Pärjääminen puhututtaa Pudasjärvellä
Uhkakuvien keskellä emme aina näe, mitä mahdollisuuksia meillä on. Tuo tullessas, vie mennessäs! -seminaarissa halutaan nostaa esiin voimavarojen ja toivon merkitys ja mahdollisuudet, kun säästötoimenpiteet ja muutokset kasvattavat pärjäämisen haasteita.
Suomessa on meneillään säästötoimenpiteitä ja muutoksia, joiden seurauksena taloudellisen pärjäämisen haasteet kasvavat. Taloudelliset ongelmat lisääntyvät erityisesti niillä ihmisillä, joiden resurssit ovat entuudestaan niukat ja luottamus omaan pärjäämiseen sekä yhteiskunnan palvelujärjestelmään on heikentynyt. Myös heillä, jotka ovat tähän saakka pärjänneet kohtuullisesti, voi tulevaisuudessa olla taloudellisia haasteita arjessaan.
HOP-hanke, Takuusäätiö ja Pudasjärven kaupunki haluavat tarjota työkaluja ja näkökulmia asian käsittelyyn järjestämällä yhteistyössä seminaarin ammattilaisille, kuntien luottamushenkilöille ja eri toimijoille. Seminaarin puheenvuorot käsittelevät hyvinvointia ja pärjäämistä eri näkökulmista. Päivän aikana selvitämme, mitä pärjääminen on ja mistä se rakentuu. Tutustumme myös erilaisiin menetelmiin ja asiakas- ja ryhmätoiminnan työkalupakkeihin sekä pohdimme yhdessä vapautta ja sen merkitystä.
-Monenlaisten arjen huolten keskellä haluamme nostaa esiin myös voimavaroja ja toivon näkökulmaa ja mahdollisuuksia, jotka nousevat arjessa pärjäämisestä, oman elin ympäristömme tarjoamista mahdollisuuksista sekä konkreettisista työkaluista, joiden turvin voimme löytää keinoja pärjäämiseen. Näitä elementtejä tarvitsemme erityisesti näinä aikoina. Uhkakuvien keskellä emme aina näe, mitä mahdollisuuksia meillä on, kommentoi HOP-hankkeen projektipäällikkö Maire Vuoti.
Seminaari järjestetään Pudasjärvellä Hyvän olon keskus Pirtissä perjantaina 13.9. Paikan päällä on seminaariohjelman pitäjien lisäksi näytteille asettelijoita, jotka esittelevät hanke- ja yhdistystoimintaa.
Seminaarissa noudatamme turvallisemman tilan sääntöjä, jotta jokaisella olisi turvallinen olo olla sekä vapaus puhua.
Seminaarin puhujista ja puheenvuoroista voit lukea alta.
Ulla Sotaniemi
Pärjääminen on arjen sujuvuutta
Mistä pärjääminen rakentuu? Pääsemme yhdessä tarkastelemaan pärjäävyyttä ja pärjäämistä laaja-alaisesti niin taloudellisesta näkökulmasta kuin arjen toimivuuden kautta. Pärjääminen on osa hyvinvointiamme ja sen avulla voimme tehdä arjestamme sujuvan.
Tarja Tapio
Toimijuus on vapautta olla, mennä ja tulla
Mistä pitkien välimatkojen ja harvaanasuttujen alueiden, pohjoisen ihmisten ja yhteisöjen luontoyhteydessä on kysymys?
”Vapaudesta tehdä asioita vain sään ja vuodenajan sanelemana. Vapaudesta olla. Vapaudesta mennä ja tulla ilman erillistä lupaa”.
Tutustumme tieteellisen tutkimuksen pohjalta, miten vapaus asettuu osaksi pohjoisen ihmisen toimijuutta ja mahdollisuutta osallistua, eli osallisuutta. Sen ymmärtäminen on erittäin tärkeää myös silloin, kun metsään, järville ja joille ei voisi tosiasiallisesti enää mennä. Silloin luonto asettuu ympäröiväksi mahdollisuudeksi.
Maria Rumpunen
Raha-asioista puhuminen on tabu
Ajat ovat vaikeat – Miten raha-asioista voi puhua voimavaralähtöisesti? Takuusäätiön puheenvuorosta saat ajankohtaista tietoa veloista ja niistä selviytymisestä. Saat konkreettisia valmiuksia kohdata asiakkaita heidän vaikeissa tilanteissaan. Tilaisuudessa harjoittelemme Rahatarina-menetelmän käyttöä ja tutustumme asiakas- ja ryhmätoiminnan työkalupakkeihin. Saat myös käyttöösi Ecomap-menetelmän ja Välttämätön, tarpeellinen, turha -pelin. Peli jaetaan jokaiselle paikan päälle saapuneelle.
HOP – Hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä
HOP Hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hanke tuottaa tietoa ja lisää ymmärrystä arjen pärjäämisestä sekä kehittää, testaa ja pilotoi työmenetelmiä sekä välineitä haastavassa tilanteessa elävien hyvinvoinnin, osallisuuden sekä taloudellisen tilanteen parantamiseksi.
Lue lisää hankkeesta osoitteesta hop.diak.fi/
Lue lisää tapahtumasta osoitteesta hop.diak.fi/hopissa-tapahtuu/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maire VuotiProjektipäällikkö
Puh:050 308 2291maire.vuoti@diak.fiJenna Tikkaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 571 1959jenna.tikka@diak.fiElina Juntunentoimitusjohtaja-rehtoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 766 1312elina.juntunen@diak.fiDiakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonian näkökulmaa tarvitaan yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun9.10.2024 09:15:00 EEST | Tiedote
Diakonian ammattilaiset kohtaavat työssään kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Siksi diakonian näkökulmaa tulisi kuulla yhteiskunnallisessa keskustelussa. Diakissa kehitetään laaja-alaista diakoniaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.
Nuorten hyvinvointipalvelu Zekki saa jälleen kansainvälistä tunnustusta16.9.2024 14:22:40 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kehittämä digitaalinen itsearviointipalvelu Zekki on saanut jälleen kansainvälistä tunnustusta. Euroopan komission Social Innovation+ Initiative on nostanut Zekin yhtenä merkittävistä eurooppalaisista innovaatioista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Zekki-digipalvelu tarjoaa nuorille helpon ja saavutettavan tavan arvioida omaa tilannettaan sekä löytää itselle sopivia tukipalveluita.
Yhteishaku päättyi – Diakin Porin-kampuksen sosionomikoulutus veti hyvin hakijoita12.9.2024 10:59:16 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa, joista 65 Porissa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Yhteishaku päättyi – Diakin Oulun-kampuksen sosionomikoulutus veti hyvin hakijoita12.9.2024 10:53:57 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa, joista 110 Oulussa järjestettäviin koulutuksiin.
Syksyn yhteishaku on päättynyt – Diakin AMK-koulutuksille riittää kysyntää12.9.2024 10:50:05 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa AMK-koulutuksiin Helsingissä, Porissa, Oulussa ja verkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme