Espoon Kivenlahdessa rakennettiin sähköverkkoa: suurjännitteinen kaapeli maan alla on vielä harvinaisuus
Espoolaisten sähkönjakelu vahvistuu, kun Kivenlahdessa vaihdetaan kilometrin verran suurjännitteistä maakaapelia paksumpaan. Suurjänniteverkko rakennetaan yleensä ilmajohtona, mutta tiiviisti rakennetussa ympäristössä, kuten Espoossa, joudutaan joskus turvautumaan maakaapeliin.

Espoossa sähköverkon kapasiteetti on tulossa täyteen, ja uudet kaapelit parantavat tilannetta. Kivenlahden sähköverkkoprojekti sisältää kaksi vaihetta: Kivenlahden sähköaseman kojeisto uusitaan sellaiseksi, että asemalle voi liittää järeämmät kaapelit ja sähköverkon kaapelit uusitaan.
Espoossa sähkönkäytön on arvioitu kaksinkertaistuvan kymmenen vuoden aikana. Kun sähkönkäytön kapasiteetti tulee täyteen, riskit myös suurhäiriöön kasvavat. Kun Suomenojan voimalaitos on lopettanut kivihiilen käytön, sähkönkäyttö Espoossa on kasvanut entisestään.
Kaapeleiden uusiminen lisää Espoon suurjännitteisen jakeluverkon siirtokapasiteettia sähkönkulutuksen lisääntyessä.
“Espoolaisten sähköverkko on nyt entistä varmempi. Kivenlahden investointien ansiosta tulevaisuudessa myös sähkökatkoja on vähemmän. Sähkönjakeluyhtiöiden kiristyneen sääntelyn takia Carunan vastaavat investoinnit voivat hidastua”, sanoo Carunan suurjännitteisten jakeluverkkoprojektien johtaja Kari Vessonen.
Maakaapeli on kaupunkialueella usein ainoa vaihtoehto
Kivenlahden aiemmat kaapelit on rakennettu 2000-luvun alkupuolella. Uudet kaapelit kulkevat pääosin samaa reittiä pitkin, joten esimerkiksi istutuksia ei ole tarvinnut siirtää.
Koko Suomen mittakaavalla valtaosa suurjännitteisestä sähköverkosta on ilmajohtoverkkoa. Tiiviisti rakennetussa Espoossa suurjännitteinen ilmajohto rakennetaan kuitenkin nykyään jo lähtökohtaisesti maan alle.
“Kaavoittaminen sähköverkolle tehtiin tiiviissä yhteistyössä kaupungin kanssa, jotta kaapelit saatiin kulkemaan järkevässä paikassa asutuksen ja ympäristön kannalta. Lähtökohtaisesti kaapelointi on kuitenkin luonnon monimuotoisuuden kannalta parempi vaihtoehto kuin ilmajohto”, Vessonen sanoo.
Suuret voimajohdot nostettiin lähes 30 metrin korkuisiin pylväisiin
Uudet kaapelit on nyt laskettu maahan, ja viimeinenkin kaivanto peitetään syyskuun aikana.
Kaapelointityön viimeinen vaihe oli nostaa suuret voimajohdot sähköpylväsiin siinä kohdassa, jossa ne nousevan maan päälle Tillinmäen tiellä Espoon kaupungin varikkoalueella.
“Katkaisimme johdoista sähköt, mikä ei näkynyt alueen asukkaille millään tavalla. Urakoitsija Omexom rakensi telineet pylvään ympärille ja kytki maakaapeliverkon alueella jo olevaan ilmajohtoverkkoon autonosturin avulla”, Vessonen sanoo.
Sähköt alkavat virrata uusissa kaapeleissa syyskuussa. Vanhat kaapelit kierrätetään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat





Linkit
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Teollisen kokoluokan aurinkopuistot vauhdittavat Suomen energiasiirtymää – rakenteilla useita merkittäviä aurinkopuistoja1.7.2025 10:00:00 EEST | Artikkeli
Suomessa rakennetaan runsaasti teollisen kokoluokan aurinkopuistoja, jotka tukevat ilmastotavoitteita ja puhdasta siirtymää. Carunan sähköverkkoon on liitetty jo yli 320 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, mikä vastaa huomattavaa osaa koko maan aurinkovoimakapasiteetista.
Hiljaiset tarkkailijat taivaalla – Caruna aloittaa laajan sähköverkkojen dronekuvauksen25.6.2025 08:23:43 EEST | Uutinen
Caruna aloittaa kesällä 2025 suurjännitteisen sähköverkon laajan kuvantamisen, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä sähkökatkoja ja vaaratilanteita sekä parantaa toimitusvarmuutta. Pienet miehittämättömät ilma-alukset eli dronet lentävät yhteensä noin 500 kilometriä Loviisan, Espoon, Keski- ja Länsi-Uusimaan sekä Posion, Kuusamon ja Oulun alueilla. Lennot aloitetaan Pohjois-Suomesta viikolla 27. Lennoista on ilmoitettu paikallisille viranomaisille.
Hyvinkään sähköistyminen etenee vauhdilla – uusi sähkökattila vähentää kaupungin päästöjä merkittävästi17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinkään kaupunki ottaa merkittäviä askelia kohti kestävää ja sähköistettyä tulevaisuutta. Kaupungin energiaratkaisuja uudistetaan vauhdilla, ja erityisesti lämmöntuotannon sähköistyminen on keskeisessä roolissa matkalla kohti hiilineutraaliutta.
Caruna har inlett planeringen av ett elnätsförbättringsprojekt i Saukkola i Lojo – 195 kilometer kabel under jord och 60 nya transformatorstationer i landskapet12.6.2025 08:00:00 EEST | Nyheter
Caruna har inlett planeringen av ett elnätsförbättringsprojekt i Saukkola i Lojo, Västra Nyland. Projektet förbättrar leveranssäkerheten för el för över 4 000 invånare och säkerställer framtida behov, såsom ökad elförbrukning och effektbehov.
Caruna on aloittanut sähköverkon parannushankkeen suunnittelun Lohjan Saukkolassa – 195 kilometriä kaapelia maan alle ja 60 uutta muuntamoa maisemaan12.6.2025 08:00:00 EEST | Uutinen
Caruna on aloittanut sähköverkon parannushankkeen suunnittelun Lohjan Saukkolassa, Länsi-Uudellamaalla. Hanke parantaa yli 4 000 asukkaan sähkönjakelun toimitusvarmuutta ja varmistaa tulevaisuuden tarpeet, kuten sähkönkulutuksen ja tehontarpeen kasvun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme