Opetushallitus aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut
Opetushallitus aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on 2,5 miljoonan euron eli noin 10 prosentin toimintamenojen alentaminen vuoden 2026 loppuun mennessä. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä, ja henkilöstön vähennystarve on alustavan arvion mukaan enintään 35 henkilöä. Opetushallituksessa työskentelee tällä hetkellä noin 420 henkilöä.
Opetushallitus on kansallinen varhaiskasvatuksen, koulutuksen, elinikäisen oppimisen ja kansainvälistymisen asiantuntija, kehittäjä ja palveluntuottaja. Viraston tehtäväkenttä on laaja, sillä siihen kuuluu kasvatuksen ja koulutuksen kehittäminen, kansainvälisyyden edistäminen, monipuolisten viranomaispalveluiden tuottaminen, kuten valtakunnallinen opiskelijavalintapalvelu Opintopolku sekä asiantuntijatiedon tuottaminen koulutuksen toteutumisesta ja kehittymisestä sekä erilaisten kansallisten tietovarantojen ylläpito.
Opetushallituksen määrärahat ovat olleet alimitoitetut jo usean vuoden ajan. Viraston rahoitus heikkenee entisestään vuosille 2025–2027 ajoittuvien uusien valtionhallinnon leikkausten sekä virastolle myönnettävän toimintamäärärahan pienenemisen vuoksi. Opetushallitus on esittänyt määrärahoihinsa korotusta ja neuvotellut tilanteesta ilman, että tilanteeseen on löytynyt ratkaisua.
Vuodelle 2025 viraston perustoimintaan myönnetty määräraha on noin 25 miljoonaa euroa, joka on noin 1,5 miljoonaa euroa liian pieni suhteessa Opetushallituksen tällä hetkellä käytössä oleviin resursseihin. Vuonna 2026 ero käytettävän määrärahan ja nykyisen toiminnan välillä on 2 miljoonaa euroa ja vuonna 2027 lähes 2,5 miljoonaa euroa. Sopeutustarve on niin merkittävä, että viraston toimintaa ja tehtäviä on organisoitava uudelleen.
– Olen hyvin huolissani tilanteesta, jossa nyt olemme. Kasvatuksen ja koulutuksen kenttä osana yhteiskunnan kokonaisuutta kohtaa parhaillaan lukuisia haasteita. Esimerkiksi isojen ja pienien kuntien kasvatuksen, koulutuksen ja kansainvälistymisen järjestämisen mahdollisuudet ja haasteet ovat hyvin erilaisia. Erikokoiset kunnat tarvitsevat entistä enemmän myös erilaisia työkaluja, tukea ja ohjausta meiltä Opetushallituksesta. Meidän ja koko koulutusjärjestelmän tehtävänä on taata jokaiselle mahdollisuudet saada riittävä osaaminen ja taidot elämään monimuotoisen yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä. Sen vuoksi kaikki leikkaukset, jotka vähentävät mahdollisuuksiamme tukea varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten arkea, ovat riipaisevia, pääjohtaja Minna Kelhä sanoo.
Nyt tehtävillä toimilla pyritään löytämään ratkaisut, joilla Opetushallituksen toiminta ja henkilöstövoimavarat sopeutetaan alempaan määrärahatasoon ja talous vakautetaan kehyskauden 2024–2027 kuluessa.
Yhteistoimintaneuvottelujen neuvotteluesitys on annettu 25.9., ja viikon päästä alkavat neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.
Viraston yhteydessä toimii kolme erillisyksikköä (Ylioppilastutkintolautakunta YTL, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus KARVI ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA) ja kuusi valtion oppilaitosta, joita neuvottelut eivät koske.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael MantilaHallintopalvelut-päätoiminnon johtajaOpetushallitus
Puh:029 533 1920mikael.mantila@oph.fiLinkit
Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15. Kesäaikana 1.6.–31.7. palvelemme maanantaista perjantaihin kello 9–15.
- p. 0295 331 703 media@oph.fi
- Opetushallituksen verkkopalvelu: Medialle
- Tietosuojaseloste
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
I vårens andra gemensamma ansökan till högskolor fanns 148 000 sökande26.3.2025 10:50:00 EET | Pressmeddelande
Antalet sökande till yrkeshögskolor och universitet i vårens andra gemensamma ansökan var 148 000, vilket är 3 700 flera än förra året. Det fanns nästan 55 000 nybörjarplatser att söka till inom finsk- och svenskspråkiga högskoleutbildningar som inleds på hösten.
Korkeakouluihin 148 000 hakijaa kevään toisessa yhteishaussa26.3.2025 10:50:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haki kevään toisessa yhteishaussa 148 000 hakijaa, mikä on noin 3 700 enemmän kuin viime vuonna. Korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin oli tarjolla 55 000 aloituspaikkaa.
Finnish general upper secondary school can be completed in English as of autumn 202624.3.2025 14:02:02 EET | Press release
The Finnish National Agency for Education has issued a regulation on the National Core Curriculum for English-language General Upper Secondary Education. English-language general upper secondary education can be started in August 2026.
Möjligt att avlägga finsk gymnasieutbildning på engelska från hösten 202624.3.2025 14:01:21 EET | Pressmeddelande
Utbildningsstyrelsen har utfärdat läroplansgrunder för engelskspråkig gymnasieutbildning. Engelskspråkig gymnasieutbildning kan inledas i augusti 2026.
Suomalaisen lukion voi suorittaa englanniksi syksystä 2026 alkaen24.3.2025 14:00:47 EET | Tiedote
Opetushallitus on antanut määräyksen englanninkielisistä lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista. Englanninkielinen lukiokoulutus on mahdollista aloittaa elokuussa 2026.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme