Yrittäjägallup: Joka viidennellä pk-yrityksellä vaikeuksia löytää työvoimaa
Pk-yritysten työvoimapula on pysynyt ennallaan, kertoo tuore Yrittäjägallup. – Osaavan työvoiman löytyminen on edelleen merkittävä ongelma pk-yrityksille, vaikka työttömyys on hieman lisääntynyt, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kesä ei tuonut muutosta pk-yritysten työvoimapulaan. Noin kolmannes (32 prosenttia) pk-yrityksistä raportoi vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa, ilmenee tuoreesta Yrittäjägallupista. Osuus on sama kuin kesäkuun kyselyssä.
– Tarvitsemme toimia monella rintamalla. Pitää madaltaa työllistämisen riskejä, kannustaa työttömiä ja työvoiman ulkopuolella olevia työelämään, lisätä työperäistä maahanmuuttoa ja panostaa ammatilliseen koulutukseen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
– Hallitus on tehnyt osin oikeita asioita mutta myös asioita, jotka voivat vaikeuttaa yritysten mahdollisuuksia saada osaavaa työvoimaa. On tärkeää, että työperäistä maahanmuuttoa edistetään eikä ammatillista koulutusta vaurioiteta liialla säästämisellä, Pentikäinen jatkaa.
Tilanne on jonkin verran helpottunut viime vuosina. Vielä tammikuussa 2020 lähes puolet (46 prosenttia) pk-yrityksistä raportoi vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa.
Yrittäjägallupiin vastasi 14.–26. elokuuta 1 112 mikro- ja pk-yritysten edustajaa.
Akuutteja vaikeuksia joka viidennellä
Eniten vaikeuksia työvoiman löytymisessä on yli viisi henkeä työllistävillä, joista lähes 60 prosenttia kertoo vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa. Toimialoista eniten vaikeuksia on teollisuudessa (53 prosenttia) ja alueellisesti Pohjois-Suomessa (42 prosenttia). Vähiten vaikeuksia on pääkaupunkiseudulla ja asiantuntijapalveluissa.
Akuutteja vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa on joka viidennellä pk-yrityksellä. Tilanne ei ole muuttunut kesän aikana. Ongelmia on eniten Pohjois-Suomessa.
– Yritysten on myös tärkeää huolehtia omasta työnantajakuvastaan, panostaa hyvään johtamiseen ja pitää huolta tekijöistään. On syytä muistaa, että hyvä kello kuuluu kauas, mutta huono vielä kauemmaksi, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.
Työvoimapula estää kasvua
Osaavan työvoiman puute on myös laajalti pk-yritysten kasvun este. Joka viides pk-yritys kertoo, että osaavan työvoiman puute on ollut kasvun este. Osuus on alhaisimmillaan sitten tammikuun 2020, jolloin asiaa kysyttiin ensimmäisen kerran. Eniten osaavan työvoiman puute on ollut kasvun este yli kymmenen henkeä työllistävillä (40 prosenttia), teollisuudessa (37 prosenttia) ja Pohjois-Suomessa (30 prosenttia).
Pk-yrityksistä 15 prosenttia kertoo palkanneensa maahanmuuttajia. Eniten ovat palkanneet yli kymmenen henkeä työllistävät (42 prosenttia), teollisuus (37 prosenttia) ja pääkaupunkiseudulla toimivat yritykset (19 prosenttia). 59 prosenttia maahan muuttaneita palkanneista sanoo, että maahan muuttaneiden palkkaaminen on mennyt ilman ongelmia. Viidellä prosentilla on ollut paljon ongelmia ja 35 prosentilla jonkin verran ongelmia.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Näin kysyttiin
Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 122 pk-yritysten edustajaa 14.−26.8.2024.
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätiedot: Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 040 504 1944
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Palkka-avoimuusmietintö sisältää suuria virheitä ja ongelmia16.5.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Esitysluonnos palkka-avoimuudesta ei ole toteuttamiskelpoinen. Työryhmän mietintöön on tehtävä lukuisia ja huomattavia muutoksia. – Mietintö sisältää merkittäviä virheitä sekä periaatteellisia ja käytännön ongelmia. Se ei myöskään vastaa hallitusohjelmaa, jonka mukaan direktiivi pannaan Suomessa täytäntöön minimisäännösten mukaisesti, johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Yrittäjistä harmittelee.
Elinvoimabarometri: Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Päijät-Häme kärkimaakunnat14.5.2025 16:00:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaalla on yrittäjien mielestä Suomen maakunnista vahvin elinvoima. Toiseksi yrittäjät rankkasivat Pirkanmaan ja kolmanneksi Päijät-Hämeen. Suomen Yrittäjien toista kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi yli 4 000 yrittäjää.
Yrittäjägallup: Suuret yritykset pidentävät laittomasti maksuaikoja10.5.2025 07:02:00 EEST | Tiedote
Lähes 60 prosenttia pk-yrityksistä kertoo Yrittäjägallupissa, että maksuaikalakia ei ole noudatettu. Suurten yritysten lisäksi myös valtio- ja kuntaomisteiset yhtiöt pitkittävät maksuaikoja yli lain salliman rajan. – Maan tapa on, että suuryritys vain yksipuolisesti ilmoittaa pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin. Hallitus voisi halutessaan parantaa yrittäjien asemaa muuttamalla maksuehtolakia, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.
Suomen Yrittäjät: Kaavamaisen työhuonevähennyksen poisto uhkaa kiristää yksinyrittäjän verotusta2.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Hallitus on päättänyt poistaa kaavamaisen työhuonevähennyksen. Päätös uhkaa kiristää reilun 4 000 toiminimiyrittäjän verotusta, vaikka hallitus on samanaikaisesti päättänyt ansiotuloverotuksen kevennyksestä.
Kutsu medialle: Yli tuhat kuntavaikuttajaa koolla Kuopiossa 14.–15.5.28.4.2025 10:56:48 EEST | Kutsu
Missä maakunnissa on vahvin elinvoima ja miten se rakentuu? Miten kunnat ja yritykset saavat yhdessä aikaan kasvua? Muun muassa näistä keskustellaan kunta-alan huipputapahtumassa Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa 14.–15.5.2025. Teemana on tänä vuonna “kasvu syntyy uudesta ajattelusta”.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme