Kunnat hakevat lähivuosina hyötyjä tekoälystä erityisesti hallinnossa, taloudessa, opetuksessa ja viestinnässä
Useimmilla tekoälyratkaisuja hyödyntävillä kunnilla niiden käyttö on toistaiseksi keskittynyt kokeiluihin ja pilotointiin. Kunnat etenevätkin tekoälyn käytössä harkiten ja eri tahdissa. Noin 10 % kunnista näyttää olevan täysin odottavalla kannalla tekoälyn suhteen. Kuntaliitto selvitti kuntien tekoälyn hyödyntämistä osana kuntien digitalisaatiokartoituskyselyä.
Tekoäly- ja automaatioratkaisuja on käytetty kunnissa erityisesti toimistotyön tukena, mutta niiden soveltamisalue on laaja. Sovelluksia hyödynnetään muun muassa päätöksenteon tukena, ohjelmistorobotiikassa, henkilöstöä tukevina chatbotteina sekä datan analysoinnissa ja visualisoinnissa. Suuremmat kunnat lähestyvät usein tekoälyratkaisuja muita laajemmin ja monipuolisemmin, ja tekoälyn edelläkävijät löytyvätkin yleensä suurista kaupungeista.
Kunnat pyrkivät hyödyntämään tekoälyratkaisuja lähivuosina erityisesti neljällä osa-alueella: hallinnossa, taloudessa, opetuksessa ja viestinnässä. Suurin osa kunnista ei kehitä omia tekoälyratkaisujaan, vaan aikoo käyttää valmisohjelmistojen mukana tulevia sovelluksia.
Tekoälyn hyödyntämisen edelläkävijät ovat jo laatineet yleisohjeistuksia, kuten tietoturva- ja tietosuojaohjeistuksia sekä eettisiä suosituksia. Hankintavaatimusten ja sopimuslausekkeiden osalta tilanne on kuitenkin vielä keskeneräinen. Useilla kunnilla on jo tarjolla tekoälyaiheisia verkkokoulutuksia tietyille henkilöstöryhmille, mutta koulutuskokonaisuus ei ole vielä vakiintunut.
Kuntien suurimmat haasteet tekoälyn pilotoinnissa ja käyttöönotossa liittyvät tietoturvan ja tietosuojan varmistamiseen sekä tekoälyratkaisujen konkreettisten hyötyjen löytämiseen. Lisäksi muun muassa sovellusten korkeiden hintojen koetaan vaikeuttavan käyttöönottoa.
Tekoälyn hyödyntämisessä kuntakenttä kaipaa vertaisverkostoitumista, jotta voidaan jakaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä. Pienemmät kunnat toivovat erityisesti lisää resursseja ja rahoitusta, kun taas suuret kunnat kaipaavat tukea lainsäädännön tulkintaan ja soveltamiseen.
- Vaikka tekoälyratkaisut ovat jo mukana kuntien digitalisaatiokehityksessä, ollaan niiden hyödyntämisessä vasta alussa. Tiivis yhteistyö kokemusten ja käytäntöjen jakamiseksi on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Myös viranomaisilta kaivataan tukea esimerkiksi lainsäädännön osalta, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Martti Setälä.
Kuntien digitalisaatiokartoitus toteutettiin touko-kesäkuussa. Kartoituksen yhdessä teemaosiossa kysyttiin kunnilta tekoälyn hyödyntämisen nykytilasta ja näkymistä. Osion kysymyksiin saatiin vastauksia kysymyksestä riippuen 90-142:lta kunnalta, jotka edustavat eri kokoisia kuntia.
Tekoälyteemaan saatujen vastausten analyysin tulokset on julkaistu Kuntaliiton verkkojulkaisuna osoitteessa https://www.kuntaliitto.fi/kuntien-digitalisaatiokartoitus-2024/10-tekoalyratkaisujen-hyodyntamisen-nykytila-ja-nakymat. Muiden kartoituksen osioiden tulokset raportoidaan teemoittain vuoden 2024 loppuun mennessä.
Lisätietoja:
Martti Setälä, erityisasiantuntija, Kuntaliitto
+358 9 771 2282, +358 40 536 6350
etunimi.sukunimi@kuntaliitto.fi
Tom Holmroos, tietojohtaja, Kuntaliitto
+358 9 771 2108, +358 50 511 4256
etunimi.sukunimi@kuntaliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tony HagerlundViestinnän kehittämispäällikkö
Puh:+358 50 526 2158tony.hagerlund@kuntaliitto.fiLinkit
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme