Pohjois-Savon ELY-keskus

Arvokkaita perinnebiotooppeja tuplasti enemmän viime inventointiin verrattuna Pohjois-Savossa

Jaa

Perinnebiotooppien nykytilaa avataan tuoreessa raportissa.  Osin määrän kasvu selittyy tiedon parantumisella ja määritelmän laajentumisella.

Kaksi inventoijaa kävelee rantaniittykuvassa kamerasta poispäin.
Valtakunnallisesti arvokas laidunsaari Juankoskella. Kaikki perinnebiotoopit ovat uhanalaisia ja vaativat säilyäkseen jatkuvaa hoitoa. Rantaniittykuva: Riku Kangasniemi Pohjois-Savon ELY-keskus

Suomen ympäristökeskus on koonnut perinnebiotooppien valtakunnallisen päivitysinventoinnin tulokset. Rapostissa esitetään yhteenveto Suomen perinnebiotooppien tilasta vuosina 2016–2022 kerätyn tiedon pohjalta. Raporttiin sisältyvät myös Pohjois-Savossa vuosina 2019–2022 tehdyt perinnebiotooppi-inventoinnit.

Perinnebiotoopit, eli erilaiset niityt, hakamaat ja metsälaitumet ovat perinteisen karjan laidunnuksen ja talvirehun keräämisen synnyttämiä elinympäristöjä.

Pohjois-Savossa inventoitiin 534 kohdetta kattaen 3 374 hehtaaria, joista 353 kpl (2550 ha) arvioitiin arvokkaiksi perinnemaisemakohteiksi. Tiedossa olevien arvokkaiden perinnebiotooppien yhteenlaskettu pinta-ala on enemmän kuin kaksinkertaistunut Pohjois-Savossa verrattuna 1990-luvun valtakunnallisen inventoinnin tuloksiin.

Perinnebiotooppeja on kunnostettu ja palautettu hoidon piiriin edellisen inventoinnin jälkeen, mutta suuri osa kasvusta selittyy tiedon parantumisella ja arvokkaan perinnebiotoopin määritelmän laajentamisella.

Metsälaitumet ovat yleisin perinnebiotooppien asuinpaikka

Valtaosa arvokkaiden kohteiden pinta-alasta on metsälaitumia (1 316 ha), joita Pohjois-Savossa on maakunnista eniten Varsinais-Suomen jälkeen. Seuraavaksi eniten on hakamaita (287 ha), tuoreita niittyjä (246 ha) sekä järven- ja joenrantaniittyjä (145 ha). Kuivat niityt, eli kedot ovat harvinaisimpia ja ne esiintyvätkin hyvin pienialaisina.

Arvokkaiden kohteiden lisäksi merkittäviä ovat heikommat, mutta vielä kunnostettavissa olevat kohteet. Heikompia kohteita kunnostamalla voidaan kasvattaa perinnebiotooppien pinta-alaa ja parantaa niiden kytkeytyneisyyttä. Kunnostuskelpoisia kohteita ei arvioitu 1990-luvun inventoinnissa, mutta nyt niitä inventoitiin Pohjois-Savossa yhteensä 660 ha. Kohteita on myös kunnostettu osana Helmi-elinympäristöohjelmaa, mutta työtä on vielä tehtävänä perinnebiotooppien tilan parantamiseksi.

Kaikki perinnebiotoopit ovat uhanalaisia ja vaativat säilyäkseen jatkuvaa hoitoa, eli laidunnusta, niittoa ja tarvittaessa raivauksia. Jatkuvaa hoitoa rahoitetaan pääasiassa maatalouden ympäristösopimuksilla. Tällä hetkellä vain noin 40 % Pohjois-Savon perinnebiotooppien pinta-alasta on hyvässä hoidossa.

"Hoidon toteutusta rajoittaa useimmiten sopivien laiduneläinten saatavuus. Pohjois-Savon tilanne on tämän kannalta monin paikoin vielä hyvä ja maatalousvaltaisilla alueilla laiduntajia riittäisi ja karjaa on tarjottukin perinnebiotooppien laiduntajiksi. Ongelmia tulee etäisyyksien venyessä pitkiksi, jolloin hoitoa vaativat kohteet ja laiduntajat eivät kohtaa", luonnonsuojelun asiantuntija Sanni Virtanen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta selventää.

Myös niittäminen säilyttää perinnebiotooppeja

Laidunnus on ainoa tapa hoitaa puustoisia ja laajoja kohteita, mutta tärkeää työtä tehdään myös niittämällä pienialaisempia kohteita. Pohjois-Savossa on kaksi valtakunnallisesti arvokasta niittyä sekä useita muita arvokkaita niittykohteita, joita hoidetaan pääasiassa talkoovoimin. Perinnebiotooppien luontotyyppien ja lajiston säilymisen edellytyksenä on hoidon toteuttajien sitoutuminen perinnebiotooppien hoitoon, joka vaatii kestävän rahoituksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojelun asiantuntija Sanni Virtanen
Pohjois-Savon ELY-keskus
sanni.virtanen@ely-keskus.fi, p. 0295 016 459

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Vornankorven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävillä30.4.2025 10:26:47 EEST | Tiedote

Vornankorven hankealue sijaitsee Pielaveden kunnan ja Kuopion kaupungin alueilla, hankealue rajoittuu eteläosassa Tervon kuntarajaan. Selostusta koskevat mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa kirjallisena Pohjois-Savon ELY-keskukselle 30.6.2025 mennessä. Hankkeen esittelytilaisuudet järjestetään 26.5.2025 Pielavedellä Suojalan seurantalolla ja 27.5.2025 Kuopiossa Maaninkajärven koulukeskuksessa. Tilaisuuksia voi seurata myös etäyhteydellä.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 24.4.202524.4.2025 14:53:04 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,35. Taso on 30 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään aikana Kallaveden pinta on nousut saman 30 cm. Ajankohtaan nähden siis ollaan korkealla, mutta kevään tulvahuippu on myös saavutettu. Ilman runsaita sateita vedenpinta ei enää juurikaan nouse. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Kiuruvedessä havaittiin ennätysaikainen ja ennätysmatala, +33 cm kesän keskikorkeudesta, tulvahuippu. Runnin pato on kuitenkin ollut kahtena jaksona täysin auki. Poroveden ja Onkiveden pinnat ovat pysyneet koko kevään ilman tulvimista. Molempien korkeimmat arvot ovat toistaiseksi 1 cm kesän säännöstelyrajan yläpuolella. Padot eivät ole olleet täysin auki. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi oli ennätyksellisen aikaisessa huipussa heti huhtikuun alussa ja nyt pääsiäisen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye