Oulun yliopisto kehittää turvallista työympäristöä: ”Tilanteiden tunnistaminen arjessa tärkeää”
Oulun yliopistossa on otettu käyttöön eettiset ohjeet tasa-arvoisen ja syrjimättömän työympäristön vahvistamiseksi. Esihenkilöiden osaamista epäasiallisten tilanteiden tunnistamiseksi kehitetään.

Suomessa lähes joka kolmas väitöskirjatutkija tai juuri väitellyt kertoo kohdanneensa kiusaamista tai väkivaltaa akateemisessa työympäristössä vähintään joskus. Asia käy ilmi Tieteentekijöiden liiton kyselystä. Lähes yhtä moni kertoi kohdanneensa syrjintää ja osa seksuaalisesta häirintää. Sivistan ja Unifin mukaan useampi kuin joka viides nuorempi tutkija kokee joutuneensa esihenkilön, ohjaajan tai kokeneen henkilön syrjinnän, kiusaamisen tai väkivallan kohteeksi.
Oulun yliopisto suhtautuu tilanteeseen vakavasti.
”Uutinen on valitettava, näin ei saisi olla. Jokaisella on oltava hyvä ja turvallinen työympäristö. Olemme Oulun yliopistossa pyrkineet löytämään ratkaisuja näihin haasteisiin ja jatkamme työtä asian parissa”, sanoo henkilöstöjohtaja Jarmo Okkonen.
Oulun yliopistossa otettiin toukokuussa käyttöön eettiset ohjeet työyhteisöjen tueksi ja esihenkilöiden osaamista epäasiallisten tilanteiden tunnistamiseksi kehitetään.
”Epäasiallisen kohtelun ja häirinnän tunnistamiseksi on kehitetty ohjeistus. Tulossa on myös koulutuksia,” Okkonen kertoo.
Kirjaston turvallinen tila
Hyviä toimintatapoja on jo. Esimerkiksi Oulun yliopiston kirjaston työryhmä on palkittu fyysisen ja psykologisesti turvallisen tilan määrittelystä ja syrjintään puuttumisesta. Työryhmä on luonut muun muassa toimintaohjeita arkeen. Yliopisto vauhdittaa turvallisen tilan periaatteiden määrittelyä myös laajemmin.
Ilmoituksia häirinnästä tulee Okkosen mukaan jonkin verran eri kanavista ja ne käsitellään prosessin mukaisesti.
”Ilmoituksiin puututaan ja määriä katselmoidaan esimerkiksi työsuojelutoimikunnassa. Olennaista on, että asia tiedostetaan arjen tasolla, eri työryhmissä ja tilanteissa.”
Kukaan ei saa jäädä yksin
Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki otti aiheeseen kantaa muun muassa kesällä Ylelle antamassaan haastattelussa:
”Tärkeintä on, että yliopistossa ei tapahtuisi kiusaamista ja häirintää ja jos tällaisia kokemuksia on, niihin saataisiin apua ja tilanteet ratkaistaisiin nopeasti ja mahdollisimman lähellä arjen toimintaa. Pahinta olisi, jos henkilö tällaisessa tilanteessa jäisi yksin. Meillä on tapa ilmoitusten jättämiseen ja prosessi tapausten selvittämiseen. Prosessia kehitetään kertyneen kokemuksen perusteella.”
Oulun Yliopistossa on käytössä myös hyvinvointikyselyt, joiden tulosten arvioinnin ja kohdennettujen kehitystoimenpiteiden kautta työyhteisön henkilöstö ja esihenkilöt voivat parantaa työpaikan toimintatapoja ja -kulttuuria läpi koko organisaation.
Henkilöstötyytyväisyyskyselyn tulosten perusteella työhyvinvointi Oulun yliopistossa on kehittynyt hyvään suuntaan. Vuoden 2023 kyselyn tulos oli paikoin yliopistojen normin yläpuolella.
Lisätietoja:
Henkilöstöjohtaja
Jarmo Okkonen
Oulun yliopisto
Puh.+358504835170
jarmo.okkonen@oulu.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme