Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tila Suomessa – Ajankohtaisia näkökulmia yleisötapahtumassa 9.10.
Kansainvälisen palliatiivisen ja saattohoidon päivän yleisötapahtuma järjestetään Helsingissä Meilahden siltasairaalassa 9.10.2024. Tapahtuman tavoitteena on lisätä tietoisuutta palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta.

Yleisötapahtuma kokoaa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon asiantuntijat sekä kansalaiset keskustelemaan palliatiivisen hoidon tilasta Suomessa. Lisäksi aiheina ovat kärsimyksen lievittäminen ja palliatiivinen sedaatio osana oirehoitoa. Katso ohjelma tästä.
“Juhlistamme samalla HUSin Palliatiivisen keskuksen 25-vuotissyntymäpäivää. Vuosien aikana palliatiivinen hoito on kehittynyt tuntemattomasta käsitteestä kokonaisvaltaiseksi hoidoksi, jossa huomioidaan fyysisten oireiden hoidon lisäksi psyykkinen, hengellinen ja sosiaalinen ulottuvuus”, kertoo Palliatiivisen keskuksen ylilääkäri, professori Tiina Saarto.
Palliatiivisen hoidon palveluita on saatavilla
Palliatiivisen hoidon palvelujen kehittämisen ydin on tuoda ne lähelle potilaan kotia riippumatta siitä, missä hän asuu. Palliatiivisen hoidon palveluita on tällä hetkellä saatavilla enemmän kuin koskaan.
“HUS on ollut kehittämässä palveluita koko Etelä-Suomen alueella. Nyt kaikilla alueen hyvinvointialueilla ja Helsingissä on palliatiiviset keskukset ja kotisairaalaverkosto. Lisäksi potilaat saavat entistä paremmin psykososiaalista tukea henkiseen jaksamiseen sairauden eri vaiheissa. Nyt tehtävämme on luoda tietoisuutta siitä, että apua on saatavilla”, kertoo Saarto.
Palliatiivinen sedaatio viimeinen keino kärsimyksen lievittämiseen
Kuolemaa lähestyvälle pyritään takamaan mahdollisimman arvokas ja oireeton loppuelämä. Palliatiivinen sedaatio on viimeinen keino kärsimyksen lievittämiseen, kun tavanomaisella oirehoidolla ei ole saatu sairaudesta johtuvia oireita hallintaan.
“Julkisessa keskustelussa palliatiivinen sedaatio saatetaan virheellisesti liittää eutanasiakeskusteluun. Palliatiivinen sedaatio ei tutkimusten mukaan lyhennä elinaikaa. Sedaatiota voidaan käyttää tilapäisenä hoitona tai kuolemisprosessin käynnistyttyä jatkuvana hoitona kuolemaan asti”, sanoo Helsingin kaupungin Suursuon sairaalasta apulaisylilääkäri Kaisla Mannerla.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.
Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote
Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.
Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release
The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.
Graviditetskomplikationer ojämnt fördelade i Finland – mer blodtrycksproblem i östra och norra Finland8.7.2025 10:15:28 EEST | Pressmeddelande
Graviditetskomplikationer förknippade med högt blodtryck, såsom preeklampsi och blodtryckssjukdom under graviditeten, är vanligare i östra och norra Finland jämfört med resten av landet. Förhöjt blodtryck under graviditeten kan vara kopplat till för låg fiberhalt i livsmedelsinköpen.
Raskauskomplikaatiot eivät jakaannu Suomessa tasaisesti – Itä- ja Pohjois-Suomessa on enemmän verenpaineongelmia8.7.2025 10:15:28 EEST | Tiedote
Korkeaan verenpaineeseen liittyvät raskauskomplikaatiot kuten pre-eklampsia ja raskaudenaikainen verenpainetauti ovat yleisempiä Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin muualla Suomessa. Raskaudenaikainen verenpaineen nousu saattaa olla yhteydessä vähäiseen kuidun määrään ruokaostoksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme