Paikallisliikenneliitto vaatii alennetun arvonlisäveron pitämistä ennallaan
Joukkoliikenteestä ei pidä tehdä kalliimpaa ja vaikeuttaa kaupunkiseutujen hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista. Henkilökuljetusten alennettu arvonlisävero tulisi pitää ennallaan samassa verotasossa mihin aikakausi- ja sanomalehdetkin jäävät.
Samoilla perusteluilla kuin tavaraliikenteen ja autoilun kustannusten nousua hillitään, tulisi henkilökuljetus- ja joukkoliikennepalvelujen olla valtion erityissuojeluksessa pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen maassamme.
Kun joukkoliikenteen hintaa nostetaan, jotta valtio liikenteen menoissa ja arvonlisäverotuloissa säästää noin 60 miljoonaa, ollaan samaan aikaan valmiita autoilun päästöohjauksen lievennyksillä ottamaan miljardiriski myöhemmistä kuluista, jos liikenteen päästöjä ei vähennetä Suomen Euroopan Unionissa sopimaan tasoon.
Kulutukseen kohdentuvien verojen nosto kohdistuu samoihin ihmisryhmiin. Arvonlisäveron nosto lisää liikenneköyhyyttä. Liikkumisen hinnan muutokset sekä puutteet ja heikennykset palveluissa vaikuttavat Suomessa erityisesti alimpaan tuloviidennekseen väestöä. He käyttävät henkilöautoon 25 % tuloistaan ja 22 % liikkumispalveluihin eli ovat yhtä lailla riippuvaisia liikennepalveluista kuin auton omistuksesta.

Valtion liikennepoliittisilla valinnoilla heikennetään joukkoliikennepalveluja ja kiihdytetään menokasvua henkilökuljetussektorilla
Paikallisliikenneliiton jäsenet ovat huolissaan joukkoliikenteen aseman heikentämisestä Suomessa. Joukkoliikennepalvelun tekijöille hallitusohjelman kirjaukset arjen ja liikkumisen kustannuksista näyttäytyvät ristiriitaisina ja eriarvoisina. Hallitusohjelman toimilla joukkoliikenteen hintaa nostetaan kaupungeissa ja kaupunkiseuduilla 8-20 %.
Kustannusten nousu on seurausta monesta valtion toimesta. Joukkoliikenteen ilmastoperusteinen tuki lakkautettiin hallituskauden alussa. Valtion liikennejärjestelmäsuunnitelman päivityksessä luovutaan kestävien kulkumuotojen edistämisestä, jolloin pitkäjänteiseen aiempaan yhteistyöhön ja tavoitteisiin pohjanneilta paikallisen joukkoliikenteen kehityssuunnitelmilta katosi merkittävä osuus rahoituspohjasta.
Valtion liikennejärjestelmäsuunnitelman sisällön muutoksesta voi ennakoida, että valtion ja kaupunkiseutujen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimukset surkastunevat osalla kaupunkiseuduilla yksittäisiksi valtion tiehankkeiksi. Yhteistoiminnan sisältö ei enää vastaisi alkuperäistä tarkoitusta huolehtia kaupunkiseutujen elinvoimaa vahvistavasta, houkuttelevasta ja kysyntään vastaavasta liikennejärjestelmän ja asumisen kehityksestä.
Kaikkein haitallisin muutos on alennetun arvonlisäveron korotus. Matkustajan maksama lisähinta ei kompensoi sitä, vaan hinnannousu vähentää joukkoliikenteen käyttöä, pitkällä aikavälillä enemmän. Tällä tavalla toimien valtio siirtää kustannuksia julkisen talouden tasolta toiselle, valtiolta kunnille, kallistaa palvelun käytön hintaan, vähentää joukkoliikenteen kysyntää ja vaikeuttaa joukkoliikenteen kehittämistä.
Muutoksella valtion nostaa omiakin kustannuksiaan. Julkisen talouden niukkuus on tullut jäädäkseen, mutta säästö ei ole säästö, jos se tuottaa kunta- ja valtiontaloudelle lisää kustannuksia. Alennetun arvonlisäveron nostoa on perusteltu valtion lisätuloilla ja valtion säästöillä. On jäänyt huomaamatta, että yhteiskunta on suuri joukkoliikenteen ja henkilökuljetusten tilaaja ja rahoittaja. Henkilökuljetusten rahoitus oli 1,334 mrd. euroa vuonna 2021. Valtion ja kuntien ostoliikennettä oli lähes 585 miljoonaa euroa. Valtion verotulojen kasvu henkilöliikenteen arvonlisäverosta tulisi kuntien, hyvinvointialueiden ja asiakkaiden kulujen kasvusta. Työmatkakuluvähennysten kasvu pienentäisi verokertymää saman verran kuin arvonlisäverokertymä kasvaisi linja-autoalalla.
Hallitusohjelmaan sisältyy liikenteen verotuksen ja rahoituksen tarkastelu kokonaisuutena. Kaikki joukkoliikennettä heikentävä toteutuu kuitenkin jo ennen kuin kokonaisuuden tarkastelu alkaa.
Joukkoliikenteen arvonlisävero:
- Alennettua arvionlisäveroa juna-, bussi- ja taksikuljetuksissa on Suomen lainsäädännössä (HE 88/1993 vp) perusteltu siten, että yleisen verokannan soveltaminen henkilökuljetuksiin heikentäisi joukkoliikenteen kilpailuasetelmaa yksityisautoiluun nähden. Korkeampi arvonlisävero vaikeuttaisi pyrkimyksiä turvata liikenteen vähimmäispalvelut eri alueille ja väestöryhmille.
- Alennettu henkilöliikenteen arvonlisävero on käytössä mm. Ranskassa (10 %), Alankomaissa (9 %), Espanjassa (10 %), Saksassa (7 %), Ruotsissa (6 %) ja Tanskassa (0 %). Niissä suotuisan arvonlisäverokohtelun lisäksi maankäyttö ja väestömäärä luovat Suomeen verrattuna joukkoliikenteelle paremmat lähtökohdat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna WallinJohtajaLiikenne, HSL
Puh:0503375685johanna.wallin@hsl.fiMika PeriviitaJoukkoliikennejohtajaTampereen kaupunki
Puh:0503267007mika.periviita@tampere.fiHelena VäliahoJoukkoliikennepäällikkö
Puh:0447032131helena.valiaho@ouka.fiKari StrömPalvelupäällikköJyväskylän kaupunki
Puh:05060943kari.strom@jyvaskyla.fiMinna SoininenToiminnanjohtajaSuomen Paikallisliikenneliitto ry
Puh:0504344514minna.soininen@pllry.fiPaikallisliikennepäivät Pikku-Finlandiassa 19.9.-20.9.2024 - joukkoliikenteen asiantuntijoita tavattavissa
Kaupunkiseutujen joukkoliikenteen johtajia toimittajien tavattavissa Pikku-Finlandiassa 19.9 kello 9:00-10:15.
Pikku-Finlandiassa järjestetään Paikallisliikennepäivät, minne kokoontuu noin 270 joukkoliikennealan asiantuntijaa ja päättäjää kuuntelemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. https://paikallisliikenneliitto.fi/tapahtuma/tule-paikallisliikennepaiville-19-20-9-2024-helsinkiin-pikku-finlandiaan/

Suomen Paikallisliikenneliitto ry
Paikallisliikenneliitto edustaa 15 toimivaltaista joukkoliikenneviranomaista, jotka järjestävät liikennepalveluja kaupungeissa ja kaupunkiseuduilla. Niiden joukkoliikennepalveluissa tehdään noin 470 miljoonaa matkaa vuodessa..
Paikallisliikenneliiton jäseniä ovat Helsingin seudun liikenne (HSL), Hämeenlinnan, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Kotkan, Kouvolan, Lahden, Lappeenrannan, Oulun, Porin, Salon ja Raaseporin kaupungit, Meri-Lappi sekä Tampereen ja Turun joukkoliikenneyksiköt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Paikallisliikenneliitto ry
Vuoden 2024 joukkoliikenneteko on paikallinen päätöksenteko joukkoliikennepalvelujen kehityksen tekijänä23.9.2024 12:03:35 EEST | Tiedote
Paikallisliikenneliitto haluaa vuoden joukkoliikenneteko ja -henkilövalinnoilla nostaa alan arvostusta ja kannustaa joukkoliikenteen ammattilaisia työssään. Vuoden joukkoliikenneteko julkaistiin Paikallisliikennepäivillä Helsingissä Pikku-Finlandiassa 19.-20.9.2024, minne kokoontui noin 270 liikennealan ammattilaista ja päättäjää. Hyvään palvelukehitykseen tarvitaan onnistunutta vuorovaikutusta asiakkaiden, liikennöitsijöiden, kuntien ja joukkoliikennelautakunnan kanssa. On elintärkeää, että on joukkoliikenteeseen perehtyneitä päättäjiä arvioimassa liikennepalvelujen merkitystä ihmisten arkeen ja kaupunkiseudun vetovoimalle. Paikalliset joukkoliikennepäättäjät tuovat monipuolisesti erilaisia näkökulmia keskusteluun ja ovat luomassa poliittista tahtotilaa kehittää palvelua. He valmistelevat ja tekevät esityksen paikallisesta rahoituksesta joukkoliikenteelle. He ottavat kantaa muun muassa suunnitteluun, hinnoitteluun, hankintaperiaatteisiin ja vaihtoehtoihin uudistaa palvelua. Huikea mat
Joukkoliikenteen rahoituskriisi jatkuu, koronatukea tarvitaan vuonna 202220.1.2022 14:14:38 EET | Tiedote
Joukkoliikenteen tilanne jatkuu vaikeana vuonna 2022. Arvioimme lipputulomenetysten ja tukikelpoisten liikenneostojen tänä vuonna olevan noin 150 miljoonaa euroa. Paikallisliikenneliitto, Kuntaliitto ja Linja-autoliitto ovat yhdessä tehneet vetoomuksen liikenne- ja viestintäministeriölle joukkoliikenteen koronatuesta vuodelle 2022.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme