Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen lisää vakavien autoimmuunisairauksien riskiä
Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen eli POI (primary ovarian insufficiency) on tila, jossa munasarjat lakkaavat toimimasta ennen naisen 40 vuoden ikää. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan POI lisää naisten riskiä sairastua vakaviin autoimmuunisairauksiin. Kyseessä on tähän mennessä suurin POI:n ja autoimmuunisairauksien välistä yhteyttä selvittävä tutkimus.

POI ilmenee, kun munasarjat eivät enää toimi kunnolla ja lakkaavat tuottamasta kypsiä munasoluja alle 40-vuotiaalla naisella. Oireena on kuukautisten muuttuminen epäsäännöllisiksi ja lopulta niiden loppuminen kokonaan. Jotkut naiset voivat kokea myös vaihdevuosioireita. Kyseessä on melko harvinainen tila, joka esiintyy noin yhdellä naisella sadasta. POI:n perimmäistä syytä ei tiedetä eikä sen ennaltaehkäisemiseksi ole olemassa keinoja.
Tutkijat analysoivat Kelan lääkekorvausrekisterin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitusrekisterin tietoja lähes 20 000 naisesta kolmenkymmenen vuoden ajalta. He havaitsivat, että POI-diagnoosin saaneilla naisilla vakavan autoimmuunisairauden, kuten tyypin 1 diabeteksen, Addisonin taudin, SLE:n eli punahukan sekä tulehduksellisen suolistosairauden, riski oli kohonnut merkittävästi verrattuna samanikäisiin naisiin, joilla ei ollut POI-diagnoosia. POI-diagnoosin saaneilla naisilla oli diagnoosin hetkellä vähintään yksi vakava autoimmuunisairaus noin 2–3 kertaa yleisemmin kuin verrokeilla.
Sairastumisriski vaihteli huomattavasti eri autoimmuunisairauksien kohdalla. Esimerkiksi nivelreuman ja kilpirauhasen liikatoiminnan riski oli POI-diagnoosin saaneilla noin kaksinkertainen. Sen sijaan harvinaisten polyglandulaaristen autoimmuunisairauksien, Addisonin taudin ja vaskuliitin riski oli huomattavasti korkeampi, jopa 10–26-kertainen. ”Suurin osa POI-diagnoosin saaneista naisista ei kuitenkaan sairastunut vakaviin autoimmuunisairauksiin tutkimuksen seuranta-aikana”, tutkimusta johtanut naistentautien erikoislääkäri Susanna Savukoski huomauttaa.
Tulosten perusteella POI:lla on pitkäaikainen yhteys autoimmuunisairauksien kehittymiseen. "Autoimmuunisairauksien ilmaantuvuus oli kaksin- tai kolminkertainen ensimmäisinä vuosina diagnoosin saamisen jälkeen ja riski oli kohonnut vielä yli kymmenen vuoden kuluttua POI-diagnoosista”, Savukoski kertoo.
Savukosken mukaan jatkossa olisi tärkeää tarkastella POI:n ja autoimmuunisairauksien välisiä biologisia mekanismeja. "Ennaltaehkäisevien hoitojen kehittämiseksi olisi tärkeää ymmärtää tarkemmin, miten POI ja autoimmuunisairaudet kytkeytyvät toisiinsa".
Jatkotutkimuksissa Savukoski kollegoineen aikoo selvittää esimerkiksi hormonikorvaushoidon pitkäaikaiskäytön vaikutuksia POI-diagnoosin saaneiden naisten terveyteen.
Tutkimus julkaistiin korkeatasoisessa Human Reproduction -lehdessä tänään (26.9.): S.M. Savukoski et al. Excess of severe autoimmune diseases in women with premature ovarian insufficiency: a population-based study. Human Reproduction. doi:10.1093/humrep/deae213
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Naistentautien erikoislääkäri Susanna Savukoski, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, 040 834 1559, susanna.savukoski@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme