Suomi on edelläkävijä metsän ja ilmaston keskinäisessä tutkimuksessa

Helsingin yliopiston Itä-Aasian tutkimuskoordinaattorina toimivan metsätieteen tohtori Joni Kujansuun mukaan Suomen osaaminen metsän ja ilmaston välisessä tutkimuksessa on maailman huippuluokkaa. –Korona keskeytti Japanin ja Kiinan yliopistojen kanssa tehtäviä yhteistyöhankkeita, joita pyritään saamaan uudelleen käyntiin.
– Meillä on esimerkiksi paras ymmärrys siitä, miten eri kemialliset yhdisteet reagoivat toisiinsa ilmakehässä erilaisissa sääolosuhteissa ja ilmasto-olosuhteissa. Myös tutkimustiedon datan analysoinnissa olemme maailmalaajuisestikin vertailtuna edelläkävijöitä, kuvailee Kujansuu.
Helsingin yliopiston SMEAR II –asemalla Hyytiälässä on tutkittu metsäekosysteemin ja ilmakehän välisiä suhteita jo lähes 30 vuoden ajan. Mittauksista saadaan tietoa muun muassa metsän hiilitaseesta ja sen vaihtelun syistä sekä metsien kokonaismerkityksestä ilmastolle.
–Olemme metsän ja ilmaston keskinäisen tutkimuksen kannalta ylivoimaisia edelläkävijöitä maailmassa. Meillä on yli sata todelliseen mittaustilanteeseen perustuvaa maailman pisintä aikasarjaa seurannassa, jotka koskevat metsiä, ilmakehää, kasvihuonekaasuja ja pienhiukkasia, sanoo tutkimusta johtava akateemikko Markku Kulmala.
Kulmalaa pidetään maailman johtavana ilmakehän tutkijana, jonka tutkimus on lisännyt merkittävästi ymmärrystä ilmastonmuutokseen vaikuttavista mekanismeista. – Nyt ei ole näköpiirissä merkkejä siitä, että asetetut hienot ilmastotavoitteet saavutetaan. Myönteisenä voi pitää sitä, että Kiina on isoista valtioista kyennyt vähentämään fossiilisten käyttöä, millä on merkitystä globaalisti.
Kulmalan mukaan Hyytiälän tutkimusasema tuottaa tietoa ja dataa ilmastoa ja metsiä koskevan kansallisen ja EU tason päätösten tueksi. –Pyrimme viemään globaalia vaikuttavuutta tuottavaa mittauskonseptia eri maihin, koska sillä on suuri tarve.

Japanin ilmastokeskustelu vähäistä
Kujansuun mukaan metsiin liittyvä ilmastokeskustelu on Japanissa Eurooppaan verrattuna vähäistä. – Vaikka Japanin hallitus on mukana kansainvälisissä sopimuksissa, vastuu käytännön ilmastotoimista on siirretty alemmille tasoille. Vaikka täällä tietysti välitetään ympäristön tilasta, ei siitä kanneta huolta, koska ei se ei kosketa jokapäiväistä elämää. Keskustelu on suomalaiseenkin keskusteluun verrattuna sanahelinää, kun ei ole todellista intressiä taloudellisiin muutoksiin johtaviin aktiivisiin toimiin.
–Metsät nähdään Japanissa hiilinieluina, jotka kasvavat tehokkaalla metsätaloudella ja hoidolla. Hiilipörssiä kehitetään siltä pohjalta, että metsänomistajat omistavat nielut päinvastoin kuin Euroopassa, jossa valtiot ovat omineet omiin taseisiinsa. Japani ei asettaisi metsien käyttöön mitään rajoituksia, jotka haittaisivat sen taloutta ja teollisuutta, sanoo Kujansuu.
Metsien hyvinvointivaikutukset metsäkeskustelun ytimessä
Ennen toista maailmansotaa Japanin puustoltaan huonolaatuiset metsät eivät olleet mitenkään taloudellisesti arvokkaita. – Sodan jälkeinen rakennusbuumi kulutti paljon metsävaroja ja sen seurauksena aloitettu metsien istutus muutti metsien rakennetta yksipuoliseksi.
–Kun markkinoille tuli halpaa ulkomaista puutavaraa, se vaikutti kielteisesti Japanin oman metsätalouden kehittämiseen ja sen taloudellinen ja työllistävä merkitys romahti. Joillakin alueilla, metsävaltaisilla alueilla ja kylissä metsillä on edelleen suuri taloudellinen ja työllistävä merkitys.
Kun Japanin metsien maaperä on hyvin pehmeä, raskaiden metsäkoneiden hyödyntäminen on Kujansuun mukaan haasteellista. – Ja kun tähän lisätään rankat sateet, taifuunit ja maanjäristykset, niin maanvyörymien riski vuoristoissa on suuri.
–Japanissa tärkein asia on, että ihmisille ei aiheudu haittaa. Tämä rajoittaa monien hankkeiden kuten metsähakkuiden tekemistä. Vaikka olisi halua hyödyntää omia metsävaroja, ajatellaan, että ympäristö ei saisi kuitenkaan muuttua. Kun metsiä käytetään talouskäyttöön vähän, täällä ei esiinny minkäänlaista suojeluaktivismia.
–Japanissa on halu pysyä siinä tasapainossa, mikä on luotu aikaisemmin. Muutosten pitää tapahtua hyvin hitaasti, kun nopeisiin muutoksiin on vaikea saada ihmisten hyväksyntää. Jos metsien käytöstä tulee paikallisesti jotain taloudellista hyötyä, se hyväksytään.
Kaikkein merkittävintä metsäkeskustelua käydään Kujansuun mukaan metsien hyvinvointivaikutuksista. – Kun metsät ja puistot koetaan terveyttä edistävänä paikkoina, Japanissa on syntynyt käsite metsäkylvystä.
Japanin viennissä mahdollisuuksia suomalaiselle puutuoteteollisuudelle
Kujansuun mukaan Japanin metsäsektori on lapsen kengissä. – Tämä tarkoittaa sitä, että Japani on erinomainen vientimaa myös suomalaiselle puutuoteteollisuudelle. Vaikka rakentaminen on lamassa, rakennetaan silti lähes puoli miljoonaa omakotitaloa vuodessa.
– Siinä markkinassa suomalaisella hitaasti kasvaneella puulla ja siitä jalostetuilla kehittyneille rakentamisen tuotteille kuten liimapuulle on kysyntää Japanin piiloprotektionistisista toimista huolimatta. Kun Japanin omien puuvarojen käyttö ei tule nopealla aikataululla kasvamaan, uskon, että suomalaisyritykset voivat lisätä jonkin verran tuontiaan.
Kujansuun mukaan Japanin metsätalous on jäänyt 1980-luvulle, vaikka esimerkiksi autoteollisuudessa Japani on maailman johtavia valmistajia. – Japanissa on valtavat paljon mahdollisuuksia sisältävät metsäresurssit, joiden hyödyntämistä hallitus pyrkii lisäämään monilla erilaisilla metsäsektorille ohjattavilla tukitoimilla. Tuet ja muut poliittiset toimet eivät ole tuottaneet kuitenkaan tulosta, enkä usko, että ne tuottavatkaan.
–Metsien hyödyntämisen esteenä on ensi sijassa vuoristo-olosuhteet, mitkä tekevät puunkorjuusta kallista ja jalostuksesta kannattamatonta. Vaikka puupohjaisten uusien tuotteiden parissa tehdään yliopistoissa tutkimus ja kehitystyötä, niiden merkittävyys ja näkyvyys on pientä esimerkiksi Suomen T&K toimintaan nähden. Vaikka konseptitasolla on hyviä aloituksia, ne eivät ole johtaneet mihinkään kaupalliseen tuotteeseen.
Vaikka biotalous on Kujansuun mukaan outo termi Japanissa, paikallisia bioenergiaan perustuvia polttolaitoksia ja lämmöntuotantoa lisätään koko ajan. – Puun energiakäyttöön ja pellettien tuotantoon suhtaudutaan hyvin myönteisesti. Voi sanoa, että maalla asuvilla kaikilla on vähintään puulämmitteinen takka, kun öljy ja kivihiili ovat tuontitavaraa.
Artikkelisarja Japanista
Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee artikkelisarjan Japanista. Sarjassa käsitellään Japanin metsätalouden trendejä, metsäbiotaloutta ja puurakentamista. Sarjassa esitellään myös Japanin kauppaa tekeviä puualan suomalaisyrityksiä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Joni Kujansuu
joni.kujansuu@helsinki.fi
Kuvat
Lisätietoja julkaisijasta
Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy
Taloustieteilijä Pasi Holm: Ilmastotavoitteiden talous- ja työllisyysvaikutuksista metsäsektorille vaietaan7.5.2025 10:54:39 EEST | Artikkeli
Ilmastopaneelin vaatimat hakkuiden vähentämistoimet toisivat miljardimenetykset vienti- ja verotuloihin. –Suomen talouden kasvutavoitteille tämä olisi erittäin haitallista, kun tarvitsemme lisää vientiä, työpaikkoja ja verotuloja julkisen talouden tasapainottamiseksi. Kun Suomen talous ei ole kasvanut lähes 20 vuoteen, nyt tarvitaan kasvutoimia, lisää vientiä ja työpaikkoja, sanoo selvityksen tekijä VTT Pasi Holm. Holmin mukaan ilmastotavoitteen nimissä vaaditut hakkuurajoitukset heikentäisivät talouden kasvutavoitteita, kilpailukykyä, vähentäisivät työpaikkoja ja aiheuttaisivat hakkuuvuodon Suomesta ulos. – Seuraukset näkyisivät nopeasti erityisesti sahateollisuudessa, missä henkilötyövuodet vähenisivät sahateollisuudessa suoraan ja välillisesti tuhansilla. –Hallitus joutuu katsomaan asiaa talouden kasvun, vientiteollisen kilpailukyvyn ja omaisuuden suojan kannalta. En kuitenkaan usko, että poliittisilla päätöksillä lähdetään rajoittamaan hakkuita, mikä olisi vastoin kasvutavoitteita.
Kansliapäällikkö Pekka Pesonen: Hakkuurajoitukset eivät sovi talouden kasvutavoitteisiin29.4.2025 10:08:13 EEST | Artikkeli
Jos päätös Suomen ilmastotavoitteista tehtäisiin nyt, tavoitteita ei ripustettaisi metsänielujen kasvun varaan, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen. –Nielujen kasvattamiseen vaaditut hakkuurajoitukset eivät mene ihan heittämällä läpi, kun talous- ja työllisyysvaikutukset ovat merkittäviä ja yksityiset metsät nauttivat omaisuudensuojaa. Tähän yleiseen hallituksen talouslinjaan ei sovi, että ryhdymme kuristamaan talouden ja työllisyyden kannalta näin keskeistä toimialaa. Meillä ei ole ministeriössä toimeksiantoa, että metsätalouden toimintaedellytyksiin lähdettäisiin aktiivisesti puuttumaan. Kun lain väliarviointia tehdään tänä vuonna, Pesosen mukaan nyt pitää arvioida ovatko toimet riittävän tuloksellisia. – Kun Korkein hallinto-oikeus hylkäsi ympäristöjärjestöjen ilmastolain toteuttamista koskevan valituksen, se totesi päätöksessään, että valtioneuvosto on pitänyt erityisesti maankäyttösektorin hiilinielujen lisätoimia tarpeellisena. Lisätoimien valmiste
Ympäristösuojelun professori (emer.) Pekka Kauppi: Metsänielujen vähenemisen suurin haaste on Suomen sijasta tropiikissa23.4.2025 11:16:59 EEST | Artikkeli
Ympäristönsuojelun emeritusprofessori Pekka Kaupin mielestä trooppisten metsien dramaattinen väheneminen on suurin metsien hiilinieluun liittyvä globaali haaste. Kaupin mukaan metsäkatoa ja metsänieluja koskevassa keskustelussa tulisi keskittyä globaalisti ensisijaisesti tropiikkiin. – Trooppisten metsien pinta-ala on vuodesta 1990 supistunut noin kymmenen kertaa Suomen metsien pinta-alan verran. Metsien häviämisen syyt liittyvät vahvasti maatalouden laajenemiseen. –Koskematon metsä on vähentynyt tropiikissa kolmessa vuosikymmenessä 400 miljoonaa hehtaaria, minkä tilalle on syntynyt uudismetsää vain 200 miljoonalle hehtaarille. Globaalin ilmastotavoitteen kannalta tropiikissa tapahtuva metsäkato, sen aiheuttama hiilidioksidipäästö ja trooppisten metsien nielujen heikkeneminen on avainkysymys. Suomen metsien nielujen kehitys on saanut suhteettoman suuren huomion Kansainvälisessä tutkimusyhteisössä toimiva Kauppi muistuttaa, että Siperian ja Kanadan laajat metsäpalot ja hyönteistuhot ova
Sahateollisuuden Matti Kylävainio: Hakkuurajoitukset johtaisivat sahateollisuudessa irtisanomisiin9.4.2025 08:22:09 EEST | Artikkeli
Ilmastopaneelin vaatimat hakkuurajoitukset voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä sahateollisuudelle ja johtaa työpaikkojen vähenemiseen. – Esimerkiksi 20 prosentin hakkuurajoitus ja siitä seuraava tuotannon pysyvä alentuminen tarkoittaisi lähes sadan henkilötyövuoden vähentämistä noin 300 työpaikkaa tarjoavassa yrityksessä, sanoo Keitele Timber Oy:n toimitusjohtaja Matti Kylävainio. –Lisäksi hakkuurajoitukset vähentäisivät metsänomistajien kantorahatuloja, kuljetusten ja muiden alihankkijoiden tuloja sekä valtion verokertymiä, kun raakapuuta jäisi jalostamatta. Rajoitusten taloudellisia, työllisyys- tai kilpailukykyvaikutuksia ei ole lainkaan selvitetty. Valtion tulee tehdä politiikkaa, joka tukee yritysten tuotantoa ja kansainvälistä kilpailukykyä, eikä rajoittaa sitä. Maankäyttösektori ei pysty kompensoimaan muiden sektorien päästöjä Suomen tiukka 2035 ilmastotavoite asettaa Sahateollisuus ry.n hallituksen puheenjohtajana toimivan Kylävainion mukaan kohtuuttomia rajoi
Paltamon Pasi Ahoniemi: Puurakentamisesta ratkaisu kuntien ilmastotalkoisiin1.4.2025 11:23:38 EEST | Artikkeli
Paltamon kunnantalon rakentaminen massiivihirrestä on esimerkki tietoisesta panostuksesta puurakentamiseen. – Kunnan päättäjät valitsivat massiivipuurakenteen osana elinkaariajattelua, jossa kestävyys, energiatehokkuus ja paikallistalouden tukeminen olivat avainasemassa. Rakennusmateriaalina käytettiin pohjoisen puuta, ja suurin osa rakennusprosessista työllisti kainuulaisia yrittäjiä ja ammattilaisia, kuvailee hanketta Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi. –Vaikka omien ilmastotavoitteiden asettaminen on kunnille vapaaehtoista, meille puurakentaminen on yksi työkalu ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Hirsinen kunnantalo kestää 200 vuotta ja sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan. Paltamon kunnassa metsätaloudella on Ahoniemen mukaan keskeinen rooli paikallistaloudessa ja elinkeinoelämässä. – Kunta on panostanut voimakkaasti puurakentamiseen, biotalouteen ja uusiutuvan energian hankkeisiin, jotka tukevat sekä alueen työllistämistä että ekologisesti kestäviä ratkaisuja. − Me lupaamme kunt
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme