirit tarjoavat monenlaista tekemistä lapsille ja nuorille viikolla 42. Koko perheen Halloween-iltaa vietetään Luontomuseossa 1.11., jolloin luvassa on kaikkea karmivaa ja jännää!

Kiinnostavat näyttelyt Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttelykohteissa Luontomuseossa ja Näyttelykeskus Soihdussa ovat auki läpi vuoden. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Perinteiset Ikääntyvien yliopiston yleisöluennot keräävät väen yliopiston päärakennukseen. Syksyn mielenkiintoisia puhujavieraita ovat muun muassa kirjailija Virpi Hämeen-Anttila ja kansleri emeritus Kari Raivio.

Tutustu Tiedettä kaikille -toimintaan ja päivittyvään tapahtumakalenteriin osoitteessa jyu.fi/tiedettakaikille ja hyppää mukaan matkalle oivallusten äärelle!

Mikä Tiedettä kaikille?

Tiedettä kaikille -tunnus kokoaa saman sateenvarjon alle Jyväskylän yliopiston tapahtumat ja palvelut, jotka on tarkoitettu suurelle yleisölle. Valikoimasta löytyy ohjelmaa niin kirjallisuuden ystäville, kestävyysmurroksesta kiinnostuneille, päivänpolitiikkaa seuraaville kuin perheen pienimmillekin – ja paljon muuta!

Tunnelmallisen miljöön tiedesukelluksille tarjoaa muun muassa Arkkitehtuurin Finlandia -palkitun Lähde-kirjaston tilat. Ohjelmaa järjestetään myös muissa kampuksen tiloissa sekä kampusten ulkopuolella.

Tiedettä kaikille -kattauksesta vastaa Jyväskylän yliopisto yhdessä Jyväskylän kesäyliopiston ja Keski-Suomen LUMA-keskuksen kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat Keski-Suomen liitto, Jyväskylän yliopistosäätiö, Mediatalo Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylä-seura ja Jyväskylän Kesä.

Lisätietoja:
Kati Karvonen, kati.a.karvonen@jyu.fi, puh. +358505301748

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Verenkierron mikro-RNA-pitoisuuksista voidaan arvioida syöpäriskiä Lynchin oireyhtymässä11.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Lynchin oireyhtymä on melko yleinen periytyvä geenivirhe, joka lisää yksilön alttiutta monille eri syöville, erityisesti suolistosyöville. FM Tero Sieväsen väitöstutkimus osoitti, että Lynchin oireyhtymää kantavien henkilöiden syöpäriskiä voidaan arvioida verenkierron mikroRNA-pitoisuuksista. Tämä auttaa kehittämään seulontamenetelmiä ja kohdentamaan seulonnan korkean riskin henkilöihin. Lisäksi tutkimus vahvisti aiempia havaintoja elämäntapojen ja syöpäriskin yhteyksistä osoittamalla, että terveelliset elämäntavat voivat suojata Lynchin oireyhtymän kantajia syöviltä.

Hevosten hyvinvointia edistetään uudella suolistosairauden seulontamenetelmällä10.9.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittämässä lupaavaa uutta menetelmää hevosten tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) diagnosoinnin tueksi. Tietoisuus IBD:n yleisyydestä sekä ihmisillä että eläimillä on kasvanut viime vuosikymmeninä ja tehokkaiden ja kohtuuhintaisten diagnostisten menetelmien tarve on tullut yhä kiireellisemmäksi. Tutkimus on ensimmäinen, joka vahvistaa yhteyden suolistomikrobiston koostumuksen ja kroonisten IBD-muotojen välillä hevosilla.

Väitös: Nopeutuvan lämpötilan vaihtelun haasteet – kykenevätkö eliöt sopeutumaan sään ääri-ilmiöihin? (Räsänen)9.9.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksessa saatiin kahta tutkimusmenetelmää yhdistämällä uutta tietoa eliöiden lämmönsietokyvyn evoluutiosta. Tietoa eliöiden keinoista sopeutua sään ääri-ilmiöihin voidaan hyödyntää esimerkiksi luonnonsuojelussa, tulevien pandemioiden ymmärtämisessä sekä ihmiselle tärkeiden ravintokasvien ja -eläinten jalostamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye