Oulun yliopisto

Oulussa tutkitaan työajan fyysisen kuormituksen merkitystä terveydelle

Jaa

Vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus edistää terveyttä ja ehkäisee elintapasairauksia, mutta vähemmälle tarkastelulle on jäänyt työajan kuormituksen merkitys terveydelle. Oulun yliopisto ja ODL Liikuntaklinikka tutkivat, kuinka työ- ja vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden, paikallaanolon ja unen määrä ja laatu ovat yhteydessä terveyteen. Tutkimus on saanut Suomen Akatemiasta 420 000 euron rahoituksen.

Nainen ajaa polkupyörällä talvisissa vaatteissa, kypärä päässä ja iso reppu pyörän takana.
Työajan fyysinen aktiivisuus voi muodostaa valtaosan työikäisten päivittäisestä liikkumisesta. Oulun yliopisto / Harri Tarvainen

Työajan fyysinen aktiivisuus voi muodostaa valtaosan työikäisten päivittäisestä liikkumisesta, joten väestön liikkumisen ja terveyden edistämiseksi on tärkeää tietää, millainen merkitys työajan kuormituksella on terveydelle.

On esitetty, että raskas fyysinen työ altistaisi sydänsairauksille. Suurimmassa osassa aiempia tutkimuksia on kuitenkin mitattu ainoastaan vapaa-ajan liikkumista tai päivittäistä kokonaisaktiivisuutta ja jätetty työajan kuormitus, paikallaanolo ja uni huomioimatta, minkä takia näiden aktiviteettien merkityksestä terveydelle tiedetään hyvin vähän.

Tutkimusaineistona ovat Pohjois-Suomen syntymäkohortit 1966 ja 1986, joissa yli 7000 työikäisen fyysistä aktiivisuutta on mitattu aktiivisuusmittareilla.

”Tutkimusaineistomme ja -menetelmämme ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. Tutkimus tuottaa merkittävää uutta tietoa työ- ja vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden terveysvaikutuksista, ja sitä voidaan hyödyntää toimenpiteiden suunnittelussa erityisesti niille työikäisille, jotka ovat riskissä sairastua elintapasairauksiin”, tutkimuksen johtaja, tutkijatohtori Maisa Niemelä Oulun yliopistosta toteaa.

Suomen Akatemia on myöntänyt uudesta  ACTIVE-tutkimusohjelmasta 420 000 euron rahoituksen DOACT-tutkimukselle, jossa innovatiivisia tilastomenetelmiä hyödyntäen selvitetään erikseen työ- ja vapaa-ajalla vuorokauden aikaisten, toisistaan riippuvien aktiviteettien, yhteyttä terveyteen sekä riskiin sairastua ja kuolla keski-iässä sydänsairauksiin ja elintapoihin liittyviin syöpiin.

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelma ACTIVE edistää fyysiseen aktiivisuuteen, liikuntaan ja urheiluun liittyvän tutkimuksen laatua, uusiutumista ja vaikuttavuutta. Ohjelma tuottaa uutta tietoa liikunnan edistämiseksi suuntaamalla tutkimusrahoitusta korkeatasoiseen, innovatiiviseen ja monialaiseen tutkimukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori, FT Maisa Niemelä, Oulun yliopisto, Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, p. 0294486206, maisa.niemela@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.

Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote

Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye